Μελάνωµα

∆ωρεάν εξετάσεις και ιστοσελίδα αυτοεξέτασης
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σηµαντική αύξηση των νέων κρουσµάτων µελανώµατος. Ωστόσο, αν και πρόκειται για µια απειλητική για τη ζωή νόσο, το 90% των περιπτώσεων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται.


Αύξηση 3-7% στις νέες διαγνώσεις κακοήθους µελανώµατος καταγράφεται κάθε χρόνο παγκοσµίως (130.000 νέα κρούσµατα), ενώ περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο. Κύριες αιτίες του φαινοµένου είναι η υπέρµετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές µεταβολές (τρύπα του όζοντος) που έχουν κάνει το κακόηθες µελάνωµα ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόµενα κακοήθη νεοπλάσµατα.
Σε επαγρύπνηση
Η Ευρωπαϊκή Ακαδηµία ∆ερµατολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στο πλαίσιο της ενηµέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του µελανώµατος οργανώνει, από το 2000 και κάθε χρόνο, την Ευρωπαϊκή Ηµέρα Μελανώµατος σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, µε πρωτοβουλία Ε∆ΑΕ, διοργανώνεται η Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του ∆έρµατος (3-7 Μαΐου). Στη διάρκειά της εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά ετησίως και τα αποτελέσµατα αναδεικνύουν την άµεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
∆ωρεάν προληπτικές εξετάσεις
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδοµάδας δερµατολόγοι της Ε∆ΑΕ (Ελληνική ∆ερµατολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία) θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και σε νοσοκοµειακά ιδρύµατα. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να µπουν στο www.myskincheck.gr, να αναζητήσουν τη λίστα µε τους συµµετέχοντες δερµατολόγους και να κλείσουν ραντεβού για την εξέταση µε ένα απλό τηλεφώνηµα στο 800 11 11 2 22.
Ιστοσελίδα αυτοεξέτασης
Προκειµένου να αυξήσει τα ποσοστά της έγκαιρης διάγνωσης η Ε∆ΑΕ δηµιούργησε το πρωτοποριακό site αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr, µέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στον καθένα µας να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου όποτε θέλει. Αρκεί να ακολουθήσει τη µέθοδο ABCDE µε τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός. Επιπλέον, η ιστοσελίδα προσφέρει χρήσιµες πληροφορίες και συµβουλές από έµπειρους δερµατολόγους, περιλαµβάνει ενότητα όπου µπορεί το κοινό να στείλει ερωτήσεις / απορίες, ενώ δίνει ακόµα και τη δυνατότητα αναζήτησης δερµατολόγου.


http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...