Η χρησιμότητα του Ασταρώματος

Οι περισσότερες τεχνικές οδηγίες χρωματισμών αναφέρουν ότι οι επιφάνειες πρέπει οπωσδήποτε να ασταρώνονται πριν προστεθεί η τελική επιφάνεια χρώματος. Όμως ποια είναι η πραγματική σημασία του ασταρώματος και γιατί θεωρείτε τόσο απαραίτητο από τους ειδικούς;  
 Τα αστάρια είναι στην ουσία υποστρώματα που συμβάλλουν στην επιτυχημένη εφαρμογή του τελικού χρώματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αρκετά προβλήματα στον χρωματισμό, όπως σκασίματα, φουσκάλες, αποχρωματισμοί οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη του ασταρώματος.   


Τα αστάρια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες
-Στα αστάρια νερού
-Στα αστάρια διαλύτου.

Οι επιφάνειες οι οποίες χρειάζονται αστάρωμα είναι
-          Οι σοβατισμένοι τοίχοι.
-          Οι επιφάνειες από μπετόν.
-          Οι μεταλλικές επιφάνειες.
-          Οι ξύλινες επιφάνειες.

Στην περίπτωση των σοβατισμένων τοίχων και των επιφανειών από μπετόν το αστάρωμα δεσμεύει και αποτρέπει τα άλατα να εμφανιστούν στην επιφάνεια του χρώματος, βελτιώνει τις πορώδεις επιφάνειες και κυρίως αυξάνει την πρόσφυση του τελικού χρώματος.

Στην περίπτωση των μεταλλικών επιφανειών, το αστάρωμα είναι απαραίτητο κυρίως γιατί προσφέρει αντισκωριακή προστασία και προστασία από τη διάβρωση.

Στις ξύλινες επιφάνειες το αστάρωμα προστατεύει το ξύλο από τους μύκητες, το σαράκι, τη σήψη κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το αστάρωμα πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνές, σταθερές και μη λιπαρές επιφάνειες ενώ δεν πρέπει να αραιώνεται περισσότερο από αυτό που προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία. Επίσης δεν πρέπει να μένουν περιοχές χωρίς αστάρωμα, διότι θα δημιουργούνται διαφορές στο τελικό χρώμα. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...