Τι λείπει από το πιάτο σας;

Αν σου λέγαμε ότι η πηγή της νεότητας κρύβεται στην κουζίνα σου πώς θα αντιδρούσες;


Αν και είναι εύκολο να πιστεύουμε ότι κάποιες αλλαγές που παρατηρούμε στον εαυτό μας χρόνο με το χρόνο είναι τα αναπόφευκτα σημάδια του γήρατος, ένα είναι γεγονός: οι τροφές που καταναλώνουμε ή δεν καταναλώνουμε καθημερινά μπορούν να επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία κι εμείς να δούμε τον εαυτό μας να γερνά πριν την ώρα του.

Η εξήγηση είναι απλή: «Καταναλώνουμε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα», υποστηρίζει ο David Katz, MD, διευθυντής στο Yale University, στο τμήμα Έρευνας και Πρόληψης. «Αυτά έχουν συνήθως μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη B12 και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα ενώ τρώμε ικανοποιητικά σε ποσότητα να καταλήγουμε με τεράστιες ελλείψεις σε βασικά για τον οργανισμό μας συστατικά», τονίζει ο D. Katz. Αυτές οι ελλείψεις οδηγούν συχνά στην εμφάνιση συμπτωμάτων που εμείς χωρίς πολλή σκέψη αποδίδουμε στην ηλικία, όπως αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω. Τι μπορείς να κάνεις; Να μιλήσεις με το γιατρό σου και σε συνεννόηση μαζί του να προσθέσεις στο μενού σου τα τρόφιμα εκείνα που σταδιακά θα σε κάνουν πιο δυνατή.
Δεν έχεις πολλή ενέργεια
Xρειάζεσαι περισσότερη βιταμίνη Β12

Θα βρεις τη συγκεκριμένη βιταμίνη κυρίως στις τροφές ζωικής προέλευσης. Πρόκειται για το συστατικό εκείνο που σε βοηθά να ρυθμίζεις τον μεταβολισμό σου και να παράγεις αρκετή ενέργεια για να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές δραστηριότητές σου, ενώ είναι το «κλειδί» για να έχεις πάντα ένα δυνατό μυαλό και ένα υγιές νευρικό σύστημα. «Η κόπωση αποτελεί κλασικό σύμπτωμα ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 και είναι σύνηθες φαινόμενο στους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αρκετή ζωική πρωτεΐνη», λέει η Danine Fruge MD, υποδιευθύντρια στο Pritikin Longevity Center&Spa στο Μαϊάμι. Επιπλέον, αν συνηθίζεις να καταναλώνεις πολλά αντιόξινα για να ανακουφιστείς από τις καούρες, να θυμάσαι ότι είναι πολύ πιθανό να έχεις ανεπάρκεια στην Β12, καθώς παρεμβαίνουν στην απορρόφησή της.
Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Θα σε ρωτήσει για τη διατροφή που ακολουθείς, αν κοιμάσαι αρκετά και για τα φάρμακα που τυχόν παίρνεις. Αν δεν καταναλώνεις καθόλου (ή λίγα) γαλακτοκομικά και κρέας, αν λαμβάνεις συμπληρώματα Β12, αν κοιμάσαι περίπου 7 ή 8 ώρες κάθε βράδυ και ασκείσαι, οι πιθανότητες δείχνουν ότι προφανώς η μειωμένη ενέργειά σου να οφείλεται σε ανεπάρκεια της Β12.
Αλλαγή μενού: Κατανάλωσε 2 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και περίπου 120 γραμμ. άπαχης πρωτεΐνης καθημερινά. Άλλες καλές πηγές της είναι τα θαλασσινά (ψάρια, μύδια κλπ), το άπαχο βοδινό και χοιρινό κρέας, τα αυγά, το συκώτι, αλλά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Πονούν οι αρθρώσεις σου
Χρειάζεσαι περισσότερα μέταλλα

Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή κατάσταση και την ευελιξία των αρθρώσεων. «Σε πολλές περιπτώσεις, η πρόσληψη συμπληρωμάτων αυτών των μετάλλων μάς βοηθά να αποφύγουμε τυχόν επιδείνωση της κατάστασης των αρθρώσεών μας, ενώ φροντίζουμε ώστε να ελαττωθούν και οι πόνοι», τονίζει ο Dale Peterson, MD, διευθυντής στο κέντρο Ευεξίας Sapulpa ΟΚ. «Το σώμα μας είναι σε θέση να επιδιορθώσει μόνο του σημαντικές φθορές, αρκεί να του δοθούν τα κατάλληλα εφόδια».
Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Μελετώντας μια απλή εξέταση αίματος, ο παθολόγος θα καταλάβει άμεσα αν ο πόνος στις αρθρώσεις οφείλεται σε φθορά εξαιτίας έλλειψης σημαντικών στοιχείων από τον οργανισμό σου ή είναι αποτέλεσμα φλεγμονής. «Αν οι εξετάσεις σου είναι καλές, να είσαι σίγουρη ότι ο πόνος στις αρθρώσεις σου δεν οφείλεται σε σοβαρή ρευματοπάθεια», μας λέει ο Dr Peterson.
Αλλαγή στο μενού: Ο ανανάς, η βρώμη, η σίκαλη και τα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές μαγγανίου. Το βοδινό συκώτι, οι ξηροί καρποί κάσιους, το σουσάμι και τα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές χαλκού.
Ξεχνάς όλο και περισσότερο
Χρειάζεσαι περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα

«Αυτά τα λιπαρά οξέα αποτελούν δομικά στοιχεία του εγκεφάλου», εξηγεί ο Andrew Weil, MD, διευθυντής στο Center of Integrative Medicine στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αν δεν λαμβάνεις αρκετά μέσα από τη διατροφή σου, η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου σου καθίσταται αδύναμη, με αποτέλεσμα οι λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης, να αποδυναμώνονται». Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα των Ωμέγα 3 λιπαρών που λαμβάνεις σημαντική, αλλά εξίσου σπουδαία είναι και η εξισορρόπηση ανάμεσα στην πρόσληψη Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων. Και όπως διατείνεται ο Dr Weil, «όσο περισσότερα Ω-6 λιπαρά οξέα καταναλώνεις τόσο περισσότερα Ω-3 χρειάζεσαι για να τα φέρεις σε μια ισορροπία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν προσλαμβάνουμε αρκετά Ω-3, ενώ από την άλλη παίρνουμε μέσω της τροφής μας πάρα πολλά Ω-6 λιπαρά οξέα».
Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Μια σύντομη εξέταση όσων τρως καθημερινά τού αρκεί. «Αν στο καθημερινό σου μενού δεν υπάρχουν καθόλου ψάρια, καρύδια ή λιναρόσπορος, ενώ τα λιπαρά που καταναλώνεις είναι ως επί το πλείστον από ζωικά προϊόντα, τότε μάλλον δεν προσλαμβάνεις καθόλου Ω-3», μας εξηγεί ο Manuel Villacorta, RD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων.
Αλλαγή στο μενού: Πρώτο και βασικό: μείωσε τα τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνεις και άρχισε να χρησιμοποιείς το αγνό παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική σου. Έπειτα, πρόσθεσε στο εβδομαδιαίο μενού σου σολομό, ξιφία, σαρδέλες και βακαλάο. Πρόσθεσε 2 κ.σ. λιναρόσπορο στα δημητριακά, συνόδευσε τα γεύματά σου με δημητριακά ολικής άλεσης και πασπάλισε τις σαλάτες με μία κ.σ. δημητριακά ή καρύδια. Τέλος, φρόντισε να απολαμβάνεις 9 με 12 αμύγδαλα 4 φορές την εβδομάδα.
Σου ανεβαίνει η πίεση
Χρειάζεσαι περισσότερο κάλιο

Τι συμβαίνει άραγε στο σώμα σου όταν υπάρχει έλλειψη καλίου; Όπως μας εξηγεί ο δρ Fruge, «η μικρή ποσότητα καλίου στον οργανισμό μεγιστοποιεί την τοξική επίδραση που έχει η αυξημένη πρόσληψη νατρίου». Αυτό όμως είναι κάτι που παρατηρείται στις περισσότερες κονσερβοποιημένες τροφές, δηλαδή έχουν έξτρα ποσότητες νατρίου αλλά ελάχιστο κάλιο. Όπως καταλαβαίνεις, ακολουθώντας αυτήν τη διατροφή μάλλον κινδυνεύεις. Επιπλέον, αυτό γίνεται χειρότερο όταν τα νεφρά σου προσπαθούν να καθαρίσουν το νάτριο, γιατί «στη διάρκεια της διαδικασίας χάνεις ακόμα περισσότερο κάλιο», σύμφωνα με τον δρα Fruge. Πώς θα γλιτώσεις από αυτήν την καταστροφή; Απλά τρώγοντας καλύτερα! Aλλωστε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ρίξει αισθητά την πίεσή τους, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο με σωστή διατροφή.
Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Μία γρήγορη επισκόπηση του διατροφικού σου πλάνου θα τα δείξει όλα στο γιατρό σου. Αν παρόλα αυτά έχει κάποιες αμφιβολίες, αυτές θα λυθούν με μία εξέταση αίματος που θα «φωτίσει» την καρδιαγγειακή λειτουργία, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, τη λειτουργία των νεφρών. Ακόμα πιο διαφωτιστικά θα είναι όσα θα δείξουν ένα stress test, η μέτρηση του λίπους του σώματος, αλλά και ένας υπέρηχος καρδιάς.
Αλλαγή στο μενού: Μείωσε την κατανάλωση αλατιού σε περίπου 1,500 mg την ημέρα και κατανάλωσε οπωσδήποτε 7-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα ενώ προσπάθησε να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σου.


http://www.myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...