OI NEEΣ «IT» ΔΙΑΙΤΕΣ

Μπορεί η δίαιτα Αtkins να απομυθοποιήθηκε, ωστόσο κάποιες νέες «διάσημες» δίαιτες δίνουν μάχη για να επικρατήσουν. Με τη βοήθεια της γνωστής διαιτολόγου Άννας Παπαγεωργίου μάθαμε ποιες είναι αυτές και ποια αξίζει την προσοχή μας.


1. Express GI δίαιτα για πολυάσχολους
Από τον Rick Gallop
Βαθμολογία ***
Χαρακτηριστικά: Χωρίζει τις τροφές με χρωματικούς κώδικες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το τυπικό μενού μίας ημέρας περιλαμβάνει: γιαούρτι με φρούτα και αμύγδαλα, σάντουιτς με ζαμπόν, μουστάρδα και σαλάτα, muffin πορτοκαλιού, βατόμουρα και σολομό με πράσο.
Πού απευθύνεται: Σε όσους θέλουν να αποκτήσουν νέες, πιο σωστές διατροφικές συνήθειες.
Τι υπόσχεται: Μείον 5 κιλά σε ένα μήνα.
Τι απαιτεί: Να υπάρχουν οι σωστές τροφές στο ντουλάπι. Εξηγεί ξεκάθαρα τι πρέπει να φας, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολη. Τo πρόβλημα είναι στα γεύματα εκτός σπιτιού, γιατί τα εστιατόρια δεν σου φέρνουν λίστα με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Στην πράξη, χάνεις 5,5 κιλά μέσα σε ένα μήνα.
Η ματιά της ειδικού: Όλο το μυστικό κρύβεται στην ταχύτητα με την οποία οι υδατάνθρακες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι τροφές που αυξάνουν αργά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, άρα βοηθούν, είναι όλα τα φρούτα, εκτός από τα αποξηραμένα και τις μπανάνες, αλλά και όλα τα λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες. Αντίθετα, όλα τα αμυλούχα, τα ζυμαρικά αλλά και τα επεξεργασμένα σιτηρά (λευκό ψωμί, ρύζι) αυξάνουν ταχύτατα τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό και εμποδίζουν την αποτελεσματική μείωση του λίπους.
2. Η δίαιτα του κρασιού
Από τον Roger Corder
Βαθμολογία: *
Χαρακτηριστικά: Στοχεύει σε ένα στυλ υγιεινής διατροφής, χωρίς να στερούμαστε τα αγαπημένα μας φαγητά και ποτά. Επιτρέπει τόσο το κόκκινο κρασί όσο και τη σοκολάτα. Το μενού περιλαμβάνει μούσλι με γάλα, μήλα και φραγκοστάφυλα, φακές, σπανάκι, χωριάτικη σαλάτα, γιαούρτι, ροδάκινο, σολομό με νεροκάρδαμο, ψητές ντομάτες, πράσινα φασόλια και κόκκινο κρασί.
Πού απευθύνεται: Σε όσους δεν θέλουν να στερηθούν πολλά.
Τι υπόσχεται: Μείον 6 κιλά σε ένα μήνα.
Τι απαιτεί: Επιτρέπει την ποικιλία τροφών, με προσοχή στην ποσότητα. Κάθε βράδυ, μαζί με το γεύμα, πρέπει να καταναλώνεται ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, πράγμα που ίσως είναι μονότονο. Πρακτικά χάνεις 1,5 κιλό σε τέσσερις εβδομάδες.
Η ματιά της ειδικού: Η δίαιτα αυτή δεν έχει κάποια ισορροπία και μέτρο, γι' αυτό και είναι αμφισβητήσιμη η αποτελεσματικότητά της. Το κρασί είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά σε συνδυασμό με το κορεσμένο λίπος μπορεί να αυξήσει το θερμιδικό φορτίο της ημερήσιας πρόσληψης, ειδικά αν καταναλώνεται τις βραδινές ώρες. Ακόμη, μπορεί να επιφέρει προβλήματα σε υπερτασικούς ή σε άτομα με χοληστερίνη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. Η θαυματουργή δίαιτα ολικής αλέσεως
Από την Dr. Lisa Hark και τον Dr. Darwin Dean
Βαθμολογία: ****
Χαρακτηριστικά: Υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να χάσει κανείς κιλά είναι με την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως. Οι τροφές που προτείνει είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα και μπανάνα, φρυγανιές βρώμης με φυστικοβούτυρο, πορτοκάλια, κεφτέδες με μακαρόνια ολικής αλέσεως και σάλτσα ντομάτας, σαλάτα με ντρέσινγκ χαμηλών λιπαρών, ψητός σολομός, σπαράγγια και πράσα.
Πού απευθύνεται: Σε όσους επιθυμούν να καταναλώνουν κανονικές ποσότητες τροφής, χωρίς σνακ στο ενδιάμεσο.
Τι υπόσχεται: Μείον 6 κιλά το μήνα.
Τι απαιτεί: Τροφές ολικής αλέσεως σε κάθε γεύμα, με σκοπό τη διατήρηση του σακχάρου σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μειώνεται η όρεξή μας ανάμεσα στα γεύματα και να μην καταφεύγουμε σε σνακ. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η οργάνωση στο ντουλάπι της κουζίνας. Στην πράξη, ο στόχος επιτυγχάνεται ακριβώς μέσα σε ένα μήνα.
Η ματιά της ειδικού: Τα προΐόντα ολικής αλέσεως πράγματι είναι πιο υγιεινά, γιατί διατηρούν όλες τις βιταμίνες. Επίσης, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, που καθυστερούν την πείνα. Σε συγκεκριμένες αναλογίες, σε συνδυασμό με τη πρωτεΐνη και το λίπος της τροφής, μπορούν να επιφέρουν σημαντική μείωση του βάρους. Έτσι, ελέγχεται περισσότερο και η χοληστερίνη αλλά και το σάκχαρο.
4. H δίαιτα Duvet: Κοιμήσου και χάσε κιλά
Από την Jane Worthington
Βαθμολογία: -
Χαρακτηριστικά: Υποστηρίζει ότι όσο πιο καλά κοιμάσαι, τόσο περισσότερο μπορείς να ελέγξεις το βάρος σου. Γι' αυτό και προτείνει σταθερές ώρες ύπνου και προετοιμασία με ζεστό μπάνιο, γάλα και χαμομήλι. Το τυπικό μενού μίας ημέρας περιέχει: δημητριακά με ημιάπαχο γάλα, μπανάνα, σολομό κονσέρβας, 2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη, σαλάτα, βραστά λαχανικά και φράουλες.
Πού απευθύνεται: Σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν καλύτερο μεταβολισμό.
Τι υπόσχεται: Μείον 5 κιλά σε ένα μήνα.
Τι απαιτεί: Αποχή από την καφεΐνη και πιστή τήρηση της διαδικασίας του ζεστού μπάνιου και του ροφήματος πριν από τον ύπνο. Δύσκολο να ακολουθήσεις όλα όσα υπαγορεύει, όπως ο αποκλεισμός του αλκοόλ και η καθημερινή μισάωρη άσκηση. Στην πράξη, παρατηρείται βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά όχι μείωση του βάρους.
Η ματιά της ειδικού: Το στρες συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού λίπους. Σε συνδυασμό με τον ελλιπή ύπνο, μπορεί να διαρταράξει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Η λύση βρίσκεται στην ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

4. Η ιαπωνική δίαιτα
Από τη Naomi Moriyama και William Doyle
Βαθμολογία: *****
Χαρακτηριστικά: Διορθώνει τις διατροφικές μας συνήθειες σε μόλις 30 ημέρες, διδάσκοντας το σεβασμό στο φαγητό. Μακροπρόθεσμα, υπόσχεται σημαντική μείωση του βάρους. Οι τροφές που προτείνει είναι: μούσλι με βατόμουρα και άπαχο γιαούρτι, χυμός μήλου, sushi με μαύρο ρύζι (χωρίς αλάτι και σόγια), σαλάτα με dressing γιαουρτιού, κοτόπουλο με κάρι και ρύζι, αχλάδια, ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και μπανάνα.
Πού απευθύνεται: Σε όσους αγαπούν το ψάρι και συμμερίζονται την άποψη ότι στο φαγητό έχει μεγαλύτερη σημασία η ποιότητα παρά η ποσότητα.
Τι υπόσχεται: Μείον 5 κιλά σε ένα μήνα.
Τι απαιτεί: Στο χώρο εργασίας, να απομακρυνόμαστε από το γραφείο για να μπορούμε συγκεντρωθούμε στο φαγητό. Επίσης, να τρώμε με αργό ρυθμό. Με τη μείωση των μερίδων, έχει παρατηρηθεί ότι η πέψη γίνεται καλύτερα. Τα αποτελέσματά της είναι πολύ καλά, καθώς στην πράξη χάνεις 8 κιλά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.
H ματιά της ειδικού: Η σωστή διατροφή και η γνώση των ιδιοτήτων των τροφών είναι ο καλύτερος τρόπος για να υιοθετήσει κανείς ένα σωστό και υγιεινό διαιτολόγιο, που θα τον βοηθήσει να διατηρεί πάντα το σωστό σωματικό βάρος. Η ποικιλία τροφίμων, καθώς και η έμφαση που δίνεται στην κατανάλωση ψαριού, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση των ορμονών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.


http://www.madamefigaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...