PΙLATES: Η HAUTE COUTURE ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Στα '80s ήταν η αεροβική, στα '90s τα βάρη και με τη νέα χιλιετία ανακαλύψαμε το power plate και τα είδη γυμναστικής που συνδυάζουν την άσκηση με την ηρεμία του πνεύματος. Και ενώ όλα δείχνουν να ξεφουσκώνουν, το πιλάτες και οι λάτρεις του, που συνεχώς αυξάνονται, αποδεικνύουν ότι αυτή η γυμναστική ήρθε για να μείνει για πάντα.


Η Άντζελα Τράνταλη, μία από τις πιο καταρτισμένες δασκάλες πιλάτες, μας εξηγεί γιατί.
Μάθημα πιλάτες
Το πιλάτες σού διδάσκει να επικοινωνείς με το σώμα σου. Άσχετα με το αν θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτό, σου μαθαίνει να κάθεσαι σωστά, να σηκώνεις βάρη σωστά, να στέκεσαι και να σκύβεις σωστά. Επίσης, προσαρμόζεται στα μέτρα σου, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητές σου, και ο δάσκαλος σε οδηγεί σταδιακά από το ένα επίπεδο στο επόμενο. Το πιλάτες αποκαλείται μάθημα. Και ενώ έχει δάσκαλο και μαθητές, το στοιχείο που το καθιστά «μάθημα» δεν είναι η ιεραρχία ή ο σεβασμός, όπως στις πολεμικές τέχνες, αλλά το γεγονός ότι διδάσκεται με το λόγο και ο δάσκαλος σε καλεί να σκέφτεσαι αυτά που πραγματοποιεί το σώμα σου. Σου ζητά να οπτικοποιείς τις σωματικές κινήσεις, να σκέφτεσαι δηλαδή το χέρι σου να τεντώνεται και συγχρόνως να βλέπεις αυτή την κίνηση στο μυαλό σου. Επίσης, είναι μάθημα γιατί δεν παίρνεις μεμονωμένες γνώσεις μόνο για την πραγματοποίηση κάποιων ασκήσεων, αλλά διδάσκεσαι μια συγκεκριμένη ροή εξελισσόμενων, λίγο διαφορετικών κάθε φορά, ασκήσεων, αλλά και μια νέα στάση ζωής σε σχέση με το σώμα σου.
Η μέθοδος που έγινε μανία
Το πιλάτες είναι μία από τις πιο διάσημες και πολυσυζητημένες μεθόδους άσκησης. Από τους celebrities μέχρι την κοπέλα της διπλανής πόρτας, όλοι έχουν λίγο ή πολύ κάποια εμπειρία, είτε προσωπική είτε από κάποιον τρίτο. Αυτό που έκανε το πιλάτες μανία και το έβαλε δυναμικά στη ζωή μας είναι ότι «κάνει τα δύσκολα εύκολα». Δίνει γρήγορα αποτελέσματα που φαίνονται, χωρίς φοβερή κόπωση και χωρίς καταπόνηση του σώματος, ανακουφίζει από παθήσεις, όπως το αυχενικό ή η μέση, σμιλεύει φυσικά και σφίγγει το σώμα, αυξάνει το μεταβολισμό, χαρίζει αυτοπεποίθηση, βοηθά στη συγκέντρωση, διδάσκει έναν κώδικα επικοινωνίας με το σώμα μας και προσφέρει ευεξία. Το έντονο στρέτσινγκ κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και το γεγονός ότι μας μαθαίνει να στεκόμαστε σωστά δίνουν σε πολλούς ασκούμενους την αίσθηση πως ψήλωσαν. Είναι μια μέθοδος άσκησης που γυμνάζει το σώμα και παράλληλα σου μαθαίνει να επικοινωνείς με αυτό.
Ένας ακόμη παράγοντας που το έχει κάνει τόσο δημοφιλές είναι ότι πρόκειται για μια prive μέθοδο. Σε ένα μάθημα πιλάτες δεν μπορούν να συμμετέχουν συγχρόνως πάρα πολλά άτομα, γιατί κάθε σώμα έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδική καθοδήγηση. Ο δάσκαλος πρέπει να μπορεί να προσαρμόζει τη ροή του μαθήματος και τις ασκήσεις στις ανάγκες του μαθητή. Γι' αυτό το λόγο, όλοι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να κάνουν πιλάτες και να γίνουν καλοί, καθώς όλοι στο μάθημα ξεκινάνε από το ίδιο επίπεδο και εξελίσσονται σταδιακά.
Ηοw to pilates
Αν αποφασίσεις να κάνεις πιλάτες, καλό είναι να απευθυνθείς σε ένα εξειδικευμένο στούντιο με άρτια εκπαιδευμένους δασκάλους. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα, κατά την οποία γυμνάζεται όλο το σώμα συνολικά. Η ιδανική συχνότητα είναι 2-3 φορές τη βδομάδα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσεις να τα βλέπεις από τον πρώτο κιόλας μήνα. Το μάθημα γίνεται είτε με 3-4 άτομα, οπότε κοστίζει 25 ευρώ τη φορά, είτε duetto, με δύο άτομα, για 35 ευρώ τη φορά, είτε solo, οπότε κοστίζει 50 ευρώ για τους αρχάριους και 60 ευρώ για τους πιο προχωρημένους. Υπάρχουν και πιο οικονομικά πακέτα, όπου μπορείς να αγοράσεις 30 μαθήματα σε γκρουπ στην τιμή των 650 ευρώ.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κόστος του πιλάτες είναι σχετικά υψηλό επειδή: α) είναι λίγοι οι πλήρως καταρτισμένοι εκπαιδευτές, β) διδάσκεσαι πράγματα, γ) ουσιαστικά είναι ιδιαίτερο μάθημα και δ) προσαρμόζεται στα μέτρα και στο σώμα του κάθε μαθητή.
Ασκήσεις και μηχανήματα
Στο πιλάτες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η λεπτομέρεια και όλες οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται με μεγάλη ακρίβεια. Ο δάσκαλος οφείλει να διασφαλίζει ότι η θέση του σώματος και η τοποθέτηση των άκρων σε κάθε άσκηση είναι απόλυτα σωστά. Υπάρχουν περίπου 500 ασκήσεις, χωρίς τις παραλλαγές, και καθεμία έχει το δικό της όνομα. Η μέθοδος περιλαμβάνει δύο μέρη: τις ασκήσεις που γίνονται στα mat, δηλαδή στα στρώματα, και τις ασκήσεις στα ειδικά, ξύλινα μηχανήματα. Στις ασκήσεις στα mat, δουλεύεις καθαρά με το βάρος του σώματός σου. Κάποιες, μάλιστα, είναι αρκετά δύσκολες, καθώς παλεύεις με τη δύναμη της βαρύτητας. Όμως, με τον καιρό οι ασκήσεις σε δυναμώνουν και τις κάνεις όλο και καλύτερα. Όσον αφορά τα μηχανήματα του πιλάτες, οπτικά είναι αρκετά πολύπλοκα και καθένα προσφέρεται για πολλές ασκήσεις.
Τα βασικά μηχανήματα που πρέπει να υπάρχουν σε ένα στούντιο πιλάτες είναι τα εξής:
· Το reformer, γνωστό ως «κρεβάτι»: Η βάση του είναι κινούμενη και πάνω σε αυτή ο ασκούμενος μπορεί να καθίσει, να ξαπλώσει, να σταθεί όρθιος ή να γονατίσει, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές ασκήσεις για όλο το σώμα, που βασίζονται στην αντίσταση. Απαιτεί μεγάλη ισορροπία και απόλυτη συγκέντρωση.
· Το trapeze table ή, αλλιώς, cadillac: Θυμίζει το μονόζυγο και προσφέρεται για στρέτσινγκ όλου του σώματος. Χρησιμοποιείται πολύ στο θεραπευτικό πιλάτες και πάνω του πραγματοποιούνται από απλές ασκήσεις τεντώματος μέχρι υψηλού επιπέδου ακροβατικά.
· Η wunda chair και η electric chair: Στην ουσία, είναι δύο παραλλαγές του ίδιου μηχανήματος. Μοιάζουν με καρεκλάκι και είναι ιδανικές για ασκήσεις ισορροπίας, ενδυνάμωσης και συντονισμού του σώματος. Ο ασκούμενος -καθιστός, ξαπλωμένος ή όρθιος, ανάλογα με την άσκηση- πιέζει με τα πόδια ή τα χέρια το κινούμενο «σκαλοπάτι» της καρέκλας.
· Το high barrel: Ένας μεγάλος κύλινδρος που είναι συνδεδεμένος με μια σκάλα και πάνω του πραγματοποιούνται ασκήσεις στρέτσινγκ, ενδυνάμωσης και ευλυγισίας.
· Το spine corrector: Μοιάζει λίγο με βαρέλι και βοηθάει στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης.
Quick info
·Το πιλάτες είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος εκγύμνασης, που κάθε φορά ασκεί όλο το σώμα.
·Εφευρέτης του ήταν ο Joseph Hubertus Pilatis και το πρώτο στούντιο στον κόσμο λειτούργησε το 1924 στη Νέα Υόρκη. Ο Pilatis ονόμαζε αυτή τη μέθοδο Contrology και πολύ αργότερα πήρε το όνομά του. Έλεγε πως «μπορείς να φτιάξεις το σώμα σου όπως θες» και θεωρούσε ότι με το μυαλό, και μόνο με αυτό, μπορείς να ελέγξεις το σώμα σου. Πρέπει δηλαδή ο νους να μάθει να σκέφτεται τι κάνει το σώμα.
· Τα μηχανήματα του πιλάτες τα σχεδίασε και τα κατασκεύασε ο ίδιος από ξύλο και όλα τα σημερινά μηχανήματα είναι πιστά αντίγραφα των αρχικών και πάντα ξύλινα.
· Η μέθοδος αυτή συνδυάζει πολλά στοιχεία από τη γιόγκα, το μπαλέτο, τις πολεμικές τέχνες, ακόμα και από ακροβατικά, και δίνει μεγάλη έμφαση στις αναπνοές, στη συγκέντρωση, στην ισορροπία και στην πειθαρχία. Οι πρώτοι που το εμπιστεύτηκαν και του έδωσαν αξία ήταν οι επαγγελματίες χορευτές.
· Για το πιλάτες το κέντρο του σώματος είναι η κοιλιά –ο «οίκος της δύναμης», σύμφωνα με τον Pilatis- και από κει ξεκινούν όλες οι ασκήσεις, όποιο μέρος του σώματος και αν επιθυμείς να γυμνάσεις.
· Στο πιλάτες δεν χρησιμοποιούνται βάρη για τις ασκήσεις, αλλά μόνο το βάρος του σώματός σου και κάποιες αντιστάσεις, δηλαδή ελατήρια. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση καταπόνησης του σώματος.
·Για να γίνεις σωστός και άρτια εκπαιδευμένος pilates instructor, πρέπει να παρακολουθήσεις ειδικά σεμινάρια σε εξειδικευμένες σχολές, διάρκειας το λιγότερο 600 ωρών.


http://www.madamefigaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...