Κήπος και βεράντα: Προτάσεις για ανανέωση

Αν σχεδιάζετε να δώσετε ζωή στον κήπο ή την βεράντα, που παραμελήσατε μέσα στον χειμώνα ή σκέφτεστε να επιμεληθείτε από το μηδέν τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή.
Γι’ αυτό, οργανώνουμε το «χτίσιμο» του κήπου σας βήμα-βήμα, με προτάσεις για έπιπλα και εξοπλισμό από τους ειδικούς των καταστημάτων Praktiker, και με την βοήθεια των γνωστών κηπουρών Μάκη Τσόκα, Σωτήρη Βρεττού και Γιάννη Παναγιωτόπουλου, οι οποίοι μας δίνουν τις γεωπονικές συμβουλές τους για να… ανθίσουν οι κήποι μας.
Τα βασικά εργαλεία Τα γάντια κήπου συγκαταλέγονται στα απαραίτητα «όπλα» που θα χρειαστείτε για να παλέψετε δημιουργικά με τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και να φροντίσετε τον κήπο σας, καθώς χρειάζονται στις περισσότερες κηπουρικές εργασίες για να μη λερώνεστε και να προστατεύετε τα χέρια σας από τραυματισμούς αλλά και μύκητες του χώματος. Ο κάθε επίδοξος κηπουρός πρέπει επίσης να διαθέτει ένα κοφτερό κλαδευτήρι, για να κλαδεύει αλλά και να δίνει σχήμα στα φυτά, όπως επίσης και ένα φτυαράκι, σκαλιστήρι ή τσάπα για τις φυτεύσεις αλλά και για σκαλίσματα.

Ακόμη, η τσουγκράνα σίγουρα θα φανεί χρήσιμη στον κήπο για να ισιώνει το χώμα αλλά και να απομακρύνει φύλλα και πέτρες. Τέλος, μια μικρή ψεκαστήρα θα χρειαστεί όταν στα φυτά μας εμφανιστούν ασθένειες. Να θυμάστε, όμως, πως όσα εργαλεία και αν προμηθευτείτε, δεν πρόκειται να δουλέψουν από μόνα τους, γι’ αυτό βάλτε τα δυνατά σας για να δημιουργήσετε τον κήπο που ονειρεύεστε.

Φωτίζοντας τους εξωτερικούς σας χώρους Ο φωτισμός του κήπου μπορεί να είναι εντυπωσιακός και να δημιουργεί ατμόσφαιρα, χαρίζοντας έτσι στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Με τον κατάλληλο φωτισμό, μπορείτε να αναδείξετε τα καλύτερα σημεία του κήπου και να κρύψετε τις ατέλειές του. Κεριά, δάδες, φαναράκια, πιο εξεζητημένα φωτιστικά με χαμηλή τάση ή ηλιακά φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μερικές από τις επιλογές σας για να κάνετε τον κήπο σας να δείχνει ακόμη πιο όμορφος την νύχτα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα κατά τη διαμόρφωση του φωτισμού στον κήπο σας. Πέρα από την ασφαλή και άνετη κίνηση που θα πρέπει να σας εξασφαλίζει, ο φωτισμός είναι ιδανικός όταν αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες και τα σημεία που θέλετε να τονίσετε στον κήπο σας. Σημειώστε ότι τα φυτά ενός κήπου, από τους μικρούς θάμνους μέχρι τα μεγάλα δέντρα, αναδεικνύονται εάν φωτιστούν από χαμηλά, είτε με μικρά σποτ στηριγμένα στο έδαφος είτε με χωνευτά στο έδαφος φωτιστικά. Σε κάθε περίπτωση ο φωτισμός δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη των φυτών καθώς και το κούρεμα του γκαζόν και επιπλέον θα πρέπει να προσέχετε να είναι ορατά τα αποτελέσματα του φωτισμού και όχι οι πηγές του.

Έπιπλα κήπου και βεράντας Ο χώρος του κήπου και της βεράντας αποτελεί την επέκταση του σπιτιού μας και είναι τόσο σημαντικός όσο και το εσωτερικό του. Γι’ αυτό, τα κατάλληλα έπιπλα θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε την «πράσινη» πλευρά του σπιτιού μας με τον καλύτερο τρόπο. Επιλέξαμε και σας παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές προτάσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα και τα budget. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και τιμές για το κάθε προϊόν, κάνοντας click πάνω τους:

• Πολυθρόνα σκηνοθέτη Red Shorea σε διάφορες αποχρώσεις (19.90 €)
• Σετ κήπου ξύλινο 3 τεμαχίων, πτυσσόμενο (109 €)
• Σετ κήπου ξύλινο Red Shorea 4 τεμαχίων (249 €)
• Γλάστρες & ζαρντινιέρες πλαστικές, σε διάφορες αποχρώσεις και διαστάσεις (από 1 €)

Για να δώσετε μία πιο μοντέρνα νότα στον χώρο σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τα ακόλουθα έπιπλα και γλάστρες:
• Σετ κήπου Wicker 3 τεμαχίων (299 €)
• Σετ σαλόνι κήπου Baia ξύλινο (με καναπέ & 2 πολυθρόνες με μαξιλάρια και τραπέζι) (659 €)
• Γλάστρες & ζαρντινιέρες Lechuza σε μοντέρνες αποχρώσεις & ιδιαίτερο design (από 29.90 €)
Κασπώ σε διάφορες αποχρώσεις (από 2.80 €)

Τι μπορεί να κάνει, όμως, κάποιος που διαθέτει έναν μικρό κήπο και η έκτασή του δεν επιτρέπει μεγάλα τραπέζια και σετ επίπλων; Μια πολύ οικονομική αλλά και όμορφη επιλογή είναι για παράδειγμα ένα τραπεζάκι καφενείου με ψάθινες καρέκλες (φωτό). Επίσης, μία εξαιρετική επιλογή είναι τα ξύλινα παγκάκια. Υπάρχουν σε πολλά σχέδια και τιμές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει και μόνος του ένα παγκάκι, πολύ εύκολα και ακριβώς όπως το θέλει, για το χώρο που τον εξυπηρετεί.

*Σημείωση: Τα παραπάνω προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα Praktiker, όπου μέχρι τα τέλη Απριλίου διοργανώνεται «Φεστιβάλ Κηπομεταμορφώσεων». Οι αναφερόμενες τιμές αφορούν προϊόντα σε προσφορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και ισχύουν μέχρι το πέρας του, στις 30/4.

Tips για ανθισμένους κήπους και βεράντες Αναζητούμε συμβουλές για τα καλύτερα φυτά για την εποχή, ελληνικές λύσεις για λουλούδια που θα γεμίσουν το σπίτι μας με χρώματα και αρώματα και πληροφορίες για την φύτευση και το πότισμα του κήπου. Οι κηπουροί Μάκης Τσόκας, Σωτήρης Βρεττός και Γιάννης Παναγιωτόπουλος μας δίνουν tips για να μεταμορφώσουμε τους εξωτερικούς χώρους μας στην προσωπική μας πολύχρωμη όαση.

Για ποια φυτά και λουλούδια προσφέρεται αυτή η περίοδος, σύμφωνα με τους ειδικούς; Όπως μας λένε, αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψουμε βολβούς αλλά και τα περισσότερα φυτά ή ακόμη και να σπείρουμε. Για να δώσουμε χρώμα στον κήπο ή τη βεράντα μας μπορούμε να φυτέψουμε:

- Κατιφέδες: Έχουν ζωηρά κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα, προσαρμόζονται εύκολα σε όλες τις συνθήκες και ανθίζουν ως αργά το φθινόπωρο.
- Βιολέτες: Πανέμορφες και ευωδιαστές, ανθίζουν την άνοιξη, ενώ τα κομμένα λουλούδια διατηρούνται στο βάζο για αρκετές μέρες, αναδίδοντας το ευχάριστο άρωμά τους.
- Πετούνιες: Σε πολλά χρώματα αρκεί να είναι σε ηλιόλουστη θέση. Οι πετούνιες είναι κατάλληλες και για κρεμαστά καλάθια.

Οι… ειδικοί του κήπου μας τονίζουν επίσης, πως παρά την συνήθειά μας να επιλέγουμε πολύχρωμα φυτά κεντροευρωπαϊκής προέλευσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ελληνική χλωρίδα, που είναι γεμάτη από πανέμορφα φυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή τη βεράντα μας. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η εύκολη προσαρμογή τους στις ελληνικές καιρικές συνθήκες, ενώ η φύτευσή τους είναι ιδιαίτερα απλή χωρίς πολλές απαιτήσεις για τη φροντίδα τους. Χαρακτηριστικά τέτοια φυτά είναι η δάφνη, το δενδρολίβανο, το αγιόκλημα, η λεβάντα και η ελιά.

Όσον αφορά το χώμα και το λίπασμα: Ένα ελαφρύ γόνιμο χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία είναι μία καλή επιλογή για τα περισσότερα φυτά. Από εκεί και πέρα εξαρτάται και από τις ανάγκες κάθε φυτού. Ένα πλήρες λίπασμα είναι μια καλή επιλογή για τον κήπο. Πλήρες είναι το λίπασμα που περιέχει και τα τρία στοιχεία -άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Το καλύτερο αποτέλεσμα θα το έχουμε αν συνδυαστεί με προσθήκη σίδηρου. Όταν τα φυτά είναι σε γλάστρες καλό είναι να χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό λίπασμα και να ποτίζουμε.

Ποτίζοντας την «όασή» σας
Πώς λειτουργεί το αυτόματο σύστημα ποτισμού; Είναι εύκολο στην τοποθέτησή του; Πόσο κοστίζει; Οι κηπουροί μας δίνουν τις απαντήσεις: Το αυτόματο σύστημα ποτισμού είναι πάρα πολύ εύκολο στην εγκατάσταση και πραγματικά αξίζει τον κόπο. Κάνουμε οικονομία στο νερό προστατεύοντας το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας, γλιτώνουμε το χρόνο του ποτίσματος, ενώ τα φυτά μαθαίνουν σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού και αναπτύσσονται πιο σωστά. Ενδεικτικά, για ένα μπαλκόνι με 20 γλάστρες, τα υλικά για το αυτόματο πότισμα δεν θα ξεπεράσουν τα 70-80 ευρώ.

Εκτός από πότισμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να κλαδεύουμε τα φυτά μας και να απομακρύνουμε τα ξερά φύλλα ή άνθη, να τα σκαλίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς επίσης να τους βάζουμε λίπασμα και να τα μεταφυτεύουμε όταν είναι σε γλάστρα. Ακόμη, θα πρέπει να ελέγχουμε για τυχόν ασθένειες και να τα προστατεύουμε από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η παγωνιά.

*Για περισσότερες κηπουρικές συμβουλές από την ομάδα των Μάκη Τσόκα, Σωτήρη Βρεττού και Γιάννη Παναγιωτόπουλου, επισκεφθείτε το blog τους Kipouroi.blogspot.com.  


www.in2life.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...