Θηλασμός από επιλογή, όχι από πίεση

Κανείς δεν αμφιβάλλει για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος. Πέρα από το γεγονός ότι το μητρικό γάλα περιέχει τα βασικά συστατικά για την καλή θρέψη του μωρού καθώς και για την προστασία του από λοιμώξεις και αλλεργίες, ο θηλασμός σα συνήθεια αυξάνει τους δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του νεογνού.

Από τη μια μεριά, είναι επιθυμητό και λογικό να προωθείται ο μητρικός θηλασμός από τους επαγγελματίες υγείας και τους μεγάλους επιστημονικούς οργανισμούς. Χαρακτηριστικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει τα 10 βήματα του μητρικού θηλασμού, τα οποία συστήνει σε κάθε γυναίκα που έχει γεννήσει, ανεξαρτήτως της χώρας – αναπτυγμένης ή αναπτυσσόμενης – που αυτή διαμένει.

Επιπλέον, μετά από πρωτοβουλία διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων, έχει καθιερωθεί το τίτλος των «baby friendly» μαιευτηρίων, όπου τα ενδιαφερόμενα μαιευτήρια πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά του κανόνες του ΠΟΥ, ώστε να τους απονέμεται ο πολύτιμος και υψηλού κύρους αυτός τίτλος.

Το κύμα αυτό υπέρ του μητρικού θηλασμού έχει επηρεάσει και τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής βρεφικού γάλακτος, αφού εκείνες δεν επιτρέπεται να διαφημίζουν όσα προϊόντα τους υποκαθιστούν το μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής – κάτι παρόμοιο με την απαγόρευση διαφήμισης των τσιγάρων αφού αυτά κάνουν κακό στην υγεία!

Από την άλλη μεριά, έχουν διατυπωθεί και ανησυχίες ότι το κύμα υπέρ του μητρικού θηλασμού έχει μπει εκβιαστικά στη ζωή πολλών νέων μαμάδων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο πρώτο τους παιδί, οι οποίες, χωρίς να έχουν εμπειρία του ενός ή του άλλου τρόπου σίτισης του μωρού, έχουν πειστεί ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ο καλύτερος (breast is best). Σε χώρες όπως η Αγγλία, υπάρχουν ήδη αρκετά γκρουπ μαμάδων στο Facebook τα οποία συγκαταλέγουν κυρίως μαμάδες που θηλάζουν, ενώ εκείνες που δίνουν μπουκάλι αντιμετωπίζονται ως δεύτερες. Ας μήν ξεχνάμε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι όντως ασφαλής, φτηνός και πρακτικός, εφόσον επιτελείται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Αν, αντιθέτως, ο θηλασμός δεν είναι ικανοποιητικός, τότε αφενός χάνει το προσόν της ασφάλειας (η μητέρα παθαίνει συχνότερα μαστίτιδες), της οικονομίας (απαιτείται συχνά η αγορά ή ενοικίαση θηλάστρου, μπουκαλιών, αποστειρωτή κλπ.) και της πρακτικότητας (σπαταλάται χρόνος για το θηλασμό, την κένωση του στήθους με το θήλαστρο και τη χορήγηση μπουκαλιού μητρικού γάλακτος στο μωρό).

Δεν είναι σπάνια τα παραδείγματα νέων μαμάδων που επιμένουν ότι το μωρό τους θηλάζει πολύ καλά και οι ίδιες ανθίστανται έντονα στην προσθήκη μπουκαλιού, ενώ αυτό χάνει βάρος και καθίσταται προοδευτικά νωθρό και νυσταλέο!

Ας μην ξεχνάμε ότι το γάλα της αγελάδας σε σκόνη έχει και αυτό κάποια πλεονεκτήματα, όπως ότι είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και κυκλοφορεί σε ειδικούς τύπους (αντι-αναγωγικό, κατά της δυσανεξίας στην πρωτεϊνη του γάλακτος κλπ.). Επιπλέον, δε θεωρείται ότι έχει παραπάνω κινδύνους για λοιμώξεις, εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες αποστείρωσης τον 1ο χρόνο ζωής.

Τελικά, η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση. Ναι μεν ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις πιο ικανοποιητικές και ωραίες συνήθειες που καλείται να υιοθετήσει μια νέα μητέρα, από την άλλη όμως προϋποθέτει ότι ο συνδυασμός μητέρα-στήθος-μωρό είναι ακέραιος και λειτουργεί αρμονικά.

Στην περίπτωση που αυτό δε συμβαίνει, παρά την επανειλλημένη συνδρομή της μαίας και του ιατρού, η καλύ υγεία του μωρού μπορεί να επιβάλλει την προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε φόρμουλα. Σε τελική ανάλυση, αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι τόσο η μαμά όσο και το μωρό να είναι ικανοποιημένοι και να απολαμβάνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο μεταξύ τους και μέσα στην οικογένεια.


http://www.ourlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...