Ας μην ταιριάζουν, συμπεθεριάζουν

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ο φίλος σου διοργάνωσε την πιο ρομαντική βραδιά για να σου ανακοινώσει πως θέλει να πορευθείτε μαζί στη ζωή. Τα ουρλιαχτά και τα δάκρυα χαράς όμως γρήγορα διαδέχτηκαν η αγωνία και το στρες.


Το είχε ήδη ανακοινώσει στην οικογένειά του και πρότεινε να οργανώσετε κοινό δείπνο για να γνωριστούν με τους δικούς σου. Τι θα κάνεις; Προέρχεστε από δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους. Θα μπορέσουν οι δύο οικογένειες να συμβαδίσουν; Τι μπελάς κι αυτός…
Μορφωμένοι ή αμόρφωτοι;
Πάντοτε οι γονείς σου ξεχώριζαν είτε για την αμάθειά τους ή αντίθετα για τις απίστευτες γνώσεις και σπουδές τους. Πως θα τους παρουσιάσεις στην οικογένεια του μέλλοντα συζύγου σου αλλά και στον ίδιο;Σε κάθε περίπτωση η διαφορά θα είναι αισθητή και το χάσμα δύσκολα θα γεφυρωθεί.
Πως οι γονείς σου θα γίνουν αποδεκτοί ή θα αποδεχτούν κάποιον άλλον αν πρώτη δεν το κάνεις εσύ η ίδια; Να θυμάσαι πως δεν έχει σημασία το πόσο μορφωμένοι ή καλοβαλμένοι είναι οι γονείς αλλά η αγάπη με την οποία μεγαλώνουν τα παιδιά τους και η στήριξη που συνεχίζουν να τους δίνουν ακόμη και μετά την ενηλικίωση. Αλλά ακόμη και στις διαπροσωπικές σχέσεις όπως θα έχεις διαπιστώσει δεν είναι η μόρφωση και τα πτυχία που κάνουν έναν άνθρωπο αγαπητό. Δείξε τους λοιπόν σεβασμό και εμπιστοσύνη στους άλλωστε απέναντί τους δεν αποδεικνύεται μόνο με λόγια στοργής αλλά και με πράξεις οπότε καλό θα ήταν να τους δείξεις εμπιστοσύνη και να σταματήσεις να ανησυχείς. Άλλωστε όπως οι γονείς σου οφείλουν να αποδεχτούν τον άνθρωπο με τον οποίο επέλεξες να συμβιώσεις, το ίδιο καλείται να κάνει τόσο ο ίδιος όσο και οι δικοί του. Σταμάτα λοιπόν να ανησυχείς και να είσαι σίγουρη πως όλοι θα προσπαθήσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων δείχνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.
Από σαλόνια ή αλώνια;
Πως θα αποκαλύψεις ότι όλα όσα τόσο καιρό παρουσίαζες ήταν ψέματα; Πάντοτε ντρεπόσουν για το σόι σου και απέφευγες να το εμφανίζεις. Δεν είναι ότι δεν αγαπάς τους γονείς σου αλλά πιστεύεις ότι δεν ταιριάζουν με το δικό σου στάτους. Είχες τόσο καλά φροντίσει να καλύψεις την πραγματικότητα πλάθοντας μια ονειρική οικογένεια. Τώρα τι γίνεται; Πως θα τους συγκαλύψεις;
Δεν χρειάζεται να παρουσιάζεις διαφορετική εικόνα του εαυτού σου ούτε να εξωραΐζεις με… ψέματα το οικογενειακό σου περιβάλλον. Εάν για παράδειγμα κατάγεσαι από κάποιο μικρό χωριό της επαρχίας και οι γονείς σου είναι αυτό που λέμε απλοϊκοί άνθρωποι δε σημαίνει πως είναι κατώτεροι ή ότι δεν μπορούν να συναναστραφούν με όσους έχουν καταγωγή από… τζάκι! Ο αγαπημένος σου άλλωστε βρίσκεται μαζί σου διότι σε ποθεί και σε εκτιμά. Έχει βρει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου που με τίποτα δε θα άλλαζε και σε αγαπά. Με το να του αποκρύπτεις την αλήθεια για την καταγωγή σου ή την «περίεργη» ίσως και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των δικών σου υποτιμάς πρωτίστως τον εαυτό σου και δευτερευόντως τον ίδιο. Αν σε αγαπάει πραγματικά ακόμη και αν ενοχληθεί από το παρουσιαστικό και τη συμπεριφορά των δικών σου θα το παραβλέψει και θα προσπαθήσει να βρει κανάλια επικοινωνίας μαζί τους αλλά και να γεφυρώσει το χάσμα των δύο οικογενειών. Άλλωστε, όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται να βρεθεί κοινός συνεκτικός κρίκος αυτός υπάρχει και δεν είναι άλλος από τον επικείμενο γάμο σας!
Αν πάλι η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει περισσότερο στην οικογένεια του αγαπημένου σου και φοβάσαι πως η γνωριμία μαζί τους θα προδιαθέσει αρνητικά τους γονείς σου επηρεάζοντας την γνώμη τους για το γάμο, να θυμάσαι ότι αυτό που έχει σημασία είναι η προσωπικότητα του ανθρώπου και όχι η καταγωγή ή αρχοντιά του. Από τη δικιά σου στάση άλλωστε θα αποδειχτεί πόσο τον αγαπάς και τον υπολογίζεις. Προσπάθησε να προετοιμάσεις τους δικούς σου προβάλλοντας τα θετικά των πεθερικών σου ενώ σε περίπτωση αρνητικών σχολίων βάλε τους όρια και ζήτα να φερθούν με ευγένεια και να μη σου χαλάσουν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σου. Όσο και αν ενοχληθούν θα κάνουν τα πάντα για να σε δουν ευτυχισμένη.
Παραδοσιακοί ή πολύ cool;
Μπορεί άλλες να ανησυχούν για το χαμηλό κοινωνικό ή μορφωτικό υπόβαθρο των γονιών τους εσύ όμως ανησυχείς διότι είναι πολύ προχωρημένοι ή αντίθετα προσκολλημένοι στην παράδοση. Είτε έχεις δύο γονείς που έχουν αποβάλλει κάθε ταμπού και χαρακτηρίζονται cool είτε ζουν με γνώμονα την παράδοση, σου δημιουργεί ανησυχία ιδιαίτερα αν και τα πεθερικά σου ανήκουν στο αντίθετο άκρο. Είναι λογικό να φοβάσαι μήπως η βραδιά εξελιχθεί σε καταστροφή καθώς οι αφορμές για διαφωνία θα είναι πολλές. Γαμήλιο γλέντι με χορούς και «πανηγύρια» ή δεξίωση στο πιο in νυχτερινό μαγαζί της παραλιακής; Σεβασμός στην παράδοση ή καινοτομία;
Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο φροντίστε, εσύ και ο αγαπημένος σου να πάρετε τα μέτρα σας. Με το που ξεκινήσει η κουβέντα ξεκαθαρίστε ότι ο γάμος είναι καθαρά δικιά σας επιλογή και θέλετε να τον οργανώσετε μόνοι σας. Αν δείτε ότι και οι δικές σας απόψεις δεν συγκλίνουν προσπαθήστε να βρείτε μια λύση που θα «παντρεύει» το μοντέρνο με το παραδοσιακό. Θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και θα έχετε γλιτώσει από ενδεχόμενες προστριβές.
Αριστεροί ή δεξιοί;
Εκ πρώτης όψεως οι οικογένειές σας ταιριάζουν απόλυτα. Οι μπαμπάδες θα μιλούν για ποδόσφαιρο, οι μαμάδες για καλλυντικά ενώ ακόμη και το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο φαίνεται να ταιριάζει. Όλα όμως κινδυνεύουν να αλλάξουν αν στην συζήτηση μπει η απαγορευμένη κουβέντα που δεν είναι άλλη από την πολιτική. Αριστερή από τα γεννοφάσκια της με προγόνους εξόριστους η μια οικογένεια, δεξιοί με θύματα κατά τον εμφύλιο η άλλη.
Τα ετερώνυμα έλκονται! Απόδειξη ο δεσμός σου με τον αγαπημένο σου. Έχετε τόσο διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο κι όμως δέσατε από την πρώτη στιγμή. Στις διαπροσωπικές σχέσεις δεν έχει σημασία πόσο συντηρητικές ή φιλελεύθερες απόψεις έχουν τα άτομα αλλά η χημεία μεταξύ τους. Αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Σίγουρα όσο φανατισμένοι πολιτικά κι αν είναι οι γονείς σου, θα βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, ειδικά όταν πρόκειται να γνωρίσουν την οικογένεια του μέλλοντα συζύγου σου.
Θρησκευόμενοι ή άθεοι;
Εάν έψαχνες να βρεις ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο οικογενειών αυτό είναι η "απόλυτη" σχέση τους με την εκκλησία και την θρησκεία. Οι μεν δεν χάνουν Κυριακή που να μην εκκλησιαστούν ενώ οι δε δεν γνωρίζουν τι εστί νηστεία ή θεία κοινωνία. Φυσικό επόμενο είναι να έχουν άκρως διαφορετικές αντιλήψεις για την τέλεση του γάμου. Θα παντρευτείτε με πολιτικό γάμο ή με θρησκευτικό;
Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται εσύ και ο σύντροφός σου να θέσετε τα όρια σας. Το κλειδί για να σπάσει ο πάγος μετά από μια διαφωνία είναι τα αστεία. Θα φέρουν τον ήλιο μετά τη μπόρα και θα δημιουργήσουν τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να φοβάσαι. Το ζητούμενο είναι η αυθεντικότητα και η θετική ενέργεια. Άλλωστε και οι γονείς κάποτε βρίσκονταν στην ηλικία σου έχοντας παρόμοιες ανησυχίες και άγχη με τα δικά σου. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει για εσένα η σημερινή ημέρα και για το λόγο αυτό όσο αντίθετες και αν είναι οι απόψεις ή οι συνήθειές τους με αυτές του περιβάλλοντος του καλού σου θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα και να βρουν κώδικες επικοινωνίας.


http://www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...