Eco-friendly οµορφιά

Η ζήτηση για φυσικά και βιολογικά καλλυντικά γνωρίζει ολοένα µεγαλύτερη αύξηση. Η οµορφιά τελικά γίνεται «πράσινη»;

Aκόµα και χωρίς να αποτελούν την πλειοψηφία, τα βιολογικά καλλυντικά αποτελούν µεγάλο κεφάλαιο της οµορφιάς, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες, είτε λόγω επιφυλακτικότητας απέναντι σε ορισµένες ουσίες είτε λόγω ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον, προτιµούν βιολογικά προϊόντα για την περιποίησή τους. Τι εννοούµε όµως µε τον όρο «βιολογικά» και πώς µπορούµε να είµαστε βέβαιες για την ποιότητά τους;



Τι σηµαίνει «βιολογικό»;
Βιολογικά ονοµάζονται τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά που προέρχονται από βιολογικές (βιοδυναµικές) καλλιέργειες, χωρίς τη χρήση ουσιών που βλάπτουν το περιβάλλον. Έτσι το 95% των συστατικών τους είναι βιολογικής προέλευσης, ενώ τα υπόλοιπα δεν περιέχουν ουσίες τοξικές ή αλλεργιογόνες. Επίσης δεν δοκιµάζονται σε ζώα, δεν περιέχουν γενετικά τροποποιηµένες ουσίες και δεν έχουν parabens αλλά φυσικά συντηρητικά (αιθέρια έλαια και βότανα µε αντιµικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες). Επιπλέον οι εταιρείες παραγωγής τους ακολουθούν γενικότερα οικολογικές µεθόδους µε ανακυκλώσιµες συσκευασίες και διαδικασίες παραγωγής που σέβονται το περιβάλλον.
Αναγνωρίστε τα…
Σύµφωνα µε την κοινοτική νοµοθεσία, κάθε βιολογικό προϊόν πρέπει να φέρει τη σφραγίδα του εκάστοτε οργανισµού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων (στην Ελλάδα υπάρχει ο ∆ΗΩ, στη Γαλλία ο Ecocert κ.λπ.). Αν το προϊόν δεν είναι βιολογικό αλλά περιέχει κάποιες οργανικές ουσίες, αυτές θα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία ή να σηµειώνονται µε αστερίσκο σε κάποιο σηµείο της.
…και αναζητήστε τα
Τα βιολογικά προϊόντα καλύπτουν πολλές ανάγκες, ενώ τελευταίες µελέτες υποστηρίζουν την αποτελεσµατικότητά τους έναντι πολλών συµβατικών - χηµικών προϊόντων της κατηγορίας τους. Η τελική επιλογή λοιπόν κάθε γυναίκας είναι καθαρά προσωπική. Το σίγουρο είναι ότι όλα τα πιστοποιηµένα προϊόντα είναι ελεγµένα και βρίσκονται στα φαρµακεία ή στα καταστήµατα βιολογικών ειδών.
«Πράσινη» τάση
Η βιοµηχανία των καλλυντικών ανοίγει παράθυρο στη φύση. Ήδη κάποιες µεγάλες εταιρείες δεσµεύονται για µονάδες παραγωγής µε 100% πράσινη ενέργεια (π.χ. η L’Oréal στο Βέλγιο) και το µέλλον έχει πολλά να δείξει!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...