Fitness στο νερό για κορμί μαγευτικό

Σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας όλο το χρόνο, το καλοκαίρι ακόμα περισσότερο, το νερό μάς προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες για να χαρούμε την ευεργετική του επίδραση σε σώμα και ψυχή. 
Όταν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα, για παράδειγμα, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο όχι μόνο για να κολυμπήσεις, αλλά και για να κάνεις ασκήσεις τόνωσης ή χαλάρωσης, να εισπνεύσεις το θαλασσινό αέρα, το ιώδιο που γεμίζει την ατμόσφαιρα, να αφομοιώσεις τα ιχνοστοιχεία και τα μεταλλικά άλατα που περιέχει το υγρό στοιχείο και να βυθιστείς στην απόλυτη ψυχοσωματική ευεξία.
Βάλε μπικίνι:
Οι ευεργετικές ιδιότητες της θαλασσινής ατμόσφαιρας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, οι πρόγονοί μας μάλιστα πίστευαν ότι «η θάλασσα θεραπεύει όλες τις ασθένειες». Είναι διαπιστωμένο ότι το νερό χαλαρώνει το σώμα και το νου, ενώ παράλληλα έχει τονωτική δράση, βελτιώνει την κυκλοφορία, θεραπεύει τις αλλεργίες και τους ρευματισμούς, αποτοξινώνει, χαρίζει υγεία στην επιδερμίδα και καταπολεμάει τη γήρανση, την κυτταρίτιδα και το στρες.
Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι στις ιαματικές πηγές, το χλιαρό ή ζεστό νερό, πλούσιο σε άλατα, ενισχύει την αποτελεσματικότητα της σωματικής άσκησης, των μασάζ και των θεραπειών αναζωογόνησης.
Δεκαπλάσια αποτελεσματικότητα
Η άσκηση μέσα στο νερό είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη. Ιδιαίτερα όταν γίνεται μέσα στη θάλασσα, η θερμοκρασία αλλά και η ρυθμική κίνηση των κυμάτων μάς επιτρέπουν να κάψουμε περισσότερες θερμίδες με λιγότερη προσπάθεια και να γυμνάσουμε τους μυς σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό ασκεί στη μετακίνηση μιας μάζας δεκαπλάσια αντίσταση σε σχέση με τον αέρα. Επίσης, επειδή το νερό είναι πιο κρύο από το σώμα, έχουμε μια συνεχή θερμική απώλεια, την οποία ο οργανισμός αντιμετωπίζει θέτοντας σε κίνηση το μηχανισμό θερμογένεσης, δηλαδή δημιουργεί θερμότητα, η οποία συνδέεται με τη μυϊκή προσπάθεια.
Αυτός είναι ο λόγος που πεινάμε μετά το μπάνιο στη θάλασσα!
Με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας μια άσκηση μέσα στο νερό ισοδυναμεί με δέκα έξω από αυτό. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η βαρύτητα είναι μικρότερη και ότι αυτό μας επιτρέπει να γυμναστούμε πιο έντονα χωρίς να κουράσουμε τις αρθρώσεις. Νιώθουμε πιο ανάλαφροι, μπορούμε να κινηθούμε πιο εύκολα, επειδή οι μύες μπορούν να κινηθούν χωρίς το βάρος του σώματος, μιας και τα άλατα που περιέχει το νερό μάς επιτρέπουν να επιπλεύσουμε. Ακόμα, μέσα σε αυτό δεν ιδρώνουμε, κουραζόμαστε λιγότερο και δεν αισθανόμαστε τη ζέστη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους είναι υπέρβαροι ή έχουν... σκουριάσει από την καθιστική ζωή. Επιπλέον, το νερό τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία της καρδιάς, καθώς η υδροστατική πίεση διευκολύνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά.
Περπατώντας στα βότσαλα
Θέλεις να γυμνάστεις ξεκούραστα όλο το σώμα, να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά και να μειώσεις το στρες; Αφού περπατήσεις στην παραλία ή κολυμπήσεις, ξάπλωσε στον ήλιο, εκεί που σκάει το κύμα, και άφησε το νερό να σου κάνει ένα δροσερό μασάζ στα πόδια και τις γάμπες. Το φυσικό αυτό λεμφικό μασάζ είναι ιδανικό για να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα. Ακόμα, μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της παραλίας, ξεκινώντας με 15 λεπτά και αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση, ώσπου να φτάσεις στη μία ώρα.
Ξεκίνησε έχοντας το νερό στο ύψος των αστραγάλων, προχωρώντας μέχρι τα γόνατα και στη συνέχεια έως τους γοφούς. Αυτός ο ευχάριστος περίπατος είναι μια θαυμάσια άσκηση, που τονώνει τους γλουτούς και τις γάμπες. Όμως, ακόμα και μπαίνοντας στη θάλασσα μέχρι τη μέση, χωρίς να κινείσαι, τα μεταλλικά άλατα θα διαπεράσουν την επιδερμίδα σου, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της, ενώ η κίνηση των κυμάτων θα κάνει ένα φυσικό υδρομασάζ, και η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη θάλασσα και την εξωτερική ατμόσφαιρα θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.
Προσοχή όμως: Μόλις νιώσεις τα πρώτα συμπτώματα ψύχρας, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να βγεις από το νερό. Οποιαδήποτε άσκηση πρέπει πάντα να είναι ευχάριστη, χωρίς να προκαλεί κούραση, πόνο ή ενόχληση. Αν έχεις ευαίσθητα πέλματα, φρόντισε να περπατάς στην ακρογιαλιά μόνο αν υπάρχει λεπτή, μαλακή άμμος, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ευεργετικό μασάζ που θα ανακουφίσει τα πόδια και τις γάμπες. Περπατώντας στα σκληρά βότσαλα γυμνάζετε περισσότερο τους μυς στις γάμπες και τους μηρούς, τονώνεις την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνεις την ισορροπία του σώματός σου.
Αν υποφέρεις από αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα, το θαλασσινό αεράκι θα σε ωφελήσει πολύ: την ώρα που περπατάς ή κάθεσαι στην παραλία, με κάθε εισπνοή κάνεις μια εξαιρετική θεραπεία στο αναπνευστικό σύστημα. Πώς; Κάθε κύμα που σκάει στην ακρογιαλιά ελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ιώδιο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα, που τονώνουν την αναπνευστική λειτουργία και το μεταβολισμό.
Watsu και Woga για σώμα και πνεύμα
Αν νιώθεις την ανάγκη να χαλαρώσεις και να ξεμπλοκάρεις την ενέργειά σου, επίλεξε μια δραστηριότητα που να εξασφαλίζει το απόλυτο ριλάξ. Άφησε το σώμα σου να επιπλεύσει ελεύθερο μέσα στο νερό ή κάνε watsu (σιάτσου στο νερό) ή woga (γιόγκα στο νερό). Οι δύο αυτές τεχνικές ωφελούν σώμα και πνεύμα και χαρίζουν απόλυτη ευεξία. Σε συνδυασμό με την αποτοξινωτική και αναζωογονητική ιδιότητα του νερού, επαναφέρουν την ισορροπία στο νευρικό σύστημα και τονώνουν τη διάθεση.
Με τις τεχνικές αυτές ξαναβρίσκουμε την επαφή με την ψυχή και το σώμα μας, ανακαλύπτοντας μια νέα αίσθηση γαλήνης και αυτοπεποίθησης. Δοκίμασε μια απλή άσκηση γιόγκα που θα σε κάνει να νιώσεις την απόλυτη χαλάρωση: άφησε το σώμα να επιπλεύσει ελεύθερο στη στάση του «νεκρού» και αφέσου με εμπιστοσύνη στην αγκαλιά του νερού για πέντε λεπτά.
Μπάνια, μασάζ, λασπόλουτρα για καλή διάθεση
Αν είσαι στρεσαρισμένη από τη δουλειά και το άγχος της πόλης και θέλεις να ξαναβρείς την εσωτερική γαλήνη κοντά στο νερό, αλλά δεν σου αρέσει η θάλασσα, μπορείς να δοκιμάσεις τα ιαματικά λουτρά. Τα ιαματικά νερά έχουν διαφορετικές ιδιότητες, ανάλογα με τα ορυκτά που περιέχουν, και θεραπεύουν τους ρευματισμούς, τα προβλήματα στο κυκλοφορικό και το αναπνευστικό. Με μπάνια, εισπνοές, μασάζ και λασπόλουτρα θα καταπολεμήσετε την κούραση και την κακή διάθεση. Επιλέγοντας μια θεραπεία αναζωογόνησης, κάνοντας μασάζ, κολυμπώντας σε πισίνες με χλιαρό ιαματικό νερό, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφίνης (η γνωστή ορμόνη της ευτυχίας) και, επιπλέον, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στα ιαματικά λουτρά μπορείς επίσης να κάνεις αντιγηραντικές θεραπείες με νερό πλούσιο σε στοιχεία όπως το σελήνιο, το θείο, το ιώδιο, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Η παραμονή σε ένα κέντρο ιαματικών λουτρών είναι ιδανική τόσο για όσους παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας όσο και για εκείνους που θέλουν να κάνουν μια πραγματική κούρα ψυχοσωματικής αναζωογόνησης. Από την εποχή των αρχαίων Ρωμαίων, τα θερμά ιαματικά λουτρά θεωρούνταν ένας ευχάριστος τρόπος διατήρησης της σωματικής υγείας και της πνευματικής διαύγειας.
Η ανάσα της θάλασσας
Ο ήχος των κυμάτων που σκάνε στην ακροθαλασσιά είναι σχεδόν υπνωτικός, ίσως επειδή μας θυμίζει την εμβρυϊκή περίοδο, όταν μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας ο ήχος της καρδιάς της και η αναπνοή της μας νανούριζαν. Για να αναζωογονηθείς και να χαλαρώσεις ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων, κάθισε στην παραλία ή τα βραχάκια, σε ένα σκιερό σημείο, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη. Κλείσε τα μάτια και εστίασε την προσοχή σου στον ήχο των κυμάτων, στη ρυθμική τους κίνηση. Δοκίμασε να συντονίσεις την αναπνοή σου με το ρυθμό της θάλασσας, εισπνέοντας όταν το κύμα αποτραβιέται και εκπνέοντας όταν σκάει στην ακροθαλασσιά. Μέσα σε λίγα λεπτά θα νιώσεις βαθιά χαλάρωση με το νανούρισμα της θάλασσας, η οποία θα διατηρηθεί για αρκετή ώρα.
Όχι μόνο γυμναστική:
Μπορείτε να χαρείς τη γυμναστική στο νερό με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους, συνδυάζοντας την άσκηση με τη διασκέδαση ή τη χαλάρωση.
Επίλεξε την άσκηση που σου ταιριάζει περισσότερο:
Aquabike: Κάνοντας ποδήλατο μέσα στο νερό, γυμνάζεις όλο το σώμα, χάνεις βάρος και δυναμώνεις τους μυς στα μπράτσα, στην πλάτη και την κοιλιά.
Aquastep: Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας ή κάνοντας μικρά άλματα σε ένα σκαλί στερεωμένο στον πάτο της πισίνας, γυμνάζεις τους κοιλιακούς και τα κάτω άκρα, ενώ παράλληλα τονώνεις τους μυς των μηρών και τους γλουτούς.
Aquabox: Ιδανικός τρόπος για να απαλλαγείς από το στρες είναι να δίνεις γροθιές στο σάκο μποξ, με μουσική υπόκρουση, μέσα στο νερό, φορώντας το μαγιό σου και τα γάντια μποξ.
Aqualates: Η τεχνική Πιλάτες γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική μέσα στο νερό, τόσο για την κυκλοφορία του αίματος όσο και για τη μυϊκή αντοχή και την ευλυγισία. Μέσα στο νερό μπορούμε επίσης να κάνουμε πιο εύκολα κινήσεις στρέτσινγκ.
Aquawalk: Το βάδισμα ή το τρέξιμο μέσα στο νερό -με ειδικά παπούτσια, για να μη γλιστράς- γυμνάζει όλο το σώμα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Aquadance: Ο χορός μέσα στο νερό, στο ρυθμό της μουσικής, σε βοηθάει να αποκτήσεις μια αρμονική σιλουέτα, γυμνάζει σώμα και νου και αυξάνει την παραγωγή των ενδορφινών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η διάθεσή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...