Οι γυναίκες παίρνουν πιο βαριά τους καυγάδες

Είναι το προαιώνιο παράπονο των ανδρών: ότι οι γυναίκες το παίρνουν πολύ κατάκαρδα όταν καυγαδίζουν. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πως οι άντρες έχουν δίκιο – αλλά και ότι επίσης είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους καυγάδες!


Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosocial Intervention», οι γυναίκες όντως ταράζονται περισσότερο από τους καυγάδες με τον σύντροφό τους, διότι εγείρονται εντονότερα συναισθήματα μέσα τους.

Ωστόσο, οι άντρες είναι η αιτία των περισσότερων καυγάδων μεταξύ των ζευγαριών, διότι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν «ισχυρά υπονομευτικά συναισθήματα», όπως οργή ή περιφρόνηση.

Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, στην Ισπανία, στην οποία συμμετείχαν 142 εθελοντές – 75 γυναίκες και 67 άντρες.

Στόχος της μελέτης ήταν να αναλυθεί το είδος των διαπροσωπικών συναισθημάτων που αναπτύσσουν άνδρες και γυναίκες όταν έρχονται αντιμέτωποι με διάφορους καυγάδες με τον/την σύντροφό τους.

Οι εθελοντές εκτέθηκαν σε πέντε διαφορετικές συνθήκες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν καυγά ανάμεσα στο ζευγάρι.

Στις περιπτώσεις όπου ο ένας σύντροφος πρόσβαλλε τον άλλο ή του φερόταν με ασέβεια, οι γυναίκες ένιωθαν δυστυχισμένες, ενώ στις περιπτώσεις όπου ο ένας σύντροφος γινόταν επιθετικός προς τον άλλο στη διάρκεια του καυγά, οι γυναίκες ένιωθαν μεγαλύτερη απογοήτευση απ’ ό,τι οι άντρες.

Σε ένα άλλο σενάριο, στο οποίο ο ένας σύντροφος διαστρέβλωνε την πραγματικότητα προκειμένου να «βγει από πάνω», οι γυναίκες ένιωθαν θλίψη, ενώ οι άντρες μετά βίας ένιωθαν ντροπή.

Στη διάρκεια των καυγάδων, οι άντρες δήλωσαν πως ένιωθαν πιο κυριαρχικά ή ισχυρά συναισθήματα, όπως οργή, θυμό ή περιφρόνηση, ενώ οι γυναίκες ένιωθαν πιο υποτακτικά συναισθήματα, όπως ενοχές, θλίψη ή φόβο.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε επίσης πως τα συναισθήματα των γυναικών είναι πιο έντονα.

Από πού μπορεί να πηγάζουν οι διαφορές αυτές; «Μάλλον από το κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ανατρεφόμαστε και στους ρόλους που προαιώνια μαθαίνουμε ότι πρέπει να υπηρετούμε, αναλόγως με το φύλο», απαντούν οι ερευνητές.


newsbeast





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...