Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων.

Φωτισμός

Τα φυτά συχνά ταξινομούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις τους σε φωτισμό, σε αυτά που χρειάζονται λίγο, μέτριο ή πολύ φως. Σαν έναν μικρό οδηγό, φανταστείτε ότι χαμηλό φωτισμό έχουμε σε θέσεις απέναντι από βορινό παράθυρο, μέτριο σε ανατολικό ή δυτικό παράθυρο και υψηλό σε θέσεις κοντά σε νότιο παράθυρο. Ένας άλλος τρόπος να κρίνουμε την ένταση του φωτισμού που δέχεται ένα φυτό είναι από το σχήμα της σκιάς του.
Αν η σκιά είναι εντελώς δυσδιάκριτη, τότε ο φωτισμός είναι χαμηλός. Αν η σκιά φαίνεται αλλά το σχήμα της είναι ακαθόριστο, τότε ο φωτισμός είναι μέτριος. Αν η σκιά είναι έντονη, τότε και ο φωτισμός είναι έντονος. Διαλέξτε φυτά σύμφωνα με τις συνθήκες φωτισμού που μπορείτε να τους προσφέρετε. (εικόνα 9)

Είναι επίσης πιθανό να δίνετε υπερβολικό φωτισμό σε κάποιο φυτό σας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να περιορίζεται η ανάπτυξή του και να παρουσιάζονται εγκαύματα στα φύλλα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μετακινήστε το φυτό μακριά από το παράθυρο ή τοποθετήστε μια ψιλή κουρτίνα στο παράθυρο.

Τα φυτά που βρίσκονται σε πρεβάζια έχουν την τάση να στρέφονται προς την πλευρά από την οποία έρχεται το φως χάνοντας έτσι την ομοιομορφία τους. Για να διατηρήσουν το σχήμα τους, στρίψτε τις γλάστρες τους κατά 45 μοίρες κάθε φορά που τις ποτίζετε.
Αντιμετώπιση παρασίτων
Plastic bag around plant
εικόνα 1
Τα παράσιτα στα φυτά εσωτερικών χώρων εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Δράστε αμέσως για να περιορίσετε τη ζημία μόλις αντιληφθείτε τα πρώτα έντομα. Εντοπίστε τα προσβεβλημένα φυτά και πάρτε μέτρα αντιμετώπισης. Αν ένα εντομοκτόνο είναι απαραίτητο, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε κάποιο κατάλληλο για φυτά εσωτερικών χώρων ή κάποιο που περιέχει πύρεθρο.

Αν κάποιο φυτό σας έχει πρόβλημα με παράσιτα θα θέλετε να να περιορίσετε το χώρο χρήσης του παρασιτοκτόνου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Τοποθετώντας μία διάφανη πλαστική σακούλα γύρω από το φυτό σας θα τα πετύχετε και τα δύο. Αφαιρέστε την σακούλα μετά από μερικές ημέρες (εικόνα 1).
Αύξηση υγρασίας

Τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση τους κάκτους και τα παχύφυτα, αγαπούν την υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Ο ψεκασμός με νερό στο φύλλωμα είναι ένας τρόπος να αυξήσετε την υγρασία, ωστόσο είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να την επαναλαμβάνετε αρκετές φορές τη μέρα για να έχει αποτέλεσμα (εικόνα 2).
Misting Plants
Plants on wet gravel
εικόνα 2
εικόνα 3
Άλλος ένας τρόπος να αυξήσετε την υγρασία γύρω από τα φυτά σας είναι να τα τοποθετήσετε κατά ομάδες πάνω σε δισκάκια με υγρά χαλίκια. Τοποθετήστε αρκετά χαλίκια στα δισκάκια ώστε οι γλάστρες να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό (εικόνα 3).
Ψαλίδισμα
Pruning African Violets Cutting off brown tips of plants Trimming ferns
εικόνα 4 εικόνα 5 εικόνα 6
Ο περιοδικός καλλωπισμός διατηρεί τα φυτά μας όμορφα όπως αυτές τις μικρές σαιντπώλιες (εικόνα 4). Όταν τα λουλούδια μαραίνονται, τσιμπήστε τα και αφαιρέστε τα για να κατευθύνετε την ενέργεια του φυτού ώστε να παράγει νέα λουλούδια και βλάστηση και όχι στο να παράγει σπόρους. Τσιμπήστε τις λαίμαργες κορυφές από τις πρασινάδες σας για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν πυκνή και τουφωτή βλάστηση. Στα φυτά που έχουν διαμορφωμένο σχήμα, κλαδέψτε κάθε ακανόνιστο ή αταίριαστο κλαδί.
Συχνά, η ζέστη και οι ξηρές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν ζημίες στις άκρες των φύλλων των φυτών, να τα καφετιάσουν και να τα ξεράνουν. Αν συμβεί αυτό χρησιμοποιείστε ένα ψαλίδι και κόψτε τις καφετιασμένες άκρες σε γωνία (εικόνα 5).
Το φύλλωμα από τις φτέρες σας μπορεί να καφετιάσει. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι και κόψτε όλα τα καφετιασμένα φύλλα από την βάση. Τα καφετιά και κίτρινα από τα άλλα φυτά πρέπει επίσης να αφαιρούνται (εικόνα 6).
Διατηρείτε τα φυτά καθαρά
Τα φυτά με λείο και μεγάλο φύλλωμα γίνονται συνήθως οι κυριότεροι συλλέκτες σκόνης. Στο καθημερινή σας ρουτίνα του νοικοκυριού μην παραλείπετε να πλύνετε ή να ξεσκονίσετε τα φυτά σας για να τα διατηρήσετε ελκυστικά, αλλά και για να τα βοηθήσετε να έχουν καλύτερη φωτοσύνθεση (εικόνα 6).
Removing dust from large plants
Removing dust from African violets
εικόνα 7
εικόνα 8
Τα φυτά με χνουδωτό φύλλωμα όπως οι σαιντπώλιες επίσης μαζεύουν σκόνη. Επειδή το βρέξιμο των φύλλων μπορεί να δημιουργήσει άσχημα στίγματα, απομακρύνετε την σκόνη με ένα μικρό πινέλο ή φυσώντας την (εικόνα 8). 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...