Η μπερζέρα έγινε ποπ

Ένα έπιπλο πολύ κομψό, εντυπωσιακό και χρηστικό για μεγάλους άνετους χώρους.


Η μπερζέρα εμφανίστηκε αρχικά στο Παρίσι την εποχή της Αντιβασιλείας (1715-23), αλλά εξελίχθηκε εντυπωσιακά την εποχή του Ροκοκό με τις μοναδικές καμπύλες γραμμές. Μετέπειτα σχηματοποιήθηκε σε πιο ορθογωνισμένη εκδοχή στο στυλ Λουδοβίκου 16ου και στο γαλλικό και αμερικανικό αυτοκρατορικό στυλ.





Μπερζέρα σε στυλ Louis XVI
Μπερζέρα του Tom Dixon














Η μπερζέρα είναι η εξέλιξη της γαλλικής πολυθρόνας (fauteuil), που είναι εξολοκλήρου ταπετσαρισμένη. Σε κάποιες μορφές είναι ακάλυπτος ο σκελετός της από καμπυλωμένο ή σκαλισμένο ξύλο από οξιά ή μαόνι, ενώ σε άλλες όχι.

Μπερζέρα ταπετσαρισμένη με πλεκτό ύφασμα














Στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια μπερζέρα είναι η υψηλή ράχη με τα πλευρικά ‘φτερά’ και τα φαρδιά μπράτσα. Η στόφα της μπερζέρας μπορεί να είναι από μετάξι, βαμβάκι, βελούδο, δέρμα, δαμάσκο σε διάφορα σχέδια ή μονόχρωμα.

Μπερζέρα ταπετσαρισμένη με δέρμαΜπερζέρα με λινό επιπλόπανο












Το σχήμα της υπαγορεύτηκε από λειτουργικούς λόγους. Η θέση της από τα παλιά χρόνια ήταν απέναντι από το τζάκι και μάλιστα όσο πιο κοντά στη φλόγα ήταν δυνατόν. Τα ‘φτερά’ λοιπόν της ράχης μπλοκάριζαν τα ρεύματα του κρύου αέρα και κρατούσαν τη ζέστη του τζακιού, ώστε οι άνθρωποι να ζεσταίνονται και στην πλάτη τους και όχι μόνο από μπροστά.

Μπερζέρα ταπετσαρισμένη με βελούδοΜπερζέρα στο κίνημα του μοντερνισμού











Σήμερα με την εμφάνιση των καλοριφέρ, έχει εκλείψει αυτή η ανάγκη όχι όμως και η μορφολογία αυτής της πολυθρόνας, καθώς τα ‘φτερά’ διατηρήθηκαν για να προσθέσουν κομψότητα και στυλ στο μοναδικό design της και συγχρόνως χρησιμοποιήθηκαν πιο μοντέρνα επιπλόπανα, ανάλογα του στυλ διακόσμησης του χώρου.

Σύγχρονη μπερζέρα
Μοντέρνα μπερζέρα







Για ακόμη μεγαλύτερη άνεση στους χρήστες οι μπερζέρες συνδυάζονται με αναπαυτικά υποπόδια.
Μοντέρνες μπερζέρες















Μπερζέρες με εμπριμέ στόφα































http://www.thedecobook.com
ashtray.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...