Κεράσια: Μικρά αλλά θαυµατουργά

Τα ζουµερά ανοιξιάτικα κεράσια είναι ένας από τους πιο ωφέλιµους καρπούς που δρουν προστατευτικά για την καρδιά µας, ενώ έχουν και έντονη αντιοξειδωτική δράση.


Ιδιότητες
Τα δροσιστικά κεράσια περιέχουν βιταµίνες Α και C, καθώς και κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, µαγνήσιο, σίδηρο (γι’ αυτό συνιστώνται και σε άτοµα µε πρόβληµα αναιµίας), χαλκό και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης άφθονες ανθοκυανίνες, χηµικές ουσίες που µειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης σε ασθενείς µε διαβήτη. Εκτός από όλα αυτά όµως διαθέτουν και αντισηπτικές ιδιότητες απέναντι σε φλεγµονές και λοιµώξεις. Επιπλέον ο χυµός των κερασιών αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριακό ενάντια στην τερηδόνα, καθώς καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύµων που οδηγούν στο σχηµατισµό της πλάκας, που είναι αρχικό σύµπτωµα της πάθησης. Ταυτόχρονα έχουν αντιοξειδωτική δράση και θεωρούνται χωνευτικά και υπακτικά αλλά και ασπίδα ενάντια σε καρδιακές παθήσεις και διάφορες µορφές καρκίνου. Τέλος θεωρούνται ιδανική τροφή για τα άτοµα που ταλαιπωρούνται από αρθριτικά και ρευµατισµούς αλλά και πέτρες στα νεφρά και κυστίτιδες.
Μην πετάξεις τίποτα
Η κερασιά είναι χρήσιµη από… τη ρίζα ώς την κορυφή της. Γι’ αυτό θυµηθείτε, αντί να πετάτε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια της, να τα πλένετε προσεκτικά, να τα αποξηραίνετε πάνω σε ένα φύλλο χαρτί και να τα µαζεύετε σε ένα γυάλινο βάζο ερµητικά κλειστό. Το αφέψηµά τους θεωρείται ένα πρώτης τάξεως διουρητικό, ιδιαίτερα χρήσιµο σε µολύνσεις των ουροφόρων οδών και κυστίτιδες. Πώς θα το φτιάξετε; Βράστε 100 γρ. κοτσάνια ή και κουκούτσια σε ένα λίτρο νερό για δέκα λεπτά (αν είναι ξερά, µουσκέψτε τα για 12 ώρες πριν από το βράσιµο). Πίνετε 1-2 ποτήρια την ηµέρα, το πρώτο κατά προτίµηση µε άδειο στοµάχι. Και τα φύλλα της όµως θεωρούνται ωφέλιµα, καθώς το κατάπλασµά τους ενδέχεται να επουλώνει τα εγκαύµατα.
Αν υποφέρετε από άσθµα…
Βράστε 100 γρ. φλούδες κερασιάς σε µισό λίτρο νερό µέχρι να εξατµιστεί το µισό. Όταν κρυώσει, προσθέστε µέλι και πίνετε από µία κουταλιά πρωί, µεσηµέρι και βράδυ, µετά το φαγητό.
Τα κεράσια είναι πολύτιµος σύµµαχος σε περιόδους δίαιτας γιατί οι υδατάνθρακες που περιέχουν ικανοποιούν την ανάγκη µας για γλυκό χωρίς να προσδίδουν πολλές θερµίδες.


http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...