Κυστίτιδα: Τι πρέπει να ξέρεις

Η αναζήτηση της λεκάνης της τουαλέτας όπου σταθείς και όπου βρεθείς έχει γίνει η νέα σου "αγαπημένη" συνήθεια. Μέχρι και οι συνάδελφοι στο γραφείο το αντιλήφθηκαν και για να σε πειράξουν σου έκαναν δώρο... πάνες για την ακράτεια. Και σαν να μην έφταναν τα πειράγματα και το γεγονός ότι η φυσική σου ανάγκη σε καλεί διαρκώς, κάθε φορά που επιχειρείς να ουρήσεις ζεις έναν εφιάλτη από τον πόνο και τη δυσφορία...

Πριν τα πιο απίστευτα σενάρια κατακλίσουν το μυαλό σου για το τι μπορεί να συμβαίνει σκέψου ότι ίσως πρόκειται για μια απλή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος όπως η κυστίτιδα.

Πως να την καταπολεμήσεις;

Κατ΄αρχήν μη φοβάσαι. Ο γιατρός θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και την φαρμακευτική αγωγή. Η καταπολέμηση του προβλήματος με αντιβιοτικά είναι σίγουρα πολύ αποτελεσματική η πρόληψη όμως είναι πάντοτε καλύτερη…

Η κυστίτιδα αποτελεί το 90% των ουρολοιμώξεων και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Ποια είναι όμως τα κύρια συμπτώματα που θα σου χτυπήσουν το καμπανάκι για μια επίσκεψη στον γιατρό;

Τα πρώτα συμπτώματα

Θέλεις να πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα. Η συχνουρία σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως το έντονο στρες αν όμως νιώθεις συχνά, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, την ανάγκη να επισκεφτείς την τουαλέτα τότε καλό θα ήταν να ελέγξεις αν όντως ευθύνεται το άγχος ή υπάρχει κάποιο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις με φαρμακευτική αγωγή.

Ενόχληση κατά την ούρηση: Η ενόχληση μπορεί να είναι από ήπια έως επώδυνη και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Αν πάντως νιώθεις πόνο ή κάψιμο πιθανότατα η κυστίτιδα έχει κάνει την εμφάνισή της.

Αιματοουρία: Δεν έχεις περίοδο και όμως βλέπεις αίμα κατά τη διάρκεια της ούρησης. Αντί να σε πιάσει πανικός κλείσε ραντεβού για μια εξέταση.

Δυσάρεστη οσμή: Μπορεί να οφείλεται στο ότι ξέχασες ή απλά δεν θεώρησες σκόπιμο να πιείς αρκετά υγρά. Ωστόσο αν η οσμή αυτή συνοδεύεται από θολό χρώμα ούρων και κάποιο από τα υπόλοιπα συμπτώματα ίσως θα έπρεπε να κάνεις μια καλλιέργεια ούρων.

Αν υπάρχουν όλα τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παραπάνω καλό θα είναι να επισκεφτείς ένα γιατρό και να υποβληθείς σε καλλιέργεια ούρων που θα δείξει πόσα και ποια μικρόβια υπάρχουν στα ούρα και να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Γιατί υποφέρουν κυρίως οι γυναίκες;

Η εξήγηση είναι απλή και έχει να κάνει με την ανατομία του ουροποιητικού συστήματος.

* Η ουρήθρα των γυναικών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με των ανδρών και ο κόλπος είναι πολύ κοντά στον πρωκτό επιτρέποντας στα βακτήρια να περάσουν με μεγαλύτερη ευκολία.

* Ένας ακόμη λόγος είναι η τριβή που υπάρχει κατά τη διάρκεια του σεξ. Συχνά, η πρώτη φορά που υποφέρει μια γυναίκα από κυστίτιδα είναι μετά από σεξουαλική επαφή.

* Η εμμηνόπαυση είναι επίσης μια σημαντική αιτία ουρολοίμωξης καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων ελαττώνονται και τα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης γίνονται πιο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και τις μολύνσεις.

* Άλλωστε οι γυναίκες είναι πιο εύκολο να υποφέρουν από τη μόλυνση όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και η άμυνα του οργανισμού είναι πεσμένη.

Πρόληψη τώρα!

* Να πίνεις άφθονα υγρά και να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά ώστε να μπαίνει σε λειτουργία το ουροποιητικό σύστημα

* Να τηρείς εσύ αλλά και ο σύντροφος σου όλους τους κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης μη ντραπείς μετά το σεξ να πας στην τουαλέτα καθώς καλό θα ήταν να υπάρξει κένωση της ουροδόχου κύστης.

* Να πλένεις και να σκουπίζεις τα γεννητικά σου όργανα με φορά μπρος προς τα πίσω και ΠΟΤΕ το αντίθετο για να εμποδίσεις τα μικρόβια που μένουν πό τα κόπρανα να περάσουν στον κόλπο σου. Αν είναι δυνατό μετά από κάθε εκκένωση να πλένεσαι με σαπούνι και νερό.

* Να αποφεύγεις το κολύμπι σε πισίνες αμφιβόλου καθαριότητας και να αλλάζεις πάντα αμέσως το βρεγμένο μαγιό σου ακόμη και αν η θερμοκρασία σου επιτρέπει να μείνεις με αυτό. Να θυμάσαι πάντα ότι η υγρασία διαταράσσει τον αμυντικό μηχανισμό του γυναικείου κόλπου με αποτέλεσμα μολυσματικά μικρόβια να επιβιώνουν και να περνούν στην ουροδόχο κύστη.

* Να αλλάζεις ρούχα μετά από έντονη εφίδρωση. Πολλές φορές βαριέσαι να μπεις στη διαδικασία αλλά θυμήσου ότι πάνω απ όλα προέχει η υγεία σου.

* Να προτιμάς τα βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγεις τα συνθετικά που ενισχύουν την εφίδρωση.

* Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις στην τουαλέτα κάθε φορά που αισθάνεσαι την ανάγκη να το κάνεις. Το να συγκρατιέσαι δίχως λόγο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε δυσάρεστες για την υγεία σου συνέπειες.

* Απέφυγε την αντισύλληψη με σπερματοκτόνα ιδίως αν παράλληλα χρησιμοποιείς διάφραγμα.


http://olagiatingunaika.blogspot.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...