Αυτές είναι οι τροφές που σε ομορφαίνουν!

Οι θετικές συνέπειες μιας σωστής διατροφής σου είναι λίγο-πολύ γνωστές: σε βοηθάει να διατηρείς τη γραμμή σου, να ενισχύεις τον οργανισμό σου αλλά και να έχεις φρέσκια, λαμπερή επιδερμίδα. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να μάθεις περισσότερα- δηλαδή, ποιες τροφές να καταναλώνεις περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σου;


Ρωτήσαμε σχετικά τον διατροφολόγο Γιώργο Λάντις και μάθαμε λεπτομέρειες:

Αν έχεις: Επιδερμίδα με  ξηρότητα

Τι φταίει: Αν το πρόβλημα είναι έντονο, μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή κατανάλωση τροφών με καλά λιπαρά.
Ποιες τροφές να προτιμάς: Ξηροί καρποί αλλά και ψάρια πλούσια σε Ω-3 όπως η σαρδέλα, ο σολομός, η ρέγγα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την επιδερμίδα σου.               
Η γνώμη του ειδικού:  Τα ω-λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη ρύθμιση της λιπαρότητας του δέρματος. Αλλά μην ξεχνάμε ότι καθώς περνούν τα χρόνια,το δέρμα γίνεται πιο ξηρό (περισσότερο δε στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση). Η κατάλληλη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης C (από φρούτα και λαχανικά) καθώς και ψευδάργυρου μέσω της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.                                                                                                                                                                                                                                                            
Τι να αποφεύγεις:  Πρώτα να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν ξηρότητα του δέρματος είναι το κάπνισμα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, μία διατροφή που στερείται ευεργετικών συστατικών, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο,η έλλειψη ύπνου. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή καλό είναι να αποφεύγουμε παράγοντες που προκαλούν αφυδάτωση, όπως η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων καφεΐνης και αλκοόλ.
Αν έχεις: Επιδερμίδα με ακμή

Τι φταίει: Η αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη ψευδάργυρου, εξαιτίας της οποίας προκαλούνται τα χαρακτηριστικά λευκά σημαδάκια στα νύχια.
Ποιες τροφές να προτιμάς: Οι πράσινες σαλάτες με μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, αλλά και algae (φύκια σε υγρή μορφή), κάρδαμο, brazilian nuts και αμύγδαλα.    
Η γνώμη του ειδικού: Τα παραπάνω τρόφιμα φυσικά και βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος. Τα ω- λιπαρά οξέα θα βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και ο χαλκός (όσπρια, αμύγδαλα, σουσάμι, σπανάκι, μανιτάρια) στην επιδιόρθωση των ινών του καλλαγόνου.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Τι να αποφεύγεις : Σε ό,τι αφορά την ακμή καλό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα με κατεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη) και υψηλή συγκέντρωση σε κορεσμένα λιπαρά. Η πιθανή απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη μετά την κατανάλωση τους συνοδεύονται από υπερινσουλιναιμία (υψηλή συγκέντρωση ινσουλίνης) η οποία ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση παραγωγής των ανδρογόνων που συνδέονται άμεσα με την ακμή.


Αν έχεις: Αφυδατωμένο δέρμα


Τι φταίει: Το νερό- και γενικότερα τα υγρά- εάν δεν λαμβάνονται επαρκώς μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα να αφυδατωθεί. Για αυτό εδώ δουλεύει καλά μια μορφή διατροφικής "αποτοξίνωσης".
Ποιες τροφές να προτιμάς: Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να γίνουν τα βασικά υλικά για τα πιάτα σου, όπως και οι ξηροί καρποί και τα «λιπαρά» ψάρια.
Η γνώμη του ειδικού: Πράγματι για την καλή ενυδάτωση του δέρματος είναι απαραίτητος ένας συνδυασμός αφθονίας υγρών και κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μην παραλείπεις να πίνεις τουλάχιστον 7-8 ποτήρια νερό ημερησίως κατά τη διάρκεια των  καλοκαιρινών μηνών. Ενώ σε ότι αφορά τα φρούτα και λαχανικά, φρόντισε να καταναλώνεις μία ποικιλία η οποία θα σου εξασφαλίσει την πρόσληψη βιταμινών Α, C, E, σεληνίου, ριβοφλαβίνης και νιασίνης. Αυτό το "κοκτέιλ" βιταμινών παίζει σημαντικό ρόλο στην δομή του δέρματος και στην προστασία του από την καθημερινή οξείδωση.
Τι να αποφεύγεις: Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, καλό είναι να αποφεύγεις παράγοντες που προκαλούν αφυδάτωση, όπως υπερβολική κατανάλωση προϊόντων καφεΐνης και αλκοόλ.


Αν έχεις: Εύθραυστα νύχια και μαλλιά

Τι φταίει: Εδώ σημαντικό ρόλο παίζουν τα γονίδια. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται είναι ο τοκετός αλλά και το έντονο stress. Από διατροφικής απόψεως, η μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να κάνει τα νύχια και τα μαλλιά πιο εύθραυστα.
Ποιες τροφές να προτιμάς: Κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, αλλά και λαχανικά όπως αγγούρι, λάχανο, μαρούλι αλλά και γενικότερα πράσινα λαχανικά βοηθούν σημαντικά. Το ίδιο ισχύει και για το συκώτι, που δίνει το σίδηρο που χρειάζεται ο οργανισμός.
Η γνώμη του ειδικού: Σε γενικές γραμμές μια ουσία που παίζει δομικό ρόλο στο δέρμα, στα νύχια και τις τρίχες είναι η βιοτίνη. Η βιοτίνη βρίσκεται στο αυγό, στο ρύζι και στις μπανάνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να καλύψεις την ημερήσια πρόσληψή της.
Τι να αποφεύγεις: Αν δεν υπάρχει γονιδιακή καταγραφή, οι ακραίες δίαιτες για γρήγορη απώλεια βάρους ενοχοποιούνται συχνά για την εμφάνιση τριχόπτωσης.


Αν έχεις: λεπτές γραμμές και ρυτίδες


Τι φταίει: Στις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση οφείλεται ένα μέρος της γήρανσης, καθώς επιτίθενται στην ελαστίνη αλλά και το κολλαγόνο της επιδερμίδας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά μπορούν να καθυστερήσουν το φαινόμενο σημαντικά.
Ποιες τροφές να προτιμάς: Το σπανάκι, όλα τα είδη μούρων, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, η ντομάτα, το καρπούζι, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, οι σταφίδες, τα λαχανάκια βρυξελλών αλλά και το μπρόκολο είναι κάποιες από τις τροφές που θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στο τραπέζι σου συχνά-πυκνά.
Η γνώμη του ειδικού: Φυσικά η αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού είναι η βασική άμυνα του απέναντι στην εμφάνιση ρυτίδων. Η βιταμίνες Α, C, E τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο και η λουτείνη- στα οποία οφείλεται και το χρώμα των φρούτων και λαχανικών- είναι βασικά διατροφικά στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη θωράκιση του δέρματος απέναντι στην καθημερινή οξείδωση. Επίσης ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα βασικό στοιχείο στην προστασία και επιδιόρθωση του DNA των κυττάρων που έχουν υποστεί οξείδωση (ξηροί καρποί, σπανάκι)
Τι να αποφεύγεις: Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και κυρίως την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδρογονωμένους και κατεργασμένους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι (πχ. chips, γαριδάκια, γλυκίσματα περιπτέρου, παγωμένα γλυκίσματα και έτοιμες ζύμες) καθώς αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα κατάλληλο "υπόστρωμα" για οξείδωση. Και βέβαια, καλό είναι να αποφεύγεις το κάπνισμα το όποιο συμβάλλει σημαντικά στη γήρανση του δέρματος μέσω της οξείδωσης που προκαλείται στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στον καπνό που εισπνέεις.


http://www.stylista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...