3 λόγοι για να "ψήνεσαι" στον ήλιο

Καθημερινά βομβαρδίζεσαι με πληροφορίες για τις βλαβερές ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι φέτος αποφάσισες να κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να τον αποφύγεις. Μήπως όμως αυτή η πρακτική έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα;


Ο ήλιος θωρακίζει τον οργανισμό σου
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι φίλες σου έχουν ήδη αρχίσει την εξόρμηση στις παραλίες ενώ εσύ αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο σαν τον διάολο το λιβάνι και αυτό διότι πιστεύεις πως με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεις την υγεία σου.
Επειδή όμως παν μέτρον άριστον και η αποχή από την ηλιακή ακτινοβολία έχει δεινά, καλύτερα να εφοδιαστείς με αντηλιακά, ομπρέλες και καπελάκια και να βγεις από το καβούκι σου. Ο ήλιος, όταν η έκθεση σε αυτόν γίνεται με σύνεση και προσοχή κάνει καλό και θωρακίζει τον οργανισμό σου απέναντι σε ασθένειες.
3 ώρες ηλιοθεραπεία ημερησίως ασπίδα κατά του καρκίνου
Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό Επιδημιολογίας, έδειξε πως τρεις ώρες ηλιοθεραπείας την ημέρα προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.
Η έρευνα είναι η τελευταία μια σειράς από μελέτες που διατείνονται πως η τακτική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Όπως έδειξαν οι εργαστηριακές δοκιμές, τα κύτταρα του μαστού είναι σε θέση να μετατρέπουν τη βιταμίνη D σε μια ορμόνη που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο χρόνο τη ημέρας περνούσαν εκτός σπιτιού στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου σε τέσσερα στάδια της ζωής τους: την εφηβεία, στην νεαρή ηλικία των 20 και 30 ετών, στην μέση ηλικία και μετά τα 60.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως γυναίκες, που κατά την εφηβεία απολάμβαναν τα οφέλη του ήλιου για τουλάχιστον 29 ώρες την εβδομάδα, έχουν σαφώς μειωμένα ποσοστά κινδύνου για να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες απέφευγαν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Για τις μεσήλικες γυναίκες που ξοδεύουν αρκετή ώρα σε εξωτερικές δραστηριότητες ή ηλιοθεραπεία το ποσοστό κινδύνου μειώνεται ακόμη περισσότερο σε 26% ενώ στα 60 η ηλιοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο κατά το ημισυ.
Η βιταμίνη του ηλίου προλαμβάνει θρομβώσεις και διαβήτη
Παλαιότερες έρευνες, εξάλλου, έχουν δείξει πως η βιταμίνη του ηλίου, που δεν είναι άλλη από τη βιταμίνη D, αποτελεί ασπίδα προστασίας για θρομβώσεις, όγκους και διαβήτη. Το σώμα όταν μαυρίζει παράγει αρκετή βιταμίνη D, η οποία αποτελεί ασπίδα προστασίας για θρομβώσεις, όγκους και διαβήτη.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να μένεις για ώρες κάτω από τον ήλιο δίχως προστασία, πρακτική που θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Το μαύρισμα είναι ευεργετικό, το έγκαυμα ΟΧΙ
Αναμφισβήτητα τα οφέλη του ηλίου για την υγεία αλλά και την ψυχολογία σου είναι τεράστια. Όταν όμως οι υπερβολές κάνουν την εμφάνισή τους οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αργούν να εμφανιστούν. Το μαύρισμα είναι ευεργετικό μόνο όταν γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού και των ειδικών και όταν λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις.
Μάλιστα, αυτό που πρέπει να προσέχεις - ιδιαίτερα όταν κάνεις ηλιοθεραπεία - είναι να μην καείς. Το έγκαυμα από τον ήλιο σημαίνει καταστροφή των κυττάρων και αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. Εξοπλίσου λοιπόν με τα απαραίτητα και... πάμε παραλία!


http://www.markware.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...