ENA ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ

Μια πάρα πολύ ευαισθητοποιημένη κίνηση στεγάζεται εδώ και τρεις μήνες στην οδό Εγνατίας 38 της συμπρωτεύουσας. Πρωτοβουλία νέων ανθρώπων το καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες, το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα δωρεάν Νομική και Ψυχολογική υποστήριξη.


Μια αρκετά αισιόδοξη ανθρωπιστική προσπάθεια έγινε από έναν απλό πολίτη στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά στον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα πιο κοντά σε κατατρεγμένες και κακοποιημένες γυναίκες . Το καταφύγιο γυναίκας προσφέρει την βοήθεια του μέχρι στιγμής σε 37 γυναίκες όλων των ηλικιών και σε όλη την επικράτεια της βόρειας Ελλάδας που δέχονται κάθε μορφή βίας από τον σύζυγο και τον φίλο τόνισε ο πρόεδρος του καταφυγίου Γιώργος Τοπουζίδης.
Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα είναι άνθρωποι ειδικοί για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, όπου βρίσκονται σε καθημερινή βάση στα γραφεία του καταφυγίου για να βοηθήσουν όσες χρειάζονται πραγματική βοήθεια. Είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό θέμα. Δεν γίνεται βασικά να ισχύει το αντίθετο.  Αρχικά ήταν φίλοι και γνωστοί που μας βοήθησαν με τις συμβουλές τους στην ίδρυση του καταφυγίου. Αργότερα η ομάδα μεγάλωσε με το που έγινε γνωστό το καταφύγιο μας, προσθέτει.
Ο χώρος είναι αρχικά μικρός καθώς τα έσοδα βασίζονται κυρίως σε συνδρομές μελλών και δωρεές πολιτών συμπληρώνει. Στο μέλλον ευελπιστούμε να μεγαλώσει ο χώρος και να γίνει ακόμα πιο προσιτός, ώστε οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια και άνεση. Έναν χώρο ζεστό που θα τους είναι οικείος και θα των αισθάνονται δικό τους για να μπορέσουν να ανοιχτούν σε εμάς και να μιλήσουν για όσα έχουν περάσει. Η συζήτηση που αποκτιέται με εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Στην ερώτηση για το πόσο στηρίζει ο κόσμος το καταφύγιο με τις δωρεές του η απάντηση σαφώς ήταν ενθαρρυντική. Βέβαια δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας και ότι ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ να δώσει από το υστέρημα του. Και όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις ισχύει ακριβώς το ίδιο με την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς πολλά κέντρα σε όλη την Ελλάδα κλείνουν λόγω έλλειψη εσόδων.
Γ.Τ Είναι απίστευτο πως μέσα σε μια μέρα κατάφερε το κέντρο μας να γίνει γνωστό και κόσμος να μας πλησιάσει ακόμα πιο πολύ μας είπε ο κος Τοπουζίδης προσφέροντας την βοήθεια τους. Πήγα απλά να βάλω μια αγγελία και τελικά γίναμε άρθρο στην εφημερίδα. Μέχρι τώρα μας έκανε πάρα πολύ καλό δημοσιοποιώντας την δραστηριότητα μας.
Α.Μ Υπάρχουν γυναίκες που έρχονται σε εσάς μετά από ενδοοικογενειακή βία;
Γ.Τ Κυρίως οι περιπτώσεις οφείλονται σε ενδοοικογενειακή βία, αλλά και από τους φίλους τους. Μάλιστα υπάρχουν και πολλές  συνταρακτικές περιπτώσεις.
Α.Μ Τι προτείνεται όταν έρχονται σε εσάς για βοήθεια;
Γ.Τ Προτείνουμε φυσικά να καταγγέλλουν το γεγονός, πριν όμως θα τους έχουμε διαβεβαιώσει ότι εμείς θα τους στηρίξουμε μέχρι το τέλος προκειμένου να αισθανθούν ασφάλεια και να τολμήσουν  αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Αμέσως μετά υπάρχει ψυχολόγος που θα τους αγκαλιάσει από τις πρώτες στιγμές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν το πρώτο σοκ ή την κατ΄εξακουλούθηση κακοποίηση- βιαιοπραγία.
Α.Μ Παρότι ζούμε στο 2011 υπάρχει ταμπού σε τέτοια θέματα, αλλά και φόβος από την πλευρά των γυναικών. Εσείς τι παρατηρείτε στις επαφές σας με αυτές;
Γ.Τ Υπάρχουν φυσικά ταμπού για το τι θα πει ο κόσμος, τι θα απογίνω εγώ και τα παιδιά μετά την καταγγελία και φυσικά το διαζύγιο, και φυσικά κάτι που δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί είναι ο φόβος καθώς οι συγκεκριμένες γυναίκες τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα τους ξαναχτυπήσουν κλείνονται στον εαυτό τους και δεν ξαναμιλάνε για ότι τους συνέβη. Αισθάνονται όμως περισσότερο θύματα και πολλές φορές πείθουν τον εαυτό τους ότι φταίνε, ότι τους αξίζει να φάνε ξύλο.
Η ισότητα, η δικαιοσύνη μα πάνω απ’ όλα η σωματική και η ψυχική υγεία είναι λίγα από τα μότο της ομάδας που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη έχοντας ξεκινήσει ένα δύσκολα μονοπάτια. Είναι σίγουρα άξια συγχαρητηρίων. Μόνη τους ανταμοιβή το συναίσθημα να προσφέρεις στον συνάνθρωπο την ώρα που σε χρειάζεται συμπληρώνει η γενική γραμματέας Βασιλική Κάντζιου.
Τα όνειρα της ομάδας πολλά με σκοπό την καλυτέρευση του κέντρου, αλλά και των ίδιων καθώς έχουν αρκετά να μάθουν όσο προχωρά η προσπάθεια τους. Ελπίζουν για το μέλλον το οποίο προβλέπουν αισιόδοξο. Χρειάζεται θετικότητα και αφοσίωση και όλοι εμείς ευχόμαστε τα καλύτερα.


http://anniebabi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...