Καισαρική τομή: πότε είναι απαραίτητη;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν σε καισαρική τομή κατά τη διάρκεια του τοκετού τους. Πόσο όμως απαραίτητη είναι η διαδικασία αυτή και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται;

Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία επιτελείται όταν ο φυσιολογικός τοκετός είναι αδύνατος ή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρούργος βγάζει το έμβρυο κάνοντας χειρουργικές τομές στην κοιλιά και στη μήτρα.
Πότε θα χρειαστεί να γίνει μια καισαρική τομή;
Η καισαρική τομή μπορεί να έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων εάν υπάρχει ιατρικός λόγος ή να χρειαστεί να γίνει επειγόντως αν προκύψουν συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μια προγραμματισμένη καισαρική τομή. Όταν:
-Το κεφάλι ή το σώμα του μωρού είναι πολύ μεγάλο για να περάσει με ασφάλεια από τη λεκάνη της μητέρας ή εάν η λεκάνη της μητέρας είναι πολύ μικρή για την γέννηση ενός φυσιολογικού μωρού.
-Η εγκυμονούσα έχει ξαναγεννήσει με καισαρική τομή. Ένας από τους παράγοντες που καταδεικνύει εάν θα γίνει καισαρική τομή, είναι ο τύπος της τομής που είχε γίνει στη μήτρα κατά την προηγούμενη επέμβαση και η πιθανότητα να υπάρξει ρήξη μήτρας κατά τον φυσιολογικό τοκετό.
-Υπάρχει πολύδυμος κύηση. Παρ’ότι είναι συχνό φαινόμενο η γέννηση διδύμων ή πολυδύμων με φυσιολογικό τοκετό είναι πιθανή η αναγκαιότητα καισαρικής τομής.
-Ο πλακούντας είναι συνδεδεμένος πολύ χαμηλά στα τοιχώματα της μήτρας και εμποδίζει την έξοδο του εμβρύου από τον τράχηλο.
-Το έμβρυο έχει ανώμαλη θέση στη μήτρα (οριζόντια ή πλάγια θέση).
Μία μη προγραμματισμένη καισαρική τομή μπορεί να προκύψει στις ακόλουθες περιπτώσεις:
-Όταν ο τοκετός δεν εξελίσσεται φυσιολογικά, συνήθως λόγω του ότι δεν ολοκληρώνεται η διαστολή του τραχήλου της μήτρας ή επειδή το έμβρυο έχει σταματήσει να κινείται προς τον τράχηλο.
-Όταν ο ομφάλιος λώρος αναδιπλώνεται γύρω από το λαιμό ή το σώμα του εμβρύου, με αποτέλεσμα να μπορεί να του προκαλέσει ασφυξία.
-Όταν έχουμε πρόπτωση του ομφάλιου λώρου (ο ομφάλιος λώρος βγαίνει από τον τράχηλο της μήτρας πριν βγει το μωρό).
-Όταν έχουμε απότομη αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό.
Προετοιμασία
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε μία προγραμματισμένη καισαρική τομή είναι οι ακόλουθες:
* Θα πρέπει να συναινέσετε για την επέμβαση.
* Ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει μαζί σας αν θέλετε τοπική ή ολική αναισθησία.
* Θα γίνουν κάποιες εξετάσεις για την πίεση, τον καρδιακό παλμό και τη θερμοκρασία του σώματος.
* Θα εισαχθεί ένας καθετήρας ούτως ώστε να κρατήσει άδεια την ουροδόχο κύστη.
* Τα φάρμακα χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή.
Διαδικασία
Στην αρχή της διαδικασίας γίνεται η αναισθησία και ένα παραβάν ή μια κουρτίνα τοποθετείται για να μην μπορεί η ασθενής να παρακολουθεί την επέμβαση. Έπειτα καθαρίζεται η κατώτερη περιοχή της κοιλιάς με ένα αντισηπτικό και ο χειρούργος κάνει μία τομή οριζόντια ή κάθετα. Στη συνέχεια γίνεται μια νέα τομή (περίπου 8 έως 10 εκατοστών) στα τοιχώματα της μήτρας και ο γιατρός βγάζει με προσεκτικές κινήσεις το νεογνό.
Τέλος κόβει τον ομφάλιο λώρο, αφαιρεί τον πλακούντα και κλείνει τις τομές. Η διάρκεια της καισαρικής τομής σε ένα επείγον περιστατικό είναι περίπου 2 λεπτά. Σε μία προγραμματισμένη επέμβαση ο αντίστοιχος χρόνος υπολογίζεται σε 10 με 15 λεπτά. Στους προαναφερθέντες χρόνους δεν υπολογίζεται η διάρκεια της διαδικασίας αφαίρεσης του πλακούντα και του κλεισίματος των τομών, που ανέρχεται σε 45 λεπτά.
Χρόνος ανάρρωσης
Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μία καισαρική τομή είναι περίπου 3 με 4 μέρες και διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για να παρακολουθείται καλύτερα η πορεία της ανάρρωσης.
Κίνδυνοι καισαρικής τομής
Όπως κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, έτσι και η καισαρική τομή έχει κάποιους κινδύνους. Μερικοί από αυτούς είναι:
* Κίνδυνος από τη γενική αναισθησία
* Μολύνσεις ή αιμορραγία
* Εξασθένιση των τοιχωμάτων της μήτρας
* Τραυματισμός του νεογνού
Πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή
Η πλειονότητα των γυναικών που γεννούν με καισαρική τομή μπορεί να έχουν φυσιολογικό τοκετό σε επόμενη εγκυμοσύνη τους.


www.clickatlife.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...