Αντισύλληψη

Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στην ψυχολογική κατάσταση, την υγεία και γενικότερα τη ζωή των γυναικών. Θα επιλέξετε μια μέθοδο αντισύλληψης ή θα... κόψετε το σεξ;


Μέθοδοι αντισύλληψης
Η μέθοδος του ρυθμού

Με τη μέθοδο του ρυθμού εντοπίζονται οι γόνιμες ημέρες του κύκλου και αποφεύγεται το ελεύθερο sex κατά τη διάρκειά τους. Η μέθοδος έχει ποσοστό επιτυχίας 80%.
Προφυλακτικό
Παράλληλα με την αντισύλληψη επιτυγχάνεται και η πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Είναι ιδανικό για γυναίκες που δεν έχουν σταθερό σύντροφο και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν ορμόνες. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 98%.
Αντισυλληπτικό χάπι
Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντισύλληψης, κυρίως στο εξωτερικό, σε ποσοστό που αγγίζει το 80% των γυναικών. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, για άγνωστους λόγους, το ποσοστό χρήσης είναι μόλις 5%.Το αντισυλληπτικό χάπι δρα ουσιαστικά αναστέλλοντας την ωορρηξία, καθιστώντας δηλαδή τις ωοθήκες σε ανάπαυση. Το ποσοστό επιτυχίας είναι πάνω από 99% και οι κίνδυνοι απειροελάχιστοι, εφόσον οι γυναίκες παρακολουθούνται σωστά και κάνουν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.
Το ενδομήτριο spiral - ενδομήτριο σύστημα
Πρόκειται για ένα πλαστικό ή χάλκινο αντικείμενο το οποίο τοποθετείται μέσα στη μήτρα της γυναίκας και μπορεί να μείνει εκεί 3 έως 7 χρόνια. Δρα εμποδίζοντας τη σύλληψη, κυρίως μηχανικά αλλά και χημικά (ειδικά όσα περιέχουν χαλκό). Ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν ήδη κάνει παιδιά, δεν έχουν κάνει παιδιά αλλά δεν μπορούν να πάρουν ορμόνες και για όσες δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια συστηματική αγωγή τύπου αντισυλληπτικού. Το ποσοστό επιτυχίας είναι το μεγαλύτερο απ' όλα και αγγίζει το 99,9%.
Στείρωση
Επεμβατική μέθοδος η οποία εφαρμόζεται είτε στον άντρα είτε στη γυναίκα και αποτελεί μια μόνιμη μορφή χειρουργικής εμπόδισης της γονιμοποίησης. Ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν ορμόνες. Είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη μέθοδος αντισύλληψης.
Άλλες μέθοδοι
Υπάρχουν διάφορες άλλες μέθοδοι όπως ο κολπικός δακτύλιος, οι σπερματοκτόνες αλοιφές κ.ά., οι οποίες τείνουν να καταργηθούν γιατί αφενός τα ποσοστά επιτυχίας τους δεν είναι πολύ υψηλά, αφετέρου εμποδίζουν την πλήρη απόλαυση στην ερωτική επαφή.
«High tech» αντισύλληψη
Οι νεότερες «high tech» μορφές αντισύλληψης που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια είναι τα χάπια (ή ενέσεις ή τσιρότα ή τσίχλες) των τεσσάρων εποχών, τα οποία θα ρυθμίζουν την περίοδο να έρχεται 3 με 4 φορές το χρόνο. Τα επόμενα 4-5 χρόνια πρόκειται να κυκλοφορήσει και το ανδρικό χάπι, το οποίο αναστέλλει την παραγωγή σπέρματος.



www.myworld.gr




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...