Η δίαιτα του γραφείου

Η εργασία και όλα όσα τη συνοδεύουν, το ωράριο, ο χρόνος, η διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να αποτελέσει ένα εμπόδιο στη διαδικασία αδυνατίσματος και στη σωστή τήρηση των αρχών ενός διαιτολογίου.


Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος. Το κίνητρο και η διάθεση να αλλάξετε τη ζωή σας, δηλαδή να προάγετε την υγεία σας και να βελτιώσετε την εικόνα του σώματος σας, θα πρέπει να αποτελούν την κύρια συνισταμένη της προσπάθειάς σας και όχι η εργασιακή συνιστώσα από μόνη της.

Είναι γεγονός ότι οι πολλές ώρες εργασίες μας απομακρύνουν από το σπιτικό και πιο θρεπτικό φαγητό, προάγοντας την «προκρούστεια» τάση της εποχής μας για υγιεινές επιλογές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να προσαρμόσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο στις συνθήκες ζωής σας. Ακολουθούν πέντε βασικοί άξονες που μπορείτε να κινηθείτε, ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας και στη δουλειά:

1. Ένα καλό πρωινό γεύμα. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη πρωινού σχετίζετε με αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και συνεπώς πολλών θερμίδων στο υπόλοιπο της ημέρας. Ξεκινήστε λοιπόν τη μέρα σας με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα και λίγο ψωμί ολικής άλεσης με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών ή μαργαρίνη και μέλι μαζί με 1 ζεστό ποτήρι στιγμιαίο καφέ που περιέχει μόνο 1 θερμίδα. Εναλλακτικά, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι και ξηρούς καρπούς.

2. Ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα ή σνακ. Αυτά σας δίνουν άμεσα ενέργεια και σας προμηθεύουν με απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να αντεπεξέλθετε και στις εργασιακές σας ανάγκες. Καλές εναλλακτικές λύσεις είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί με μειωμένα λιπαρά και 1 φέτα ζαμπόν με ελαιόλαδο ή μια σπιτική σπανακόπιτα ή μια σαλάτα με τόνο ή σολομό ή cottage ή ακόμα και γιαούρτι άπαχο με σταφίδες και αμύγδαλα.

3. Το απογευματινό θα είναι το κύριο σας γεύμα στο σπίτι και το βραδινό θα πρέπει να είναι επίσης κάτι ελαφρύτερο ή ένα σνακ, όπως 3-4 μπισκότα μιράντα, φρούτα ή οι 100% φυσικοί χυμοί τους.

4. Το περιβάλλον: Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε στον εργασιακό σας χώρο είναι να φροντίσετε να τρώτε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Αφιερώστε 15-20 λεπτά στο ελαφρύ σας γεύμα. Κλείστε το κινητό σας, μη μιλάτε για τη δουλειά σας, και αποφύγετε να τρώτε στο γραφείο σας ώστε να αλλάξετε παραστάσεις (βγείτε για λίγο έξω, ή φάτε στην κουζίνα αν υπάρχει με συναδέρφους χωρίς να μιλάτε για δουλειά). Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τον καλύτερη πέψη της τροφής και ικανοποιείται σωστότερα το αίσθημα του χορτασμού, έτσι ώστε να μην νιώθετε υπερβολικά πεινασμένος όταν επιστρέψετε σπίτι σας το απόγευμα.

5. Η απόφαση: Η απόφαση μας να κάνουμε δίαιτα, πρακτικά να τροποποιήσουμε προς το καλύτερο τις διατροφικές μας συνήθειες, απαιτεί να το θέσουμε ως προτεραιότητα. Αν νιώθετε ότι άλλες δυνάμεις π.χ. εργασιακό ωράριο, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, τότε είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσετε τώρα την προσπάθειά σας γιατί κινδυνεύετε να προσθέσετε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αποτυχημένων προσπαθειών αδυνατίσματος. Ας περιμένετε την κατάλληλη στιγμή, τότε δηλαδή που θα είστε πραγματικά κινητοποιημένοι και έτοιμοι γι’ αυτό.


http://fe-mail.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...