Πρέπει να χάσεις συνολικό σωματικό λίπος για να λεπτύνει η μέση σου» επισημαίνει η Ελένη Παπαγιαννίδου, MMedSci, Ph.D., κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Το τι σερβίρεις, όμως, στο πιάτο σου καθορίζει το πόσο εύκολα θα χάσεις αυτά τα κιλά: επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να συσσωρεύουν λίπος γύρω από τη μέση, από αυτές που ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινή διατροφή, αλλά κατανάλωναν 400 λιγότερες θερμίδες. Δες ποιες τροφές πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου και ποιες να κόψεις.
Φάε περισσότερο…
- Πεπόνι Με λιγότερες από 50 θερμίδες ανά φέτα, είναι μια γλυκιά λιχουδιά που μπορείς να τρως ελεύθερα. «Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο», σημειώνει η ειδικός και προσθέτει: «Αυτό το μεταλλικό στοιχείο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου και καταπολεμά το πρήξιμο».
- Κρασί Σε μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έπιναν κατά μέσο όρο μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα είχαν λεπτότερη μέση από όσους δεν έπιναν καθόλου. «Μια μικρή ποσότητα αλκοόλ με το γεύμα επιταχύνει την καύση θερμίδων» υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Τζέρι Γκρίνφιλντ, M.D., Ph.D.
- Ψωμί ολικής αλέσεως Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Penn κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον 5 μερίδες προϊόντα ολικής αλέσεως, ενώ ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, έχασαν κατά 24% περισσότερο κοιλιακό λίπος από αυτούς που κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες, αλλά έτρωγαν επεξεργασμένες τροφές. Για να αυξήσεις την κατανάλωση, αντικατάστησε τα κορνφλέικς με βρόμη.
- Γκρέιπφρουτ Συνόδευσε τα σνακς σου με αυτό το πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Public Health Nutrition βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα από αυτό το θρεπτικό στοιχείο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο παχιά μέση από αυτούς που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη. Σε άλλες μελέτες υποστηρίζεται ότι το γκρέιπφρουτ καταπολεμά τις απότομες αυξήσεις της ινσουλίνης, που οδηγούν σε αποθήκευση λίπους.
- Καρύδια Έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα Ω-3 που περιέχουν μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, που συμβάλλουν στην αποθήκευση λίπους. Για να πάρεις περισσότερα Ω-3 βάλε λιναρόσπορο στο γιαούρτι σου.
Φάε λιγότερο…
- Υποκατάστατα ζάχαρης Αν και μειώνουν την κατανάλωση θερμίδων, ενδέχεται να προκαλέσουν πρήξιμο στο στομάχι. «Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται στην πέψη των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη. Αυτό προκαλεί φούσκωμα και διάρροια» αναφέρει η Ελένη Παπαγιαννίδου. Προσπάθησε να τα αποφεύγεις καταναλώνοντας μικρή ποσότητα πραγματικής ζάχαρης (16 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού).
- Σούπα σε κονσέρβα Πολλές επεξεργασμένες τροφές, κατεψυγμένες ή σε κονσέρβα, είναι κρυφές πηγές νατρίου. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει μέχρι και το 1/3 της ΣΗΠ των 2.400 mg. «Ακόμη και μια μικρή ποσότητα πλεονάζοντος νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών», λέει η ειδικός, η οποία προτείνει την κατανάλωση σούπας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
- Μερικώς υδρογονωμένο έλαιο Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσαν ότι μια διατροφή υψηλή σε τρανς λιπαρά προκαλεί το σωματικό λίπος να ανακατανεμηθεί στην κοιλιά. Επειδή ακόμη και οι τροφές όπου αναγράφεται ότι δεν έχουν τρανς λιπαρά μπορεί να περιέχουν μέχρι και 0,5 γραμμάρια, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά.
http://www.shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου