Νεότερη μελέτη για την επίδραση της καφεΐνης στις εγκύους

οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο γέννησης ενός ελλειποβαρούς βρέφους.
Η συνολική πρόσληψη καφεΐνης εκτιμήθηκε από 4 εβδομάδες πριν την σύλληψη μέχρι το τέλος της κύησης με τη χρήση αναλυτικού ερωτηματολογίου που συμπεριλάμβανε όλες τις πιθανές πηγές καφεΐνης. Η μέση πρόσληψη καφεΐνης στο σύνολο των γυναικών ήταν 159mg, δηλαδή χαμηλότερη από τα 300mg που είναι η προτεινόμενη ποσότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν συσχέτιση μεταξύ επιβράδυνσης της ανάπτυξης του εμβρύου και αυξημένης κατανάλωσης καφεΐνης. Αύξηση της κατανάλωσης καφεΐνης περισσότερο από 200mg την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με μείωση του βάρους του νεογνού κατά 60-70γρ με μια τάση μείωσης τους βάρους του νεογνού όσο αυξάνονταν η πρόσληψη καφεΐνης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν ή είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης στα 200mg ή και λιγότερο. Τα 200mg καφεΐνης αντιστοιχούν σε μια κούπα καφέ ή 2 κούπες τσάι την ημέρα.

Πηγή: Somaygies.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...