Το παιδί μου και το Facebook

Μια φορά κι έναν καιρό η λέξη «αλληλογραφία», σήμαινε έναν χάρτινο φάκελο που τον έφερνε ο ταχυδρόμος. Επίσης μια σχολική εργασία απαιτούσε χειρωνακτική εργασία, να ανεβοκατεβάζεις ασήκωτους τόμους της εγκυκλοπαίδειας, για να βρεις την σωστή πληροφορία και για να δεις τις φωτογραφίες από το πάρτι του Σαββάτου έπρεπε να περιμένεις να εμφανίσει το φιλμ ο φωτογράφος της γειτονιάς.




Ρίχνοντας μια ματιά στο πως βιώνουν αυτά τα απλά καθημερινά γεγονότα τα σύγχρονα παιδιά, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ και η χρήση των υπολογιστών αποτελεί πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας.
Όταν το παιδί σου φτάνει στην εφηβεία – ή λίγο πριν απ’ αυτήν - ένα είναι το σίγουρο, ότι θα περνάει πάρα πολλές ώρες συντροφιά με τον υπολογιστή. Και στις μέρες μας υπολογιστής σημαίνει και άπειρες ώρες στο facebook. Μπορεί εμείς οι μεγαλύτεροι να φάγαμε ώρες για να καταλάβουμε πως λειτουργεί αυτό το τεράστιο site κοινωνικής δικτύωσης, πως ρυθμίζεται και ποιες από τις παροχές του μας ενδιαφέρουν ή όχι. Αλλά για την νέα γενιά που σερφάρει στο διαδίκτυο με την ταχύτητα του φωτός, όλες αυτές οι λειτουργίες μοιάζουν παιχνιδάκι.
Με τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων να αλλάζει συνεχώς στο facebook, πως μπορείς να εξηγήσεις στο παιδί σου πώς να είναι εγκρατές όταν μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με τον «έξω κόσμο»; Βάλε το όνομα του παιδιού σου σε μια μηχανή αναζήτησης όπως το google, δες τα αποτελέσματα και ανάλογα κάνε μαζί του μια κουβέντα έχοντας στο νου σου το εξής:
Κάνε ό,τι κάνω
Στην εποχή της εφηβείας, το τελευταίο που σε νοιάζει είναι η γνώμη της μαμάς και του μπαμπά. Οι γνώμη των ειδικών σε θέματα συμπεριφοράς εφήβων, είναι ότι ο χειρότερος τρόπος να πεις την γνώμη σου είναι με νουθεσίες και κηρύγματα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να γίνεις το καλό παράδειγμα και να εμπνεύσεις στο παιδί σου την σωστή συμπεριφορά περιορίζοντας η ίδια τον χρόνο που διαθέτεις στα διάφορα site κοινωνικής δικτύωσης και διατηρώντας τα προσωπικά σου δεδομένα έξω από το facebook.
Συζήτησέ το
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι οι τωρινές σου πράξεις μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον σου. Είναι αδύνατο για έναν έφηβο να σκεφτεί από μόνος του ότι ένα «ποστάρισμα», μία φωτογραφία ή μια «επαναστατική» άποψη μπορεί να φτάσει στο μέλλον στα χέρια ενός δυνητικού εργοδότη ή να χαλάσει έναν μεγάλο έρωτα. Εδώ είναι που μπαίνει ο προνοητικός γονιός. Και πάλι αποφεύγοντας το «δασκαλίστικο» ύφος και το κήρυγμα, βρες μια ώρα που είσαστε και οι δύο χαλαροί, ξεκίνα μία συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του internet και των κοινωνικών δικτύων. Προσπάθησε να είσαι καλός ακροατής, άκου την γνώμη του και κάντε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, από την οποία θα βγείτε και οι δυο κερδισμένοι.
Εκθέσου
Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται άβολα να πουν στο παιδί τους δικές τους προσωπικές ιστορίες, αλλά ίσως είναι η ώρα να γίνει κι αυτό. Το να πεις στο παιδί σου μια προσωπική ιστορία, ένα πάθημα που σου έγινε μάθημα, είναι ένας σαφώς καλύτερος τρόπος να για να επηρεάσεις θετικά την γενική αλλά και την «ιντερνετική» συμπεριφορά του, από το να προσπαθείς να το πείσεις ότι είσαι αλάθητη.
Έσω έτοιμη
Μπορεί στην αρχή το τι είναι προσωπικό και τι όχι, να μοιάζει πολύ με του παιδιού σου, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή. Κάποτε μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι μια προσωπική μας ιστορία θα έμενε μεταξύ των φίλων που διαλέξαμε να εκμυστηρευτούμε, αλλά στις μέρες μας, οι φιλίες μοιάζουν να είναι ρηχότερες, οι απόψεις αλλάζουν γρηγορότερα και μπορεί πολύ σύντομα να μετανιώνεις για κάτι που είπες, που υποστήριξες ή που έκανες. Προετοίμασε το παιδί σου για κάτι τέτοιο δίνοντας του παραδείγματα από την πραγματική ζωή. Οι διάσημοι προσφέρουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα.
Δεν είναι στο χέρι μας να βάλουμε τα παιδιά μας μέσα σε μια γυάλα ή ένα «χρυσό κλουβί», για να τα διαφυλάξουμε από τους κινδύνους που τα περιμένουν «εκεί έξω». Το μόνο που είναι πραγματικά στο χέρι μας, είναι να τα εξοπλίσουμε με ό,τι εφόδιο μπορούμε, για να αντιμετωπίσουν μόνα τους και με ωριμότητα την πραγματική ζωή.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...