Σβήνουν οι άσχημες μνήμες;

Βρέθηκε η ειδική ουσία που μπορεί και αφαιρεί τις άσχημες αναμνήσεις από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ονομάζεται μετυραπόνη κι έχει την ιδιότητα να «σβήνει» τα οδυνηρά περιστατικά που έχουμε βιώσει και έχουν χαραχθεί στην μνήμη μας. 

        Σύμφωνα με το medical news, την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Λουί-Λαφοντέν, αμφισβητώντας έτσι την ισχύουσα θεώρηση ότι οι μνήμες δεν μπορούν να τροποποιηθούν. 

        Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ουσία αυτή θα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από μετα-τραυματικό στρες, αλλά και όσους βασανίζονται από επώδυνες αναμνήσεις.

        Αν και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφής ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου φαρμάκου, φαίνεται πως μειώνει την ορμόνη του στρες που ευθύνεται για τις άσχημες αναμνήσεις. 

        Η μετυραπόνη δοκιμάστηκε πειραματικά σε 33 εθελοντές στους οποίους δόθηκε τόσο η ειδική ουσία όσο και ένα φάρμακο placebo, ώστε να ελεγχθεί αν πράγματι έχει αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες τέσσερις μέρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου αδυνατούσαν να θυμηθούν τις αρνητικές πλευρές μιας ιστορίας, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανακαλέσουν όσες δεν τους προκαλούσαν δυσαρέσκεια. Ακόμα και όταν η δράση της ουσίας έπαυε, οι εθελοντές εξακολουθούσαν να μην μπορούν να θυμηθούν τα επώδυνα περιστατικά.

        Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ουσία αυτή μπορεί να έχει ως παρενέργεια την διαστρέβλωση και τη μερική απώλεια της μνήμης. Όπως και να έχει, τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες μελέτες πριν το φάρμακο δοκιμαστεί σε ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...