Βασικές σχεδιαστικές αρχές θεραπευτικών κήπων.

Μπορεί ένας κήπος να γίνει θεραπευτικός; Και αν ναι με ποιους τρόπους; Που έγκειται η διαφορά μεταξύ ενός θεραπευτικού με ένα «κανονικό» ,καθημερινό κήπο;


Η αρχή που πρέπει να έχει κάθε αρχιτέκτονας τοπίου στο μυαλό του για να δημιουργήσει σχεδιαστικά και κατασκευαστικά ένα θεραπευτικό κήπο, με απώτερο σκοπό τη θεραπεία φυτοκομικής φύσης, είναι πως, οι άνθρωποι σχετίζονται με τα φυτά και τις εγκαταστάσεις, μεγαλώνουν, ζουν, εξελίσσονται, βιώνουν καταστάσεις, αρρωσταίνουν και αναρρώνουν  με και μέσα σε αυτά.

    
 Βάσει ερευνών θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κάθε κήπος είναι θεραπευτικός. Ένας θεραπευτικός κήπος αποσκοπεί στο να καταστήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και έχει ως στόχο να δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας, άνεσης ακόμα και αναζωογόνησης. Μπορούν να είναι ότι και όλοι οι υπόλοιποι κήποι με ίσως μία και μοναδική διαφορά, πως οφείλουν να είναι προσιτοί σε όλους όσους χρειάζονται να βρεθούν σε άμεση επαφή με το πράσινο περιβάλλον που θα εκτελέσει χρέη γιατρού για όση ώρα επιλέξουν να βρίσκονται εντός αυτού.
      Οι θεραπευτικοί κήποι σχεδιάζονται για πάσης φύσεως νοσηλευτικά ιδρύματα, εντός ή δίπλα σε υγειονομικούς χώρους, σε σχολεία, για εκείνους με προσωρινές ή μόνιμες φυσικές ειδικές ανάγκες, για ανθρώπους με την ασθένεια Alzheimer , για ηλικιωμένους, για ανθρώπους με τελικές ασθένειες και τις οικογένειές τους, για τους τροφίμους σωφρονιστικών καταστημάτων και σε πολλούς άλλους χώρους που ο επισκέπτης τους θα χρειαστεί να βρει γαληνή και γιατρειά μέσα από το πράσινο, δηλαδή χώρους όπως τα νεκροταφεία.   

  
Σχεδιάζοντας θεραπευτικούς κήπους

     Στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου ενός θεραπευτικού ιδρύματος συνίσταται η χρήση φυσικών υλικών που εναρμονίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον και απλές κατασκευές. Οι άνθρωποι- χρηστές αποδίδουν την θετική επίδραση του κήπου στην ύπαρξη των παρακάτω:
 Δέντρα, θάμνοι, φύση ( 59% )
 Αρώματα, ήχοι, φρέσκος καθαρός αέρας (58%)
 Χώρος απομόνωσης ή φιλικής συνεύρεσης (50%)
 Θεά, υφή, σχήματα (26%)
 Λειτουργικές δομές (17%)
(Marcus, C. And M.Barnes, 1995, απαντήσεις από 143 επισκέπτες των κήπων του θεραπευτικού ιδρύματος του Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.)
Κατά τον σχεδιασμό θεραπευτικών κήπων διατηρείται το ίδιο σκεπτικό σχεδιασμού όπως και για κάθε άλλο κήπο. Ωστόσο οι παρακάτω εκτιμήσεις αποκτούν επιπρόσθετο ενδιαφέρον στα θεραπευτικά περιβάλλοντα:
 Η λειτουργικότητα είναι επιτακτική επειδή ο κήπος πρέπει να εξυπηρετεί, και να σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς των χρηστών του χώρου
 Επίσης στον σχεδιασμό του κήπου θα πρέπει να διατηρείται τόσο η σωματική ασφάλεια όσο και τα θεραπευτικά οφέλη. Σε ιδρύματα όπως τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο κήπος να διατηρείται εύκολα καθώς ένας μη καλοδιατηρημένος κήπος μπορεί να δημιουργήσει στους ασθενείς το αίσθημα της ανασφάλειας και να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στο προσωπικό του νοσοκομείου γιατί θα πιστέψουν πως δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου.
 Αν ο κήπος δεν είναι περιβαλλοντικά ορθός και προσβάσιμος, μπορεί να αποβεί επιζήμιος για τους χρηστές τους ιδίως για εκείνους που δεν είναι σωματικά καλά.

Διάδρομοι
 Η απλότητα είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό θεραπευτικών κήπων για να είναι ο χώρος ποιο κατανοητός και εύκολα προσβάσιμος. Πολλά από τα άτομα που θα χρησιμοποιήσουν τους θεραπευτικούς κήπους υποφέρουν από άγχος, ως εκ τούτου θα πρέπει ο χώρος να είναι έτσι δημιουργημένος για να μην τους προσθέτει κι άλλο άγχος με περίπλοκες κατασκευές.
 Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ισορροπία, συμμετρικά η ασύμμετρα, ώστε ο χώρος να παρέχει σταθερότητα στο σύνολο του.
 Είναι πολύ σημαντική η εναλλαγή φύτευσης, για να δώσουμε έμφαση στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο ορίζουμε σημεία επαφής για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προσανατολιστούν στον κήπο.
 Χρησιμοποιήστε επαναληπτικά μοτίβα ή προσπαθήστε την ομαλή μετάβαση από την μια περιοχή τοπίου στη άλλη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να δημιουργηθεί καλή «ροή» κατά την μετάβαση από τις δημόσιες περιοχές στις πιο ιδιωτικές για περισσότερη απομόνωση.

Η επιλογή των φυτών 


 Κατά την επιλογή των φυτικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να διεξάγετε ερευνά και να προτιμούνται φυτά με ειδικές ή ιερές ή πολιτιστικές σημασίες για τις ηλικιακές ομάδες που θα απευθυνθούν.
 Αν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες.
 Διαλέξτε φυτά που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις. Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από υφές, αρώματα, χρώματα, καθώς και φυτά που ακούγεται ευχάριστα το θρόισμα των φύλλων τους. Τα εποχιακά φυτά προσδίδουν περισσότερο ενδιαφέρον στους χρηστές και τους φέρνει πιο κοντά στον κύκλο της φύσης.
 Αποφύγετε ακανθώδη ή τοξικά φυτά, κυρίως σε κήπους που χρησιμοποιούνται από παιδία ή από άτομα με ψυχολογικές διαταραχές.
 Ενσωματώστε στοιχεία που θα προσεγγίσουν καλαίσθητα έντομα όπως πεταλούδες και πτηνά. Αποφύγετε τα φυτά που προσεγγίζουν μεγάλο αριθμό μελισσών και ανεπιθύμητων εντόμων.
 Επιλέξτε φυτά ανθεκτικά σε έντομα και ασθένειες για την εξάλειψη της χρήσης των φυτοφαρμάκων.
     Φυτέψτε υψηλότερα φυτά όπως λαχανικά και τα δρεπτά άνθη για πιο εύκολη χρήση και συντήρηση. Τα δρεπτά άνθη και τα λαχανικά φυτεύονται κατά αυτόν τον τρόπο πιο πολύ για τους χρηστές με περιορισμένη κινητικότητα.
     Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί κατάλληλη κλίμακα. Αν ο θεραπευτικός κήπος μας βρίσκετε σε ένα μεγάλο κτήριο, χρησιμοποιούνται στοιχεία όπως τα δέντρα για να φέρουν τον χώρο σε μια ανθρώπινη κλίμακα.
     Τέλος οι θεραπευτικοί κήποι θα πρέπει να είναι ευχάριστοι για την παραγωγή ευεργετικών στοιχείων προς τους χρηστές τους. Ένας επιτυχής θεραπευτικός κήπος θα πρέπει να είναι ευχάριστος οπτικά.

 


http://www.gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...