Καφεϊνη για τη γραμμή μας! Ναι ή όχι;

Πίνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού. Για εκατομμύρια άτομα αποτελεί αληθινό πάθος.Ο καφές είναι μία απόλαυση της καθημερινής ζωής, αλλά επικρατούν πολλές λανθασμένες απόψεις για τις ιδιότητές του και τις συνέπειές του στην υγεία. Ας ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια από το μύθο.

Προϊόν


mg καφεΐνης
(κατά μέσο όρο)
Καφές φίλτρου
63 mg
Καφές στιγμής
90 mg
Ντεκαφεϊνέ
3 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμής
2 mg
Τσάι
42 mg
Τσάι στιγμής
30 mg
Παγωμένο τσάι
70 mg
Κακάο ρόφημα
4 mg
Σοκολατούχο γάλα
5 mg
Coca-cola
16 mg
Σοκολάτα γάλακτος
6 mg
Μαύρη ημίγλυκη σοκολάτα
20 mg
Σοκολάτα ζαχαροπλαστικής
26 mg
Σιρόπι με γεύση σοκολάτας
4 mg


Αλήθειες και προκαταλήψεις


Επομένως, προσφέρει και ψυχολογική υποστήριξη σε όποιον κάνει δίαιτα;
Ναι, ένα φλιτζανάκι καφέ μειώνει το αίσθημα πείνας κάποιου που κάνει δίαιτα βοηθώντας τον έτσι στις «δύσκολες στιγμές», να μην υποκύπτει σε πειρασμούς. Η ικανότητα τόνωσης βοηθά στο να καταφεύγει σε θερμιδικές ατασθαλίες εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων, καθώς όταν είμαστε κουρασμένοι μειώνονται οι άμυνες μας και είναι πιο εύκολο να υποκύψουμε σε διατροφικούς πειρασμούς.

Άρα αυτή η ουσία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της δίαιτας;
Η καφεΐνη δεν πρέπει να θεωρείται όπλο με σκοπό το αδυνάτισμα. Μόνο μία ισορροπημένη δίαιτα σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική και σωστή απώλεια βάρους. Η καφεΐνη απλά μπορεί να βοηθήσει με την προϋπόθεση να μην γίνεται κατάχρηση, καθώς η υπερβολική λήψη κάνουν κακό στην υγεία.

Ποια είναι η επιτρεπόμενη ημερήσια δόση;
Συμβουλεύεται να μην ξεπερνάτε τα 300 mg καφεΐνη ημερησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε 5 φλιτζανάκια καφέ. Όμως, όταν μετράτε τις ποσότητες μην ξεχνάτε να υπολογίζετε και εκείνη που εμπεριέχεται στη σοκολάτα, το τσάι και τα άλλα ενεργειακά ποτά. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι ο καφές που πίνετε στο μπαρ περιέχει μικρότερες ποσότητες καφεΐνης σε σχέση με εκείνον που ετοιμάζετε στο σπίτι.

Γίνεται λόγος για τη διουρητική δράση της καφεΐνης…
Αυτό ισχύει αλλά δεν έχει καμία επίδραση στην απώλεια βάρους. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αποβληθούν μερικά υγρά τα οποία θα αναπληρωθούν αμέσως όταν πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Η καφεΐνη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες;
Έπειτα από χρόνιες μελέτες δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες παρενέργειες που να αφορούν στην υγεία. Όμως, η κατάχρηση αυτής της ουσίας μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες. Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία απέδειξε ότι στα πιο ευαίσθητα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από έξη φλιτζάνια τη μέρα, προκλήθηκε το «σύνδρομο της καφεΐνης». Κατάσταση χαρακτηριζόμενη από νευρικότητα, ταχυκαρδία και αϋπνία. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται εντελώς από εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, καρδιακή αρρυθμία και έλκος.

Μπορούμε να πίνουμε καφέ όταν παίρνουμε φάρμακα;
Δεν θα ήταν λογική η απαγόρευση της κατανάλωσης ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ σε κάποιον που ακολουθεί μία θεραπεία με φάρμακα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η καφεΐνη ενισχύει ή αποδυναμώνει την επίδραση ορισμένων φαρμάκων ειδικά αν ακολουθούμε αγωγή με ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Ακόμη, η λήψη αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών και βαρβιτουρικών δεν πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα καφέ.

Μπορεί να δημιουργηθεί εξάρτηση;
Αν περιοριζόμαστε στις προτεινόμενες ημερήσιες δόσεις που ο οργανισμός μπορεί να δεχτεί και να επεξεργαστεί, όχι. Μόνο το ποσοστό της τάξεως του 20% που σταματά την πρόσληψή της μπορεί να υποφέρει από παροδικό στερητικό σύνδρομο. Η έλλειψη του διεγερτικού ερεθίσματος της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης, γεγονός που οδηγεί στην καταβολή περισσότερης δύναμης για την εκτέλεση μίας πράξης, με αποτέλεσμα να προκληθεί ημικρανία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 24 έως 48 ώρες.

Επηρεάζει η καφεΐνη τα παιδιά περισσότερο απ' τους ενήλικες;
Τα παιδιά δεν είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης απ' ότι οι ενήλικες. Γενικά η καφεΐνη αποβάλλεται απ' το σώμα δύο φορές πιο γρήγορα στα παιδιά απ' ότι στους ενήλικες.

Καφεΐνη και κυτταρίτιδα
Πολλά καλλυντικά που στοχεύουν στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας έχουν ως κύριο συστατικό την καφεΐνη. Η κυτταρίτιδα συνδέεται με την κακή κυκλοφορία του αίματος και ακριβώς σε αυτό το σημείο χρησιμεύει η καφεΐνη. Χάρη στη διουρητική της δράση, αυτή η ουσία συμβάλλει στην αποβολή των παραπανίσιων υγρών, δίνοντας την αίσθηση του «ξεφουσκώματος». Τα καλλυντικά με βάση την καφεΐνη, όταν εφαρμόζονται επιμελώς μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του προβλήματος αλλά όχι στην παντελή εξάλειψή του. Για άριστα αποτελέσματα, τα καλλυντικά πρέπει να συνδυαστούν με σωστή διατροφή, φυσική άσκηση και, ίσως, συγκεκριμένες αισθητικές θεραπείες.
 
 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...