Προσοχή στις μυκητιάσεις! Το καλοκαίρι ευνοεί ιδιαιτέρως τις γυναικολογικές ενοχλήσεις...

Μύκητες. Μια κατάσταση γνωστοί σε όλες μας. Αυτή η ενοχλητική φαγούρα που δίνει το σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά και η επίσκεψη στον γυναικολόγο επιβάλλεται. Και δυστυχώς, μια κατάσταση που την ευνοεί το καλοκαίρι...


Η μυκητίαση στον κόλπο ή αλλιώς καντιντίαση είναι η πιο συχνή μορφή καλοκαιρινής κολπίτιδας στις γυναίκες. Τι είναι αυτό που την προκαλεί; Πώς μπορείς να την προλάβεις και ποια είναι η θεραπεία της; Ο μαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος Δημήτριος Μπιλάλης σου δίνει απαντήσεις σε όλα... 

Τι είναι η καντιντίαση;

"Η πιο συχνή μορφή καλοκαιρινής κολπίτιδας προέρχεται από τους μύκητες της οικογένειας Candida, με συνηθέστερη την Candida Albicans" εξηγεί ο μαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος Δημήτριος Μπιλάλης.  "Ο μύκητας αποτελεί μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Όμως για διαφορετικούς λόγους, μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του και τότε η γυναίκα να εκδηλώσει μυκητισιακή κολπίτιδα ή καντιντίαση" επισημαίνει ο κ. Μπιλάλης.

Τι μπορεί να προκαλέσει την κολπίτιδα;
Οι λόγοι που ο μύκητας αυτός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα μπορεί να είναι πολλοί. Από τους πιο βασικούς είναι οι εξής:
- Αλλαγή στη φυσική οξύτητα του κόλπου

- Ορμονικές διαταραχές (όπως για παράδειγμα η εμμηνόπαυση, μια εγλυμοσύνη ή κατά την περίοδο της λοχείας. Αλλά ακόμη και κατά τη διάρεια της ωορρηξίας και της περιόδου)

- Η χρήση αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών χαπιών τα οποία μπορούν να επηρρεάσουν την ισορροπία στην περιοχή του κόλπου.

Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο την περίοδο του καλοκαιριού εξαιτίας της εφίδρωσης, αλλά και της θάλασσας. Ένας ήδη ευαίσθητος οργανισμός μπορεί να υποτροπιάσει πιο εύκολα με τη χρήση στενών ρούχων, εσωρούχων που δεν είναι βαμβακερά, αλλά και όταν το βρεγμένο μαγιό στεγνώσει επάνω στο σώμα.

Πώς θα την εντοπίσω;

"Τα πιο συχνά συμπτώματα της κολπίτιδας αυτής είναι φαγούρα και αίσθημα καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που μερικές φορές συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις που έχουν την όψη «κομμένου» γάλακτος. Στην περίπτωση που δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να αναπτυχθεί και ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου καθώς και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή" αναφέρει ο μαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος Δημήτριος Μπιλάλης.

Συνήθως μια απλή επίσκεψη στον γυναικολόγο σου θα επιβεβαιώσει τα συμπτώματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου θα πρέπει μια γυναίκα να κάνει μια ειδική εξέταση, καλλιέργεια κολπικού υγρού τόσο για μύκητες όσο και για άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν κολπίτιδες.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας;

Ο γυναικολόγος σου είναι εκείνος που θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση. Αν επιλεγεί φαρμακευτική αγωγή τότε μπορεί να χορηγηθούν από του στόματος αντι-μυκητισιακά δισκία ή το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί τοπικά με υπόθετα ή κάποια κολπική κρέμα.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και εξειδικευμένα σκευάσματα που ενισχύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου ή ρυθμίζουν το pH (πχ γαλακτοβάκιλοι, tea tree oil) με σκοπό την ταχύτερη ανάρρωση και πρόληψη από πιθανό υποτροπιασμό του φαινομένου" εξηγεί ο μαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος Δημήτριος Μπιλάλης.

Το λαδάκι tea tree, αλλά ακόμη και απλό χαμομήλι μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σου φίλο, ώστε να προλάβεις ανεπιθύμητες καταστάσεις.

- Πλύσεις τοπικά με χαμομήλι και λίγο αιθέριο έλαιο ρίγανης ή tea tree μπορεί να σταματήσουν το πρόβλημα νωρίς και να σε ανακουφίσουν
- Ακόμη και ένα ρόφημα χαμομήλι με 2-3 σταγόνες tea tree θα βοηθήσει στη ρύθμιση της χλωρίδας του κόλπου.


http://www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...