Λουλούδια: DO Dont's

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής των φυτών σας.


   
  Αγοράστε φυτά από ένα αξιόπιστο κατάστημα (και όχι από πλανόδιους) και διαλέξτε λουλούδια που επιδεικνύουν γερό άνθος και πέταλα, καθώς και έντονο ζωηρό χρώμα, για να είστε σίγουροι ότι θα έχουν μια ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη.
  Εξασφαλίστε την προστασία τους ελέγχοντας αν έχουν  απορροφήσει καλά το νερό μέσα στο οποίο «ζούσαν». Αν πάλι πρόκειται να μείνουν αρκετή ώρα εκτός νερού, τότε ζητήστε από τον ανθοπώλη να καλύψει με βρεγμένο χαρτί τις άκρες από τα κοτσάνια τους, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία σε υψηλά επίπεδα.
Ζητήστε τη συμβουλή του ειδικού για τη κατάλληλη «τροφή» του φυτού. Αυτή θα πρέπει α) να περιλαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά, β) να κρατά τα βακτηρίδια μακριά (τα οποία μπλοκάρουν το σύστημα απορρόφησης του φυτού και δεν μπορεί να προσλάβει νερό), γ) να βοηθά το βλαστάρι να ανοίξει και δ) να του χαρίζει επιπλέον χρόνο ζωής.
  Χρησιμοποιήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί είναι μικρότερο σε περιεκτικότητα οξυγόνου και βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας φουσκάλων στα κομμένα στελέχη του φυτού. Οι τελευταίες μπλοκάρουν το σύστημα απορρόφησης στο βλαστό και το λουλούδι δεν μπορεί να προσλάβει νερό. Επίσης, το χλιαρό νερό βοηθά στην ανάπτυξη και το «άνοιγμα» του άνθους των λουλουδιών. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι ανοιξιάτικοι βολβοί, όπως οι ασφόνδελλοι (του γένους των ναρκίσσων) και οι τουλίπες, που προτιμούν το κρύο νερό.
Χρησιμοποιείτε καθαρά βάζα, γιατί τα βακτηρίδια σκοτώνουν τα λουλούδια.
Κόβετε λίγο τα κοτσάνια στις άκρες τους. Θα βοηθήσετε τα λουλούδια να προσλαμβάνουν και να απορροφούν περισσότερο νερό. Κατά προτίμηση κόβετε φάλτσο, ώστε να μεγαλώνει η επιφάνεια απορρόφησης.
Κρατήστε τα λουλούδια μακριά από τα φρούτα και αφαιρέστε από το βάζο αυτά που έχουν ξεθωριάσε
Αφαιρείτε όλα τα φύλλα του λουλουδιού που βρίσκονται κάτω από τη στάθμη του νερού.
   
  Υπάρχουν πολλά γνωστά tricks για τη περιποίηση των φυτών που στην ουσία δεν τα φροντίζουν επαρκώς. Πολλά από αυτά είναι... μπελάς και χρειάζονται χρόνο, ενώ τελικά κάνουν περισσότερο κακό απ΄ ό,τι καλό. Δώστε προσοχή..
DON'T
  Σπάτε ή τρυπάτε τα κοτσάνια των λουλουδιών ή χρησιμοποιείτε ψαλίδι που δεν είναι αρκετά κοφτερό. Καταστρέφεται ο βλαστός του και εμποδίζεται να απορροφήσει νερό. Επίσης, τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται σε γρήγορο χρόνο και μεγάλη έκταση. Τέλος, δημιουργεί στο φυτό υπερβολικό stress και αυτό, κατά συνέπεια, μειώνει το χρόνο ζωής του.
Αναμειγνύετε το νάρκισσο ή τον ασφόνδελο (του γένους νάρκισσων) με άλλα λουλούδια, γιατί, όταν αυτά κόβονται, βγάζουν ένα γαλακτώδες υγρό από τα κοτσάνια τους, μειώνοντας έτσι το χρόνο ζωής των άλλων λουλουδιών. Σε περίπτωση, όμως, που επιθυμείτε και άλλα λουλούδια στη διακόσμηση, αφήστε τους για τουλάχιστον 12 ώρες σε ένα βάζο, ώστε να αποβάλλουν τη βλαβερή ουσία και μετά τοποθετήστε τους με άλλα λουλούδια, αφού βέβαια σιγουρευτείτε ότι δεν κόψατε ξανά εκατοστό απ΄ το βλαστό τους.
Τοποθετείτε τα λουλούδια σας κοντά σε ώριμα φρούτα (κυρίως μήλα). Ελευθερώνουν ένα μικρό ποσοστό αέριου αιθυλενίου που γερνά πρόωρα τα λουλούδια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαραμένα λουλούδια και σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να τα βγάζετε από το βάζο.
Τοποθετείτε τα λουλούδια σας σε ξηρό μέρος ή σε σημείο με πολύ ήλιο, που ενθαρρύνει τη δημιουργία βακτηριδίων. Επίσης κρατήστε τα μακριά από την κεντρική θέρμανση και την πολύ ζέστη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...