Το σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη

Ραγάδες εγκυμοσύνης
Οι ραγάδες προκαλούνται από μικροσκοπικά σχισίματα στον ελαστικό υποστηρικτικό ιστό που υπάρχει κάτω από το δέρμα σας. Μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, όπου το δέρμα τεντώνεται από τα επιπλέον κιλά, και συνήθως εμφανίζονται στην κοιλιά, τους μηρούς, τους γοφούς ή το στήθος.


Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Αν η μητέρα σας ή η αδερφή σας είχαν αποκτήσει ραγάδες εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε και εσείς από αυτές.
Αν και δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα για να εξαφανίσετε τις ραγάδες, έχετε κάποιες επιλογές για να μη φαίνονται τόσο έντονα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τοπικές κρέμες, όπως αυτές που περιέχουν τρετινοΐνη, ίσως βοηθήσουν, αλλά πρέπει να αρχίσετε τη χρήση αμέσως μετά τη γέννα (σημείωση: μερικές τοπικές θεραπείες δεν είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και/ή του θηλασμού, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας). Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η θεραπεία με laser μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της ελαστικότητας του δέρματος και του φυσικού χρώματος των ιστών. Αν ενδιαφέρεστε, μιλήστε με το δερματολόγο σας. Αλλά αυτό το είδος θεραπείας συνήθως δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
Οι σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο που εμφανίζονται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστές ως χλόασμα ή μέλασμα ή πιο συνηθισμένα μάσκα εγκυμοσύνης. Στις πιο πολλές περιπτώσεις εξαφανίζονται μόλις επανέρθουν οι ορμόνες σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Για να μην εμφανιστούν πάλι, χρησιμοποιήστε καθημερινά αντηλιακό με SPF 30 ή παραπάνω.
Να έχετε υπόψη σας ότι οι αντισυλληπτικές μέθοδοι που περιέχουν οιστρογόνα (όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, οι κολπικοί δακτύλιοι και τα αυτοκόλλητα επιθέματα) μπορούν να επιδεινώσουν τις κηλίδες. Μπορείτε να αλλάξετε την αντισυλληπτική σας μέθοδο και να δοκιμάσετε χάπια που έχουν μόνο προγεστερόνη, ενέσεις προγεστερόνης ή κάποιες μη ορμονικές μεθόδους.
Αν οι κηλίδες δεν ανοίξουν μέσα σε ένα χρόνο, μιλήστε στο δερματολόγο σας για κάποιες θεραπείες με λευκαντικές κρέμες (π.χ. υδρογοκινόνη), κάποιο τοπικό φάρμακο που περιέχει τρετινοΐνη (όπως το Retin-A) ή κάποιο χημικό peeling (όπως το γλυκολικό οξύ).
Λιπαρό ή ξηρό δέρμα
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πολύ πιο λιπαρό ή ξηρό μετά τη γέννηση του παιδιού σας. Συνηθισμένες αιτίες για αυτό πολλές φορές είναι το άγχος, η κούραση και οι ορμόνες που αλλάζουν συνέχεια σε μια νέα μαμά. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε κάποιο απαλό σαπούνι και μια απαλή κρέμα, και ότι χρησιμοποιείτε μη λιπαρά καλλυντικά αν έχετε πρόβλημα με την ακμή.
Σημείωση: Η ξηροδερμία μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, ένα πρόβλημα που απασχολεί 2 με 5% των νέων μαμάδων τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Ο γιατρός σας, με μια γρήγορη εξέταση αίματος, μπορεί να σας απαντήσει αν υποφέρετε από αυτό το πρόβλημα.
Χάστε τα κιλά
Πολλές γυναίκες παθαίνουν μια «έμμονη» και θέλουν να γυρίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα κιλά που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη. Χάνετε περίπου 5,5 κιλά με το που γεννιέται το παιδί σας. Τα άλλα, δυστυχώς, θα τα χάσετε σταδιακά.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μήτρα σας: Τη στιγμή που γεννάτε, η μήτρα σας είναι περίπου 15 φορές πιο βαριά απ’ ό,τι ήταν πριν από τη σύλληψη. Λίγα μόνο λεπτά αφού γεννηθεί το μωρό σας, οι συσπάσεις προκαλούν συρρίκνωση της μήτρας και σφίγγεται σαν γροθιά, ενώ οι ίνες της σκληραίνουν όπως έκαναν και κατά τον τοκετό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες, οι οποίες είναι γνωστές έως πόνοι μετά τη γέννα. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν η μήτρα σας επανέλθει στο μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται υποστροφή μήτρας.
Αν το να χάσετε κιλά είναι σημαντικό για σας, σίγουρα γνωρίζετε τους δυο βασικούς κανόνες για να φύγουν γρήγορα τα επιπλέον κιλά: σωστή διατροφή και τακτική άσκηση. Πολλά γυμναστήρια προσφέρουν ειδικά προγράμματα για μετά την εγκυμοσύνη. Σε πολλά μπορείτε να πάτε ακόμα και με το μωρό σας. Μπορεί να θέλετε να επενδύσετε και σε μερικά βίντεο γυμναστικής για να μπορείτε να ασκηθείτε και όταν δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι.
Γιατί έχω κακή διάθεση;
Οι ορμονικές αλλαγές ίσως να προκαλούν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που νιώθετε τώρα, όπως και η δυσφορία που έχετε από το χειρουργείο και τη γέννα, οι φυσικές απαιτήσεις στο να προσέχετε ένα νεογέννητο και οι συναισθηματικές προσαρμογές στην μητρότητα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι φυσικό να αισθάνεστε λίγο περίεργα. Οι πιο πολλές μαμάδες το παθαίνουν λίγες μέρες μετά τον τοκετό και το βιώνουν για λίγες μέρες. Αν συνεχίζετε να νιώθετε έτσι ακόμα και εβδομάδες μετά τη γέννα, μιλήστε με το γυναικολόγο σας. Μπορεί να υποφέρετε από επιλόχεια κατάθλιψη, κάτι που είναι πιο σοβαρό και χρειάζεται θεραπεία.
Το να συνέλθετε από μια εγκυμοσύνη και γέννα δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μην ξεχνάτε ότι μόλις φέρατε έναν υπέροχο καινούριο άνθρωπο στο κόσμο. Έχετε ξεκινήσει ένα υπέροχο ταξίδι, αυτό της μητρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...