Μύθοι για τα μαλλιά μας

Το σαμπουάν δεν αποδυναμώνει τα μαλλιά και δεν προκαλεί τριχόπτωση
Ο χρόνος επαφής του σαμπουάν με τα μαλλιά σας είναι πολύ σύντομος, μάλιστα το προϊόν αραιώνεται με νερό και ξεβγάζεται μετά από μερικά λεπτά: έτσι, δεν υπάρχουν σαμπουάν που να προκαλούν αυξημένη τριχόπτωση.




Το κόψιμο των μαλλιών δεν τα δυναμώνει (μπορεί όμως να βελτιώσει την εικόνα τους)
Το μέρος των μαλλιών που προβάλλει από το τριχωτό της κεφαλής είναι νεκρό, ως εκ τούτου τα μαλλιά δεν ωφελούνται καθόλου από το κόψιμο. Εντούτοις, η κόμμωση φαίνεται αισθητικά καλύτερη και πιο περιποιημένη, επειδή οι άκρες των μαλλιών, που φεύγουν με το κόψιμο, είναι στην πραγματικότητα το πιο κατεστραμμένο και αποδυναμωμένο μέρος τους.


Το συχνό λούσιμο δεν βλάπτει τα μαλλιά
Το συχνό λούσιμο όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά προλαμβάνει και τις παθήσεις του τριχωτού, όπως τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη τριχόπτωση. Μπορείτε να λούζετε τα μαλλιά σας ακόμα και καθημερινά: ο λόγος για τον οποίο τα μαλλιά πέφτουν κατά το λούσιμο είναι ότι οι μηχανικές κινήσεις διευκολύνουν την αποκόλληση των ριζών σε τελογένεση, δηλαδή των τριχών που βρίσκονται σε
φάση ανάπαυσης, τα οποία πρόκειται να πέσουν. Αυτό που έχει σημασία είναι το σαμπουάν να είναι απαλό και το νερό να μην είναι πολύ σκληρό. Σε περίπτωση ξηρών και κατεστραμμένων μαλλιών, όμως, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μια κρέμα, για να τα προστατεύετε κατά το χτένισμα και το στέγνωμα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην στεγνώνετε τα μαλλιά σας με πολύ ζεστό αέρα και να μην έχετε το σεσουάρ πολύ κοντά στα μαλλιά σας.


Τα σπρέι και τα τζελ δεν είναι επιβλαβή
Τα προϊόντα αυτά δεν εισχωρούν στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά επικάθονται στην επιφάνεια, έτσι επιδρούν επί του θύλακα και επί των μαλλιών που αναπτύσσονται. Πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Τα προϊόντα καλής ποιότητας σχηματίζουν γύρω από τα μαλλιά μια αόρατη μεμβράνη που καθιστά δυνατό το κράτημα του χτενίσματος και λειτουργεί προστατευτικά.


Τα αίτια της ψαλίδας: χτένισμα, καυτό σεσουάρ, βαφές, περμανάντ
Είναι σημαντικό να μην ταλαιπωρούνται τα μαλλιά, αλλά να τους φερόμαστε όσο το δυνατόν πιο απαλά. Οι πολύ έντονες επεξεργασίες βλάπτουν την επιδερμίδα και κατόπιν την κυρίως τρίχα, προκαλώντας ψαλίδα. Γι' αυτό πρέπει να προστατεύουμε καθημερινά τα μαλλιά μας: διαφορετικά, το μόνο που μας απομένει να κάνουμε για την ψαλίδα είναι να τα κόψουμε.


Το σμήγμα και τα μαλλιά
Η επένδυση σμήγματος που έχουμε στα μαλλιά προστατεύει τον κορμό της τρίχας από κάθε περιβάλλον. Το σμήγμα, το οποίο υπάρχει στο ανώτατο μέρος του θύλακα, δεν συμμετέχει στη δραστηριότητα της ρίζας. Όταν εκκρίνεται από το θύλακα, αντίθετα, το σμήγμα επικάθεται στην επιδερμίδα και διαχέεται στα μαλλιά με αυξανομένη ταχύτητα εάν το σμήγμα είναι υγρό και τα μαλλιά απαλά.
Δεδομένου ότι η ζέστη έχει την τάση να υγροποιεί το σμήγμα, τα άτομα με αυξημένη σμηγματόρροια και λιπαρά μαλλιά πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του στεγνώματος με ζεστό αέρα.
Επίσης, το συχνό άγγιγμα και χτένισμα των μαλλιών ευνοεί τη διάχυση του σμήγματος και επιδεινώνει το πρόβλημα των λιπαρών μαλλιών.
Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η έκκριση του σμήγματος δεν επηρεάζεται από το λούσιμο.


Το προστατευτικό κράνος για τις μοτοσικλέτες και τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση
Αντίθετα προς ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η χρήση των καπέλων ή του κράνους δεν προκαλεί αύξηση της τριχόπτωση αλλά προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής από τον ήλιο.
Η λανθασμένη πεποίθηση που συνδέει την τριχόπτωση με τη χρήση του κράνους ίσως οφείλεται στο ότι όποιος χάνει πολλά μαλλιά μπορεί εύκολα να τα βρει μέσα στο καπέλο ή μέσα στο κράνος.


Το κόψιμο δεν κάνει τα μαλλιά πιο δυνατά ή πιο ανθεκτικά.
Τα μαλλιά φαίνονται πιο δυνατά μόνο και μόνο επειδή αφαιρείται το άκρο τους, το οποίο γενικά είναι πιο αδύναμο. Στην πραγματικότητα, όμως, το κόψιμο δεν τροποποιεί το πάχος ούτε την πυκνότητα των μαλλιών.Στην περίπτωση της τριχόπτωσης ή της αραίωσης, δεν χρησιμεύει καθόλου το κόψιμο των μαλλιών.

Στην πραγματικότητα, το κόψιμο χρησιμεύει μόνο όταν υπάρχει ψαλίδα ή άλλες εξωτερικές αλλοιώσεις των μαλλιών, ή για καθαρά αισθητικούς λόγους.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...