Γλάστρες γλάστρες γλάστρες

Οι  γλάστρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως διακοσμητικό στοιχείο ενός κήπου, είτε για τη δημιουργία ενός νέου, σε χώρους όπως μπαλκόνια , ταράτσες  όπως επίσης και για τη εσωτερική διακόσμηση.


Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να στολίσουμε σκαλοπάτια, να οριοθετήσουμε διαδρόμους στον κήπο μας, να αναδείξουμε την πόρτα της εισόδου μας.  Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη γλαστρών αλλά με φαντασία ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα!
Πλαστικές γλάστρες :  Οι πλαστικές γλάστρες είναι από τις πιο διαδεδομένες και κυκλοφορούν σε πολλές διαστάσεις , σχήματα (τετράγωνες, στρογγυλές, οβάλ, κωνικές κλπ.), βάθος, χρώματα και σχέδια. Πολλές φορές οι πλαστικές γλάστρες μιμούνται κεραμικές ή πέτρινες. Συνήθως έχουν μικρό κόστος, δεν σπάνε εύκολα, είναι εύκολη η μεταφορά τους και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μειονεκτήματά  τους   είναι ότι η απολύμανση τους γίνετε μόνο με  χημικά μέσα, και δεν είναι οικολογικές λόγο του υλικού κατασκευής τους . Τέλος  είναι αδιάβροχες  γι αυτό θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα του νερού κατά το πότισμα όπως επίσης να υπάρχουν αρκετές τρύπες στον πάτο τους για να γίνετε σωστή απορροή και να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στο φυτό μας.

Κεραμικές γλάστρες : Οι κεραμικές είναι επίσης διαδεδομένες και ισχύουν τα  ίδια με τις πλαστικές όσο αναφορά τις διαστάσεις, τα σχήματα, το βάθος και τα σχέδια. Τα χρώματα τους παίζουν σε διαφορετικούς τόνους του κεραμιδή, αλλά υπάρχουν και χρωματιστές οι οποίες είναι βαμμένες με ειδικά βερνίκια. Οι κεραμικές σε αντίθεση με τις πλαστικές έχουν μεγαλύτερο κόστος, είναι πιο δύσκολη η μεταφορά τους, είναι περισσότερο φιλικές με το περιβάλλον, μπορούμε εύκολα να τις αποστειρώσουμε  με ατμό, και επιτρέπουν την κυκλοφορία αέρα και υγρασίας στο εσωτερικό τους. Αυτό γίνετε  λόγω του ελαφριού υλικού κατασκευής του, το οποίο επιτρέπει την εξάτμιση του νερού. Δυστυχώς όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αλάτων στην επιφάνεια του όπως επίσης και την ανάγκη για συχνότερο πότισμα. Γι αυτό το λόγω, αλλά και γιατί συχνά οι κεραμικές ραγίζουν κατά τους χειμερινού μήνες είναι καλύτερο να προτιμάτε  βαμμένες ή υαλωμένες κεραμικές γλάστρες.

Ξύλινες γλάστρες : Παρότι το ξύλο είναι πολύ όμορφο και οικολογικό υλικό που ταιριάζει με όλα τα κτίρια, φθείρεται γρήγορα. Για  να  χρησιμοποιηθεί, πρέπει να έχει επιλεγεί πολύ προσεκτικά το είδος του ξύλου, αλλά και να έχει υποστεί ειδική επεξεργασία.
Ένας τρόπος για να μειώσουμε τον αριθμό των προβλημάτων που παρουσιάζονται με τις ξύλινες γλάστρες είναι να το χρησιμοποιήσουμε ως κασπό, δηλαδή ως εξωτερικό δοχείο και να τοποθετήσουμε το φυτό με άλλη γλάστρα μέσα σε αυτό.

Μεταλλικές γλάστρες : Στο εμπόριο κυκλοφορούν αμέτρητα σχέδια αλλά με λίγη φαντασία και την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γλάστρες ή κασπό από ένα παλιό τσίγκινο ποτιστήρι μέχρι κάποιον παλιό μεταλλικό κουβά. Ανοίγοντας  στον πάτο τους τρύπες, για την καλή στράγγιση των φυτών σας, και καλύπτοντας εσωτερικά με νάιλον (εκτός από τη βάση) έχουμε έτοιμες τις μεταλλικές μας γλάστρες. Τα μειονεκτήματα τους όμως είναι ότι με τον καιρό οξειδώνονται, και ο συνδυασμός τους με το νερό αυξάνει την οξύτητα του υποστρώματος. 


Fiberglass, Fiberstone, Fiberclay   :  Νέα συνθετικά υλικά τα οποία καλύπτουν όλα τα γούστα. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και διαστάσεων. Τέτοιου τύπου γλάστρες είναι ουσιαστικά μια μίξη των παραπάνω, διατηρώντας τα θετικά τους στοιχεία. Είναι 50%-70% πιο ελαφριές από τις κεραμικές οπότε συνίσταται για την χρήση σε μπαλκόνια κ ταράτσες. Δεν σκουριάζουν και δεν ανεβάζουν την οξύτητα του υποστρώματος. Είναι αδιάβροχες, έχουν μεγάλη αντοχή   και τέλος είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Αυτοποτιζόμενες γλάστρες : Αυτός ο τύπος γλάστρας είναι η λύση γι αυτούς που λείπουν συχνά από το σπίτι τους ή που απλά δεν έχουν χρόνο να τους  αφιερώσουν. Συμφέρει από πολλές απόψεις. Μπορεί να είναι είτε από πλαστικό είτε από μεταλλικό είτε από fiberglass, fiberstone, fiberclay. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων χρωμάτων και στυλ. Οι διαστάσεις που βρίσκει κανείς έτοιμες σε μαγαζιά  είναι με διάμετρο 21cm-70cm , τετράγωνες  9cm x 9cm έως 50cm x 50cm όπως επίσης και ορθογώνιες διαστάσεων 75cm x 30cm. Εκτός από αυτές τις διαστάσεις όμως, υπάρχουν εταιρείες  που μπορεί κανείς να κάνει ειδική παραγγελία στις δικές του προτιμήσεις. Είναι φιλικές προς το περιβάλλον, είναι ελαφριές, αδιάβροχες και έχουν μεγάλη αντοχή. Μας εξασφαλίζει ποιο υγιή φυτά και κάνει οικονομία στο νερό έως και 50% , αφού προσφέρει τη σωστή ποσότητα νερού στο φυτό, και έτσι δεν χρειάζεται λεκάνη απορροής. Το λίπασμα παραμένει στο εσωτερικό του και έτσι μειώνει τη ζημιά στο γύρο περιβάλλον.  Είναι εύκολο στην χρήση  και μπορεί να συνδυάσει αυτόματο αλλά και κατά βούληση πότισμα. Τέλος ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας, το φυτό και την τοποθεσία  το αυτόματο πότισμα διαρκεί από 2-12 εβδομάδες.




http://www.gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...