Η Μαύρη Τουλίπα και τα μυστήρια

Η απόλυτη Μαύρη Τουλίπα δεν υπάρχει είναι μια ουτοπία, όμως η λογοτεχνία για μια ακόμη φορά ξεπερνά τον αληθινό κόσμο και επιτυγχάνει εκεί που η επιστήμη ακόμα προσπαθεί. Η Μαύρη Τουλίπα είναι ένα από αυτά τα πράγματα που ξεκινά κανείς να αναζητά έχοντάς τα τέλεια σχηματισμένα στην φαντασία του, χωρίς ποτέ να τα έχει δει πραγματικά.

Μάγοι, ξόρκια και φανταστική περιπέτεια σε ένα κλασικό παραμύθι για το πιο σπάνιο λουλούδι του κόσμου... Θα ήμουν πολύ μικρή όταν είδα για πρώτη φορά την ταινία «Η μαύρη τουλίπα» (La tulipe noire), όπου ο Αλαίν Ντελόν υποδυόταν έναν από τους πιο ωραίους ρόλους του ως μαυροφορεμένος καβαλάρης με τη μάσκα και όλοι τον αποκαλούν «μαύρη τουλίπα». Είχε αναλάβει να αποδώσει δικαιοσύνη κλέβοντας τους πλούσιους και μαζί του συμπρωταγωνιστούσε η ωραία Ιταλίδα Βίρνα Λίζι.
Η μυθιστορηματική Μαύρη Τουλίπα του Αλέξανδρου Δουμά είναι ολόμαυρη, μοναδική και περιζήτητη, ώστε γίνεται αντικείμενο διαμάχης και αφορμή δημιουργίας μηχανογραφιών. Το μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ολλανδία του 1672, ο Cornelius van Baerle επιτυγχάνει να καλλιεργήσει το πιο σπάνιο και αξιοζήλευτο άνθος όλων των εποχών όμως δεν ξέρει ότι σύντομα θα πέσει θύμα σκευωρίας. Οι κατηγορίες βαραίνουν τον Δουμά για δολοφονία, μόνο που στην πραγματικότητα υποκινούνται από έναν τρομερό μάγο με απώτερο στόχο να του κλέψει το μοναδικό του δημιούργημα για να το χρησιμοποιήσει στην κατασκευή ενός πανίσχυρου μαγικού φίλτρου. Μέσα από διάφορες περιπέτειες ο Cornelius καταφέρνει να αποδείξει την αθωότητα του, να σώσει την Μαύρη Τουλίπα και να κερδίσει την αγαπημένη του. Ο Δουμάς εκτός από τα άλλα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποιεί στην συγγραφή της ιστορίας του, προσφέρει μια θαυμάσια άποψη της «τουλιπομανίας» που είχε καταλάβει τους Ολλανδούς κατά τον 17ο αιώνα. Σύντομα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και πλούσιοι αριστοκράτες πλήρωναν στα χρηματιστήρια χιλιάδες φιορίνια για να αποκτήσουν κάποιο από τα σπάνια είδη της. 'Hδη από τον 17ο αιώνα η τουλίπα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του Ολλανδικού τοπίου.
Μαύρος Παπαγάλος (Black Parrot)
Σήμερα, τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και η εξέλιξη των επιστημών βοηθούν τους καλλιεργητές τουλίπας στην επίμονη αναζήτηση. Η Μαύρη Τουλίπα όμως δεν έχει βρεθεί. Οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας και έρευνας καλά κρατούν και το ιδεώδες, το τέλειο, αψεγάδιαστο άνθος μένει πάντα μια ανάσα μακριά. Οι καλλιεργητές του δεν άργησαν να αρχίσουν τους πειραματισμούς που θα βελτίωναν τις υπάρχουσες ποικιλίες και θα δημιουργούσαν νέα, μοναδικά χαρακτηριστικά για τις δικές τους τουλίπες. Και κάπως έτσι ξεκινά η αναζήτηση του Ιερού Γκράαλ των καλλιεργητών της τουλίπας. Απώτερος στόχος: Η Μαύρη Τουλίπα. Ένα άνθος ξεχωριστό, μοναδικό, ένα άνθος που η φήμη του το ξεπέρασε και απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη πριν εκείνο προλάβει να γεννηθεί. Διασταυρώσεις, έρευνα, υβριδικοί βολβοί, τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα άπειρες ώρες σκέψης…Έφτασαν σχεδόν κοντά με την Βασίλισσα της Νύχτας και τον Μαύρο Παπαγάλο, αλλά μέχρι σήμερα έχει σταθεί αδύνατο να πλάσουν οι καλλιεργητές την Μαύρη Τουλίπα που ονειρεύονται. Έχουν πετύχει πολύ σκούρες μωβ αποχρώσεις με μια σκοτεινή λάμψη ολόγυρα τους, αλλά ποτέ το απόλυτο, το ποθητό μαύρο.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...