(Σ)έξι παραλίες για την Άνοιξη

Τι θέλουμε από τα ανοιξιάτικα weekends μας; Όμορφες παραλίες για να λιαστούμε και να επιχειρήσουμε τις πρώτες μας βουτιές, σε κοντινή απόσταση γιατί τις ημέρες άδειας ακόμη τις τσιγκουνευόμαστε, και με ενδιαφέροντα χωριά και αξιοθέατα τριγύρω, για να έχουμε κάτι να κάνουμε στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που ο καιρός μας χαλάσει τα σχέδια για ολοήμερο πλατσούρισμα. Ζητάμε πολλά; Όχι βέβαια.
Σκαλίσαμε τις σημειώσεις μας, ρωτήσαμε γνωστούς και φίλους, διαφωνήσαμε, τηλεφωνήσαμε σε ντόπιους, ξαναδιαφωνήσαμε, ψηφίσαμε και μετά αλλάξαμε γνώμη… Αρκετές φορές, μέχρι να καταλήξουμε στη λίστα με τις έξι καλύτερες παραλίες για να περάσουμε τα μαγιάτικα weekends μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα διαφωνήσετε κι εσείς.

Βοϊδοκοιλιά, Πύλος Η αδικία του μάλλον άχαρου ονόματός της εξισορροπείται από τις αεροφωτογραφίες που την έχουν κάνει διάσημη. Η λωρίδα άμμου που φαίνεται να χωρίζει τις δύο καταγάλανες πλευρές της δεν είναι τόσο στενή από κοντά, αλλά ακόμη κι έτσι η παραλία είναι υπέροχη. Διαθέτει τέλειο κυκλικό σχήμα, που εγγυάται ζεστά νερά αυτήν την εποχή, βελούδινη, ανοιχτόχρωμη άμμο, τιρκουάζ, διάφανα νερά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον: οι δύο λόφοι που την οριοθετούν φιλοξενούν ο μεν νότιος το Παλιόκαστρο, βυζαντινό κάστρο της Πύλου, ο δε βόρειος τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο του Θρασυμήδη. Αν ο καιρός σας τα χαλάσει στη διαδρομή, οι εναλλακτικές της περιοχής είναι αμέτρητες: από την «χαλαρή» όσο και ιστορική Πύλο, στην πανέμορφη Κυπαρισσία, και από εκεί στο Παλάτι του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό, ακριβώς στη μέση της διαδρομής από την Πύλο στην Κυπαρισσία, και τη λιμνοθάλασσα – βιότοπο του Διβαρίου, όρεξη να έχετε να εξερευνείτε.

Πού θα μείνετε: Κορυφαία επιλογή το Navarone στο Πετροχώρι (τηλ.: 27230 41571-4, από 70 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό). Μέσα στην Πύλο, πολύ καλές επιλογές είναι τα 12 θεοί (τηλ.: 27230 22179, από 40 ευρώ το δίκλινο) και Karalis (τηλ.: 27230 22960 – 22980, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Στη Γιάλοβα το κάμπινγκ Erodios που έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια (τηλ.: 27230 28240, από 50 ευρώ το δίκλινο, 5,50 ευρώ η μεγάλη σκηνή και 6 ευρώ το άτομο για το κάμπινγκ).

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψάρι στον Αργύρη στο Μάραθο, ντόπιες σπεσιαλιτέ, εξαιρετική σχάρα και δημιουργική κουζίνα στην Ελιά στη Γιάλοβα, σπιτική κουζίνα στην ταβέρνα της Ρίνας, λίγο πριν την παραλία του Ρωμανού.

Κολώνα, Κύθνος
Μιαν ανάσα –ή, για να ακριβολογούμε, μία ώρα και σαράντα λεπτά– μακριά από το Λαύριο, μία εκ των δύο πλησιέστερων στο κλεινόν άστυ Κυκλάδων αποτελεί ιδανικό προορισμό για τα ανοιξιάτικα weekends μας. Η παραλία – trademark της, η Κολώνα, είναι ένας εκ των βασικότερων λόγων για τους οποίους την αγαπάμε. Μια στενή λωρίδα άμμου χωρίζει δύο εξωτικές όσο και κυκλαδίτικες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, τα οποία αυτήν την περίοδο δεν υποφέρουν από την σκαφο-κρατία του Αυγούστου. Ο δρόμος για να φτάσετε εδώ είναι σχετικά δύσβατος, αλλά προσπελάσιμος, ακόμη και αν δεν έρθετε με όχημα 4x4. Το λιλιπούτειο νησάκι διαθέτει, επίσης, μία πανέμορφη Χώρα, τη Μεσαριά, όλο λιθόκτιστα καλντερίμια και κατάλευκα σπιτάκια, ένα καταπράσινο πευκοδάσος, δύο κάστρα για το απαραίτητο sightseeing και αμέτρητες ακόμη παραλίες για να εξερευνήσετε.

Πού θα μείνετε: Στα Φιλοξενία Studios (τηλ.: 22810 31644, από 45 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο) στη Χώρα, στα Καλυψώ Studios (τηλ.: 22810 31418, από 55 ευρώ το δίκλινο) και στη Βίλα Έλενα (τηλ.: 22810 32275, 80 ευρώ η μεζονέτα για δύο άτομα) πάνω από την παραλία Μαρτινάκια έξω από το Μέριχα.

Πού θα φάτε: Τοπική κουζίνα στην ταράτσα του εστιατορίου Μεσαριά, στην είσοδο της Χώρας. Τοπικές σπεσιαλιτέ, εξαιρετικά ψητά και μαγειρευτά αλλά και φρέσκο ψάρι στα τραπεζάκια του Yacht Club, στα Λουτρά, με το κύμα να βρέχει τα πόδια σας. Για ακατάσχετη… κρεατοφαγία στη Χώρα κατευθυνθείτε στο Στέκι του Ντέτζη ή στον Μπαρούτη, ενώ αν επιθυμήσετε φρέσκο ψάρι στο Μέριχα πιάστε τραπεζάκι στην Όστρια.

Παραλίες Κορινθιακού Κόλπου, Φωκίδα
Η υποτιμημένη θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει την Πελοπόννησο από την Στερεά διαθέτει ένα άγνωστο εν πολλοίς πλήθος μικρών, πανέμορφων παραλιών, ιδίως στην βόρεια ακτή της. Δε μας πιστεύετε; Γεμίστε το ρεζερβουάρ και ακολουθήστε την παράκτια διαδρομή από το Γαλαξίδι προς τη Ναύπακτο. Θα εκπλαγείτε. Ανάμεσα στα highlights, η μεγάλη παραλία με τα ψηλά δέντρα ανάμεσα στο Γαλαξίδι και την Ερατεινή, ο μικρός, βοτσαλωτός κολπίσκος του Αγίου Νικολάου, οι λιλιπούτειες διαδοχικές παραλίες της Σπηλιάς, η μεγάλη και εντυπωσιακή αμμουδιά του Μαραθιά και η παραλία έξω από το γραφικότατο χωριό που ακούει στο όνομα Μοναστηράκι. Τις υπόλοιπες θα τις ανακαλύψετε μόνοι σας. Κι αυτή θα είναι η μισή απόλαυση της διαδρομής.

Πού θα μείνετε: Στα πολύ οργανωμένα επιπλωμένα διαμερίσματα Le Due Sorelle στη Σπηλιά (τηλ.: 22660 71384, από 60 ευρώ το δίκλινο), στο Green and Blue στο Μοναστηράκι (τηλ.: 26340 91362, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) ή στα Avra Studios, στο Μοναστηράκι, με την υπέροχη θέα στον Κορινθιακό (τηλ.: 26340 52920, από 65 ευρώ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Φρεσκότατα ψάρια, αλλά και σπιτικά μαγειρευτά στην ταβέρνα Σπηλιά στο ομώνυμο χωριό, τοπική κουζίνα στον Γεωργούλα στον Μαραθιά και πρωτότυπα θαλασσινά μεζεδάκια στο Πανσέλ…οινος στο Μοναστηράκι.

Παραλίες Παγασητικού, Πήλιο
Σε αντίθεση με την άγρια ομορφιά της «εξωτερικής» πλευράς, εκείνης που εκτίθεται στα κύματα του Αιγαίου, και ως εκ τούτου δεν ενδείκνυται από άποψη θερμοκρασίας για τις πρώτες βουτιές του χρόνου, η πλαγιά του Πηλίου που αγκαλιάζει τον Παγασητικό βουτά σε πιο ζεστά, πιο φιλόξενα και πιο ήσυχα νερά. Οι παραλίες των μικρών χωριών με το νησιώτικο άρωμα είναι η ήρεμη δύναμη που λίγοι επισκέπτες του «βουνού των θεών» μπαίνουν στον κόπο να εξερευνήσουν, γεγονός που της χαρίζει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: την πλήρη απουσία πολυκοσμίας, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Από τις αγαπημένες μας, η παραλία που περιβάλλεται από το κυκλαδίτικο τοπίο της Αγίας Κυριακής, η μικρή βοτσαλωτή παραλία της Μηλίνας, και η μεγάλη αμμουδιά μπροστά από το κάμπινγκ Συκιά στην Κάτω Γατζέα. Τα χωριουδάκια του Παγασητικού προσφέρονται για ατελείωτες απογευματινές βόλτες, ουζοκατάνυξη με μεζέδες πλάι στο κύμα και sightseeing για τους φιλομαθείς.

Πού θα μείνετε: Στο camping Συκιά στην Κάτω Γατζέα (τηλ.: 24230 22279, από 45 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο), στο ρομαντικό Οικόσημο στη Μηλίνα (τηλ.: 24230 65217, από 50 ευρώ το δίκλινο) ή στο παραδοσιακό ξενοδοχείο Μύλος στο Τρίκερι (τηλ.: 24230 91192, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψάρι και λοιπούς αλμυρούς μεζέδες στον Πιγκουίνο και το Εν Πλω, στη Μηλίνα, καθώς και στην ταβέρνα του Μανώλα, στο Τρίκερι. Φρεσκότατα θαλασσινά αλλά και πηλιορείτικους μεζέδες στη Συκιά στην Κάτω Γατζέα.

Κλειδί, Αίγινα
Δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό ότι ο Σαρωνικός στο σύνολό του δε διαθέτει συγκλονιστικές παραλίες, κι η Αίγινα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Οι επαΐοντες, όμως, εκμεταλλεύονται την σχεδόν αμελητέα απόσταση –η οποία καλύπτεται σε μικρότερο χρόνο απ’ όσο χρειάζεται ο μέσος Αθηναίος για να διασχίσει την Παραλιακή μέχρι το Σούνιο ένα μεσημέρι Κυριακής– για μερικές Κυριακάτικες βουτιές στο Κλειδί. Η μέχρι πρότινος μυστική παραλία των ντόπιων, κοντά στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας, σφύζει από κόσμο και πλαστική «αξιοποίηση» τα τελευταία καλοκαίρια. Αυτήν την εποχή, όμως, είναι ιδανική για ολοήμερο λιάσιμο μετά βουτιών, χωρίς soundtrack από ρακέτες και ringtones κινητών. Θα τη βρείτε αν κάνετε αριστερά στο βενζινάδικο στην είσοδο της Πέρδικας κι ακολουθήσετε τον κατηφορικό δρόμο. Το βράδυ, οι ψαροταβέρνες του χωριού, όπως και τα ταβερνάκια και τα café bar του λιμανιού θα σας βάλουν στον πειρασμό να «χάσετε» το πλοίο της επιστροφής.

Πού θα μείνετε: Στο ρομαντικό Ραστώνη (τηλ.: 22970 27039, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), ή στο ατμοσφαιρικό Αιγηνίτικο Αρχοντικό (τηλ.: 22970 24968, 22970 24156, από 70 ευρώ το δίκλινο, συν 10 ευρώ το άτομο για το πρωινό) και τα δύο στην πόλη της Αίγινας.

Πού θα φάτε: Φρεσκότατα ψάρια, θαλασσινά και λοιπά μεζεδάκι στον Σκοτάδη, στην παραλία της Αίγινας, και στον Αντώνη, στην Πέρδικα. Μαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ και σχάρα στο Πέτρινο στου Ανιτσαίου, σπιτικά μαγειρευτά στον Βατζούλια στον Ασώματο, ζουμερά κρεατικά στο Στέκι του Κυνηγού στου Ανιτσαίου. Μεζεδάκια στο Δρομάκι στην πόλη απέναντι από το Ειρηνοδικείο, και ψαρομεζέδες στο ουζερί Γελαδάκη στην ψαραγορά.

Σάνη, Χαλκιδική Οι εκ Θεσσαλονίκης και γύρω πόλεων ορμώμενοι ορκίζονται στα καταγάλανα νερά και το εξωτικό τοπίο της Σάνης, η οποία μπορεί το καλοκαίρι να είναι ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο που βουλιάζει κάτω από τα πλήθη των επισκεπτών του, αυτήν την εποχή όμως είναι ιδανική για τα χαλαρά weekends που θα μας βάλουν σε καλοκαιρινό mood. Μόλις 90 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, η Σάνη τα έχει όλα: και πεντάστερα resorts, και ήσυχες, κρυφές γωνιές, και gourmet εστιατόρια και χαριτωμένα ταβερνάκια που σερβίρουν λαχταριστή ελληνική κουζίνα πλάι στο κύμα, και πάνω απ’ όλα συγκλονιστικές χρυσαφένιες αμμουδιές που καταλήγουν σε τιρκουάζ νερά. Πολύ κοντά στη Σάνη, η Νέα Φώκαια αξίζει λίγες από τις ώρες που δε θα περάσετε ξαπλωμένοι στην παραλία, αν μη τι άλλο για να δοκιμάσετε την εξαιρετική κουζίνα στα φημισμένα ταβερνάκια της.

Πού θα μείνετε: Στο πεντάστερο Sani Resort (τηλ.: 23740 99500, από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) για να ζήσετε την απόλυτη πολυτέλεια ή στο Simantro Beach Hotel (τηλ.: 23740 31302, από 56 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά στον Αλέξη, λαχταριστά μεζεδάκια στον Ψαρόγιαννο –και τα δύο στο Sani Resort. Στη Νέα Φώκαια, οι ψαροταβέρνες έχουν την τιμητική τους: προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα Κύματα και τον Μάνο.



www.in2life.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...