Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι παράσιτα, Trichomonas vaginalis, που μολύνουν άντρες και γυναίκες. Στους άντρες μολύνει την ουρήθρα. Στις γυναίκες μολύνει τον κόλπο και τον τράχηλο. Η μόλυνση συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οι τριχομονάδες συνήθως συνοδεύονται και από άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο όπως χλαμύδια, γοννόρροια κά.


Συμπτώματα
Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν, φαίνονται 4 έως 20 ημέρες μετά τη μόλυνση. Περιλαμβάνουν ενόχληση, κνησμό (φαγούρα), περίεργη μυρωδιά, πόνο κατά την επαφή και την ούρηση, μερικές φορές μικρή αιμορραγία, που διαπιστώνεται ως αλλαγή χρώματος στα υγρά του κόλπου (ροζ υγρά). Η αιμορραγία από τον τράχηλο δεν είναι συχνή.
Στους άνδρες τα συμπτώματα είναι σπάνια και μπορεί να είναι μικρή έκκριση από το πέος και επίπονη ή δύσκολη ούρηση.

Επιπλοκές
Αδιάγνωστη και αθεράπευτη μόλυνση αυξάνει την πιθανότητα για άλλες μολύνσεις.
Οι έγκυες έχουν αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, μικρό βάρος γέννησης νεογνών ή ρήξη των υμένων (σπάσιμο των νερών).

Διάγνωση
Στις γυναίκες, η μικροσκοπική εξέταση του κολπικού υγρού, το τεστ Pap ή η ανάλυση των ούρων, μας δίνει τη διάγνωση. Ελέγχεται ο τράχηλος για πιθανή αιμορραγία. Συνήθως οι τριχομονάδες συνοδεύονται και από άλλα μικρόβια όπως χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και HIV.
Θεραπεία
H metronidazole είναι αρκετά αποτελεσματική για τη θεραπεία. Χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία ή σαν κάψουλες από το στόμα. Με την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει να αποφύγουμε το αλκοόλ γιατί δημιουργεί παρενέργειες. Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν το Metronidazole, ή να συμβουλεύονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους. Η θεραπεία περιλαμβάνει και τον σύντροφο για να εκριζώσει το μικρόβιο από το ζευγάρι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...