Ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια

Προτού έρθει το μωρό
Μόλις μάθετε τα χαρμόσυνα νέα, ότι δηλαδή είστε έγκυος στο δεύτερο παιδί, είναι πολύ φυσικό να θέλετε να το μοιραστείτε με όλους, και βέβαια με το πρώτο σας παιδί. Όμως ενώ οι υπόλοιποι θα καλωσορίσουν με χαρά αυτό το γεγονός, η αντίδραση του παιδιού σας ίσως είναι πιο πολύπλοκη.


Όσο κι αν ευχόταν να αποκτήσει ένα αδερφάκι, μέχρι τώρα είχε μάθει να είναι εκείνο το κέντρο του κόσμου, και η ανακάλυψη ότι τώρα θα εμφανιστεί κι ένα άλλο αστέρι στον ουρανό, ίσως του προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα. Μπορείτε να το βοηθήσετε να διανύσει ομαλά αυτή τη μετάβαση και να καλωσορίσει με χαρά το νέο του αδερφάκι, έχοντας μερικά απλά πράγματα υπ’ όψιν.
Προγραμματίστε την ανακοίνωση σας
Δεν υπάρχει η κατάλληλη ώρα για να μιλήσετε στο παιδί σας για την επικείμενη γέννα, αλλά γενικά, θα ήταν ιδανικό να γίνει αρκετούς μήνες πριν. Έτσι, θα μπορεί να δει την κοιλιά σας να μεγαλώνει και παράλληλα να νιώθει τις κινήσεις και τις κλωτσιές του μωρού. Βέβαια, αρχικά μπορεί να αισθανθεί ότι κάτι αλλάζει και να ρωτήσει τι συμβαίνει, όμως όπως κι αν έχει, απαντήστε του ειλικρινά.
Κάντε το απλό. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε την εξήγηση σας, ανάλογα με το επίπεδο κατανόησης του παιδιού και να αντιμετωπίσετε άμεσα τους φόβους και τις ανησυχίες του: «Όταν έρθει το μωρό, θα σε πηγαίνει ο μπαμπάς και όχι εγώ στον παιδικό σταθμό.»
Τονίστε τις θετικές πλευρές. Τα παιδιά που μαθαίνουν να βλέπουν την αλλαγή θετικά, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να ενισχύσετε αυτήν την ανίληψη στο παιδί σας, δείχνοντας του περισσότερη αγάπη, υποστήριξη και επιβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθεί. Μην είστε φειδωλοί στο να του λέτε λόγια αγάπης: «Θα σ’ αγαπώ το ίδιο ακόμη κι όταν έρθει το μωράκι, μη σου πω ότι θα σ’ αγαπώ και περισσότερο.»
Κάντε τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι ένα χαρούμενο γεγονός. Πιθανόν το παιδί σας να νιώσει «ριγμένο», αν του ζητηθεί να αφήσει την κούνια του για το μωρό. Από την άλλη πλευρά, μια αβίαστη μετάβαση, που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την ωριμότητα του, θα τονώσει την αυτοεκτίμηση του και τη συνεργατική του φύση. Ανάλογα με το πότε είναι έτοιμο το παιδί σας, φροντίστε η μετάβαση να γίνει αρκετούς μήνες πριν την γέννα, ώστε να έχει ηρεμήσει η ατμόσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής νέου κρεβατιού και σκεπασμάτων.
Μετά τον ερχομό του μωρού
Ενώ κάποιοι από τους φόβους του παιδιού σας ίσως εφησυχαστούν μετά τον ερχομό του μωρού, άλλα συναισθήματα, όπως ζήλεια, σύγχυση, επιθετικότητα, ίσως βγουν στην επιφάνεια. Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια και να προάγετε έναν δια βίου ισχυρό οικογενειακό δεσμό, μια καλή αρχή είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ζητήστε τη βοήθεια του νηπίου. Αφήστε το να ενδιαφέρεται και να φροντίζει το μωρό όποτε αυτό είναι δυνατό... όταν το κάνετε μπάνιο π.χ., μπορεί να βοηθήσει κρατώντας τις πετσέτες, όταν κλαίει το μικρό, μπορεί απαλά να το χτυπήσει ελαφρά στην πλατούλα. Ζητήστε επίσης τις συμβουλές του: «Πιστεύεις ότι το μωρό θα ήθελε να φορέσει καπελάκι;»
Φροντίστε να περνάτε περισσότερο χρόνο ως «Μαμά του». Είναι πολύ φυσικό να ζηλεύει, βλέποντας πόσο χρόνο και προσοχή αφιερώνετε στο μωρό. Όμως αντί να το μαλώσετε, παραδεχτείτε ότι έχει δίκιο «Το ξέρω ότι θέλεις να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί σου», και αφιερώστε κάποιες ώρες τις ημέρας αποκλειστικά σε εκείνο.

Καλλιεργήστε τη συμπόνοια. Δείξτε στο παιδί φωτογραφίες του ως μωρό και θυμίστε του ότι κι εκείνο χρειαζόταν πολύ φροντίδα. Αυτό ίσως το βοηθήσει να είναι περισσότερο ανεκτικό όσον αφορά το χρόνο που αφιερώνετε στο μωρό.
Τονίστε το πόσο τυχερά είναι. Πλέον το παιδάκι σας έχει μεγαλώσει, με όλα τα τυχερά που αυτό συνεπάγεται. Δώστε έμφαση στον τρόπο που περπατάει, μιλάει, ντύνεται και τρώει μόνο του, και γενικά σε όλα όσα είναι πλέον σε θέση να κάνει.
Δημιουργήστε ευκαιρίες για δέσιμο. Τα παιδιά έχουν φυσικό ταλέντο να ψυχαγωγούν, με τραγούδι, χορό, γκριμάτσες κ.α. και τα μωρά είναι πολύ καλοί ακροατές. Έτσι, όχι μόνο θα απολαύσει το παιδί την προσοχή που λαμβάνει, αλλά θα νιώθει και περήφανο, κάνοντας το μικρό αδερφάκι του να χαμογελάσει, ένα κατόρθωμα που ευχόμαστε να απολαμβάνει και ως ενήλικας.


http://www.mybabysworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...