Οι δροσερές θερμίδες του καλοκαιριού!

Την ώρα που το λιοπύρι σε κάνει να θέλεις να μετοικήσεις προς… Ανάφη μεριά, διψάς για τόνωση, αναζητάς ένα παγωμένο κίνητρο για να συνεχίσεις την προσπάθεια. Μήπως ένα παγωμένο φρεντοτσίνο; Ένα μιλκ σέικ; Ή καλύτερα ένα κοκτέιλ;


Καλές ιδέες, μόνον που κάνουν τον θερμιδομετρητή να χτυπάει κόκκινο, όπως και τόσες άλλες διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού. Λίγη προσοχή στην κατανάλωσή τους δεν θα σας στερήσει από δροσιά, αλλά από περιττά κιλά.

Οι ειδικοί επιμένουν καταρχάς ότι οι σαλάτες δεν είναι πάντα πυλώνες της δίαιτας. Μία χωριάτικη σαλάτα με γενναίες δόσεις λαδιού και φέτας, με ψωμάκι και τις «βουτιές» που αυτό συνεπάγεται, μπορεί να κρύβει εκατοντάδες, έως και 1.000 (!), θερμίδες. Όσοι δηλώνουν ότι προσέχουν και δοκιμάζουν παξιμάδι αντί για ψωμί, διαπράττουν ένα επιπλέον λάθος: μία φέτα ψωμιού έχει 75 θερμίδες ενώ ένα ευμέγεθες παξιμάδι φθάνει τις 200 θερμίδες. Προτιμήστε τα βραστά ή τα ψητά λαχανικά, δεν ξεπερνούν τις 80 θερμίδες.

Ακόμη και το διάλειμμα του καφέ απαιτεί προσοχή, καθώς η αγορά έχει κατακλυστεί προ πολλού από υγρές απολαύσεις, φουλ της ζάχαρης, της σαντιγί, και του σιροπιού. Ο ενισχυμένος καφές μπορεί να μεταφράζεται ακόμη και σε 600 θερμίδες! Συγκεκριμένα, το φρεντοτσίνο φθάνει τις 330 θερμίδες, το μοκατσίνο τις 400, το μιλκ σέικ τις 500 ενώ ένα κοκτέιλ με αλκοόλ σας χαρίζει περισσότερες των 400 θερμίδων.

Προσοχή θέλουν και τα παγωτά, ιδίως αυτά που διαφημίζονται ως διαίτης. Οι υπολογισμοί των θερμίδων τους αφορούν συνήθως την κρέμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την επικάλυψη σοκολάτας.

Δροσιστικά και αθώα είναι αποκλειστικά το νερό και οι φυσικοί χυμοί. Όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να τα απολαμβάνετε σπανιότερα, και πάντως με τη συχνότητα που δεν θα σας κάνει να παραπονιέστε ότι πήρατε βάρος.

Συγκεκριμένοι μύθοι χρησιμεύουν, εξάλλου, ως το καλύτερο άλλοθι για διατροφικές ατασθαλίες. Ποιός μπορεί, για παράδειγμα, να αμφισβητήσει την ανάγκη του οργανισμού για ένα γερό πρωϊνό; Με την έννοια του πλούσιου προγεύματος, όμως, οι διατροφολόγοι δεν εννοούν μπέϊκον, ζαμπόν, λουκάνικα, και τα συναφή… Εννοούν δημητριακά, γιαούρτι, φρούτα, μέλι.

Τα φρούτα θέλουν επίσης μέτρο. Σύκα, σταφύλια, μπανάνες είναι σαφώς γευστικά, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται με το… κιλό. Ακόμη και το καρπούζι, ταυτισμένο με το ελληνικό καλοκαίρι, απαιτεί σύνεση, αφού τα 100 γραμμάρια έχουν μεν μόλις 20 θερμίδες, κρύβουν δε 5,3 γραμμ. υδατάνθρακες. Είναι συνεπώς μία ελαφριά επιλογή, με πολλά σάκχαρα.


http://www.ourlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...