Ο έρπης «κρύβει» εγκεφαλικά επεισόδια;

Πάσχετε από δερματικό έρπη. Πέρα από το ενοχλητικό του πράγματος, δεν ανησυχείτε καθόλου, καθώς ξέρετε, πως πρόκειται για μια απλή δερματική πάθηση, που θα περάσει σε λίγες ημέρες. Είναι όμως, πράγματι έτσι;

Ο έρπης είναι ενοχλητικός. Όσοι κατά καιρούς δέχθηκαν την «επίσκεψή» του, το γνωρίζουν καλά. Με βασικότερα χαρακτηριστικά του την ενοχλητική φαγούρα και την αντιαισθητική εμφάνιση, ο έρπης εμφανίζεται για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά ευτυχώς μόνο για λίγες ημέρες.
Η εμφάνισή του ωστόσο, δεν μας προκαλεί την παραμικρή ανησυχία. Ως γνωστόν, δεν πρόκειται για θανατηφόρα πάθηση ούτε προκαλεί κάποια σοβαρή επιπλοκή στην υγεία. Πόσο όμως, αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός; Όχι, πολύ, όπως αποκαλύπτει μια επιστημονική έρευνα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Ο έρπης είναι μόνο η αρχή;
Η εν λόγω έρευνα, έγινε από ταϊβανέζους ερευνητές με επικεφαλής το δρ. Τζιουν-Χορνγκ Κανγκ, του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Τάϊπέι και μελέτησε ως δείγμα πάνω από 7.700 άτομα ηλικίας 45-47 ετών για μια πενταετία. Όσο για τα αποτελέσματα της έρευνας; Καθόλου αναμενόμενα και ιδιαίτερα ανησυχητικά…
Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν, πως οι ενήλικες που πάσχουν από έρπη, έχουν κατά 31% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από τους υπόλοιπους. Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται, όταν ο έρπης αυτός εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Στην περίπτωση αυτή, οι άνθρωποι έχουν 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από έρπη…
Αλλά, τα ενδιαφέροντα στοιχεία, δεν σταματούν εδώ. Οι πιθανότητες εγκεφαλικού αυξάνονται μετά από κάθε εκδήλωση έρπη, όπως αντίστοιχα αυξάνεται και ο κίνδυνος, το εγκεφαλικό να οδηγήσει σε αιμορραγία του εγκεφάλου…
Πού οφείλεται αυτό;
Μπορεί λοιπόν μέχρι σήμερα, ο έρπης, να θεωρούνταν μια ακίνδυνη δερματική πάθηση, όμως σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, ενδέχεται να ενέχει πολλαπλούς κινδύνους.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως ο ιός που προκαλεί τον έρπη, πλήττει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων προκαλώντας βλάβες και φλεγμονές, οι οποίες μερικές φορές οδηγούν στο κλείσιμο των αγγείων και στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του αίματος, μια σειρά γεγονότων, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό τον πάσχοντα.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;
Οι επιστήμονες ωστόσο, είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, καθώς αναφέρουν, πως κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά και πως η εμφάνιση έρπη στην περιοχή των ματιών, δεν σημαίνει απαραίτητα, πως ακολουθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, καθώς οι πιθανότητες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, σύμφωνα με την έρευνα των Ταϊβανέζων ειδικών, ο πάσχων, θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του, ειδικά αν ταλαιπωρείται συχνά από την εμφάνιση έρπη –και δη γύρω από την περιοχή των ματιών, ώστε να περιορίσει την εμφάνιση της δερματικής πάθησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία του στο σύνολό της.



www.clickatlife.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...