Στα 5 μας δεν είχαμε ιδέα. Στα 15 μας απλά νομίζαμε. Στα 25 μας ήμασταν σίγουροι πως τα ξέραμε όλα και στα 35 μας συνειδητοποιήσαμε πως τελικά δεν ξέρουμε τίποτα. Σε έναν κόσμο που γυρνάει γύρω από το σεξ είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται μύθοι και ανακρίβειες που μας αποπροσανατολίζουν, μας αγχώνουν, μας προβληματίζουν και μας γεννούν απορίες… πεντάχρονου.
Μετράει το μέγεθος; Υπάρχει σημείο G; Μπορούν οι άντρες να έχουν πολλαπλούς οργασμούς; Αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα ξεπηδούν μέσα από προσωπικές (και μη) συζητήσεις ανάμεσα σε φίλους αναζητώντας εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Τι σημασία έχει;, θα σκεφτεί κανείς. Κι όμως, στο φανταστικό βασίλειο του σεξ, εκεί που κυριαρχεί το «εγώ», ο μύθος και οι διαφημίσεις, όλοι θέλουμε κατά βάθος να διεκδικήσουμε ένα στέμμα.
Το… μέγεθος και η «σκληρή» αλήθεια
Όλοι λαμβάνουμε καθημερινά αμέτρητα spam mail με το πολλά υποσχόμενο subject «Penis enlargement drastically», ή κάτι παρεμφερές. Στην καλύτερη περίπτωση φαντάζεται κανείς γελώντας έναν τρελό επιστήμονα που δοκιμάζει χημικές ενώσεις πάνω στο όργανό του και σε ανύποπτο χρόνο φωνάζει «Εύρηκα!» και τηλεφωνεί στο βιβλίο Guinness. Στη χειρότερη, όμως, το χαμόγελο γίνεται προβληματισμός και καταλήγει κάποιος να αναρωτιέται… «μήπως πρέπει και εγώ;»
Η καθηγήτρια ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ira Sharlip, εξηγεί «Συνηθίζουμε να εξισώνουμε την αρρενωπότητα με το μέγεθος του πέους. Φυσικά, όμως, δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στα δύο». Γιατί τότε όλοι οι ασθενείς της θα ήθελαν να είναι μεγαλύτερο; Όπως λέει, η άποψη ότι «όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο» δεν είναι εντελώς μύθος, είτε ως προς την αισθητική ή ως προς την «εφαρμογή» του πράγματος. Για την πλειοψηφία των ζευγαριών, ωστόσο, έχει ανακαλύψει πως τελικά το μέγεθος δεν παίζει ρόλο.
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, λοιπόν, ποιο είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς- το μεγάλο «μέγεθος»; Το μέσο ανδρικό μόριο έχει μήκος περί τα 12,5 με 15,5 εκατοστά σε κατάσταση στύσης, ενώ κυμαίνεται στα 8,5 εκατοστά όταν βρίσκεται σε υποτονική μορφή.
Τα προβλήματα για τους άνδρες ξεκινούν από αυτό ακριβώς το σημείο, όταν δηλαδή σκέφτονται πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νούμερα για τη ζωή τους. Κι όμως, αυτό είναι το λάθος τους. «Δεν είμαστε το πέος μας», συμφωνούν οι ψυχολόγοι γύρω από το σεξ. Και είναι τεράστιος μύθος ότι το όργανο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος να ευχαριστήσει κανείς μια γυναίκα. Σχετικές έρευνες, μάλιστα, στην Αμερική, απέδειξαν ότι οι γυναίκες έρχονται σε οργασμό μόνο κατά 25% των φορών με την σεξουαλική πράξη, ενώ κατά 81% των φορών με στοματικό σεξ.
Δεν πειστήκατε ακόμα; Η Cory Silverberg, καθηγήτρια σεξουαλικής υγείας στο Τορόντο, λέει ότι έρχονται συνεχώς άνδρες ασθενείς στο γραφείο της ρωτώντας την πώς θα επεκτείνουν το «μέγεθός» τους. Και ενώ προσπαθεί να τους πείσει πως όλα αυτά τα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα είναι ένας μεγάλος μύθος, κάποιοι που τα έχουν δοκιμάσει επιμένουν ότι έχουν δει αποτελέσματα. Πώς το εξηγεί αυτό; «Με το να δίνουμε περισσότερη σημασία στα γεννητικά μας όργανα καταφέρνουμε, χωρίς να το αντιληφθούμε, να βελτιώνουμε τη σεξουαλική μας υγεία.»
Προς αναζήτηση του σημείου G
«Για τις γυναίκες τα καλύτερα αφροδισιακά είναι τα λόγια. Το σημείο G βρίσκεται στα αυτιά τους. Όποιος το αναζητά κάτω από αυτά, απλά χάνει το χρόνο του.»
Isabel Allende (Χιλιανή συγγραφέας)
Και σα να μην έφτανε το άγχος των ανδρών για την δική τους «ανατομία», έχουν και την αγωνία να εξερευνήσουν και να προσφέρουν ευχαρίστηση και στο κορμί της συντρόφου τους, ειδικά από τη στιγμή που πρωτοάκουσαν για αυτό το περίφημο σημείο G.
Πήρε το όνομά του από τον Γερμανό γιατρό Ernst Gräfenberg, ο πρώτος που έγραψε για την ερωτογενή ζώνη στο εμπρόσθιο κολπικό τοίχος, αλλά έγινε διάσημο το 1982 από ένα βιβλίο με τον πασιφανή τίτλο «The G Spot». Η περιοχή αυτή, πίσω από το ηβικό οστό πιστεύεται πως αποτελεί τη «σκανδάλη» για τον κολπικό οργασμό, και τον «καταλύτη» για τη θηλυκή εκσπερμάτιση.
Κι όμως, η ύπαρξη του σημείου G βρίσκεται ακόμα υπό αμφισβήτηση και το κατά πόσο αποτελεί μύθο ή αλήθεια έχει να κάνει με το ποιον θα ρωτήσει κανείς. Η Ira Sharlip υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει σημείο G. Ως ουρολόγοι λειτουργούμε πολύ στην περιοχή αυτή και δεν έχουμε βρει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει τέτοια ανατομική δομή.» Άλλοι γιατροί λένε πως θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το σημείο G ως προέκταση της κλειτοριδικής ανατομίας.
Είτε υπάρχει ή όχι πάντως, έχει δημιουργήσει τέτοιο ντόρο γύρω από το όνομά του, κάνοντας τη γυναικεία σεξουαλικότητα να φαντάζει τόσο σύνθετη, που -όπως λέει η καθηγήτρια O’Connell, συγγραφέας του βιβλίου Journal of Urology- η τόση έμφαση που έχει δοθεί σε αυτό είναι ικανή για να ερεθίσει τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα ακόμα και με τη σκέψη. Πάντως, τονίζει, «προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, είναι καλύτερα να αντιμετωπίζει κανείς τον γυναικείο κόλπο ως όλον γιατί όλα τα όργανα που βρίσκονται εκεί κάτω συνδέονται στενά μεταξύ τους.»
Πόσο πρόωρη είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;
Οι δυνατότητες να εξερευνήσει κανείς τις ερωτογενείς ζώνες μιας γυναίκας είναι απεριόριστες, και αυτό οδηγεί στην πηγή ενός άλλου σεξουαλικού μύθου αλλά και σε μία ακόμα ανδρική αγωνία: «Πόσο μπορώ να αντέξω και πόσο θα έπρεπε να άντεχα;»
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι «η συχνότερη μορφή δυσλειτουργίας στους νέους άνδρες», σύμφωνα με την Ira Sharlip, και η διάδοσή της αφορά στο 20% με 30% των ανδρών όλων των ηλικιών.
Η ιατρική μέθοδος για να καθοριστεί η πρόωρη εκσπερμάτιση λέγεται «ενδοκολπικός λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης» (intravaginal ejaculatory latency time), η οποία μετρά με χρονόμετρο τη διάρκεια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διείσδυση μέχρι τη στιγμή της εκσπερμάτισης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Sharlip, η ποσοτική αυτή μέθοδος δεν λέει όλη την αλήθεια. «Υπάρχουν άνδρες που εκσπερματώνουν μέσα σε ένα λεπτό αλλά δεν θεωρούν πως αυτό είναι πρόωρο, ενώ άλλοι μπορούν να αντέξουν και 20 λεπτά αλλά θεωρούν πως αυτό είναι πρόωρο.» Έχει να κάνει, δηλαδή, περισσότερο με την προσωπική απόλαυση του κάθε άνδρα και το κατά πόσο αυτός θεωρεί ότι μπορεί να το ελέγξει. Οι αριθμοί πάντως λένε ότι ο μέσος χρόνος πρόωρης εκσπερμάτισης είναι στα 5,4 λεπτά.
Ο καθηγητής Ian Kerner, πάντως, λέει ότι πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρούνται συνήθως τα δύο λεπτά, αλλά προσθέτει πως πολλοί άνδρες που βιώνουν μία περίοδο γεμάτη στρες μπορεί να εκσπερματίσουν ακόμα νωρίτερα, π.χ. στα 30 δευτερόλεπτα. Κάτι που υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι απόλυτα φυσιολογικό. Άλλωστε, λέει, «αν οι άνδρες χρειαζόντουσαν μία ώρα για να εκσπερματίσουν, ο πλανήτης μας θα ήταν πολύ μικρότερος».
Πολλοί είναι οι σεξολόγοι που προτείνουν διάφορες τεχνικές για τη διατήρηση της διέγερσης, όπως χάπια ή τοπικά σπρέι, κάποια εκ των οποίων είναι αρκετά αποτελεσματικά. Η πιο ασφαλής μέθοδος, ωστόσο, λένε η «συνήθεια στην έντονη διέγερση». Με την αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών θα αυξηθεί ανάλογα και ο χρόνος εκσπερμάτισης.
Άλλη μία; Ο μυθικός πολλαπλός οργασμός στους άνδρες
Παρόλο που ο πολλαπλός ανδρικός οργασμός είναι πολύ πιθανός ανάμεσα στις παρεΐστικες ανδρικές συζητήσεις, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ακόμη μύθο. Σε αντίθεση με το πιο καθιερωμένο φαινόμενο του γυναικείου πολλαπλού οργασμού, οι ισχυρισμοί των ανδρών ότι και σε αυτούς συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εντελώς αβάσιμοι. Αυτό ίσως που τους μπερδεύει είναι το πώς ακριβώς ορίζουν έναν οργασμό.
Το βιβλίο «The Multi-Orgasmic Man», που έπεισε πολλούς άνδρες, αναφέρεται σε μία ανατολίτικη μέθοδο διαλογισμού που αφορά στη σύσφιξη του αδένα γύρω από τον προστάτη, αυτού που ελέγχει την ούρηση και την εκσπερμάτιση, έτσι ώστε -μετά από πολλές επαναλήψεις και εξάσκηση- να επιτρέπει τον οργασμό αλλά όχι την εκσπερμάτιση. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί πέντε ή έξι φορές πριν την πραγματική εκσπερμάτιση. Από τους 100 άνδρες πάντως που το προσπάθησαν, μόνο ένας δήλωσε ότι το κατάφερε.
Άλλοι άνδρες μπορεί να μπερδεύουν τον πολλαπλό οργασμό με την συχνότητα. Αν δηλαδή μεσολαβούν ένα ή δύο λεπτά ανάμεσα σε δύο ή τρεις εκσπερματίσεις, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν και πολλαπλό οργασμό. Άλλωστε στους άνδρες, δε μπορεί να υπάρξει τέτοιος διαχωρισμός.
Βγάλτε από το μυαλό σας τους αριθμούς
Τελικά, υπάρχει ένας μόνο τρόπος να ξεφύγει κανείς από τους μύθους γύρω από το σεξ: Απλά σταματήστε να σκέφτεστε με αριθμούς.
Το μυστικό στη σεξουαλική απόλαυση δεν κρύβεται στο μέγεθος του πέους, στη διάρκεια και την αντοχή ή την τεχνική απομόνωσης του σημείου G. Πρέπει κανείς να καταλάβει τον εαυτό του και τον/την σύντροφό του και τις επιθυμίες τους και να αναγνωρίσει πως οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν γεννήθηκαν έχοντας πλήρη, θεϊκή γνώση των πάντων γύρω από το σεξ. Το «σημείο G» μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία του κάθε ανθρώπου και το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να τα ανακαλύψει σιγά-σιγά με τον σύντροφό του και να μην επιδίδεται στο τυραννικό κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
Μετράει το μέγεθος; Υπάρχει σημείο G; Μπορούν οι άντρες να έχουν πολλαπλούς οργασμούς; Αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα ξεπηδούν μέσα από προσωπικές (και μη) συζητήσεις ανάμεσα σε φίλους αναζητώντας εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Τι σημασία έχει;, θα σκεφτεί κανείς. Κι όμως, στο φανταστικό βασίλειο του σεξ, εκεί που κυριαρχεί το «εγώ», ο μύθος και οι διαφημίσεις, όλοι θέλουμε κατά βάθος να διεκδικήσουμε ένα στέμμα.
Το… μέγεθος και η «σκληρή» αλήθεια
Όλοι λαμβάνουμε καθημερινά αμέτρητα spam mail με το πολλά υποσχόμενο subject «Penis enlargement drastically», ή κάτι παρεμφερές. Στην καλύτερη περίπτωση φαντάζεται κανείς γελώντας έναν τρελό επιστήμονα που δοκιμάζει χημικές ενώσεις πάνω στο όργανό του και σε ανύποπτο χρόνο φωνάζει «Εύρηκα!» και τηλεφωνεί στο βιβλίο Guinness. Στη χειρότερη, όμως, το χαμόγελο γίνεται προβληματισμός και καταλήγει κάποιος να αναρωτιέται… «μήπως πρέπει και εγώ;»
Η καθηγήτρια ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ira Sharlip, εξηγεί «Συνηθίζουμε να εξισώνουμε την αρρενωπότητα με το μέγεθος του πέους. Φυσικά, όμως, δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στα δύο». Γιατί τότε όλοι οι ασθενείς της θα ήθελαν να είναι μεγαλύτερο; Όπως λέει, η άποψη ότι «όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο» δεν είναι εντελώς μύθος, είτε ως προς την αισθητική ή ως προς την «εφαρμογή» του πράγματος. Για την πλειοψηφία των ζευγαριών, ωστόσο, έχει ανακαλύψει πως τελικά το μέγεθος δεν παίζει ρόλο.
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, λοιπόν, ποιο είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς- το μεγάλο «μέγεθος»; Το μέσο ανδρικό μόριο έχει μήκος περί τα 12,5 με 15,5 εκατοστά σε κατάσταση στύσης, ενώ κυμαίνεται στα 8,5 εκατοστά όταν βρίσκεται σε υποτονική μορφή.
Τα προβλήματα για τους άνδρες ξεκινούν από αυτό ακριβώς το σημείο, όταν δηλαδή σκέφτονται πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νούμερα για τη ζωή τους. Κι όμως, αυτό είναι το λάθος τους. «Δεν είμαστε το πέος μας», συμφωνούν οι ψυχολόγοι γύρω από το σεξ. Και είναι τεράστιος μύθος ότι το όργανο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος να ευχαριστήσει κανείς μια γυναίκα. Σχετικές έρευνες, μάλιστα, στην Αμερική, απέδειξαν ότι οι γυναίκες έρχονται σε οργασμό μόνο κατά 25% των φορών με την σεξουαλική πράξη, ενώ κατά 81% των φορών με στοματικό σεξ.
Δεν πειστήκατε ακόμα; Η Cory Silverberg, καθηγήτρια σεξουαλικής υγείας στο Τορόντο, λέει ότι έρχονται συνεχώς άνδρες ασθενείς στο γραφείο της ρωτώντας την πώς θα επεκτείνουν το «μέγεθός» τους. Και ενώ προσπαθεί να τους πείσει πως όλα αυτά τα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα είναι ένας μεγάλος μύθος, κάποιοι που τα έχουν δοκιμάσει επιμένουν ότι έχουν δει αποτελέσματα. Πώς το εξηγεί αυτό; «Με το να δίνουμε περισσότερη σημασία στα γεννητικά μας όργανα καταφέρνουμε, χωρίς να το αντιληφθούμε, να βελτιώνουμε τη σεξουαλική μας υγεία.»
Προς αναζήτηση του σημείου G
«Για τις γυναίκες τα καλύτερα αφροδισιακά είναι τα λόγια. Το σημείο G βρίσκεται στα αυτιά τους. Όποιος το αναζητά κάτω από αυτά, απλά χάνει το χρόνο του.»
Isabel Allende (Χιλιανή συγγραφέας)
Και σα να μην έφτανε το άγχος των ανδρών για την δική τους «ανατομία», έχουν και την αγωνία να εξερευνήσουν και να προσφέρουν ευχαρίστηση και στο κορμί της συντρόφου τους, ειδικά από τη στιγμή που πρωτοάκουσαν για αυτό το περίφημο σημείο G.
Πήρε το όνομά του από τον Γερμανό γιατρό Ernst Gräfenberg, ο πρώτος που έγραψε για την ερωτογενή ζώνη στο εμπρόσθιο κολπικό τοίχος, αλλά έγινε διάσημο το 1982 από ένα βιβλίο με τον πασιφανή τίτλο «The G Spot». Η περιοχή αυτή, πίσω από το ηβικό οστό πιστεύεται πως αποτελεί τη «σκανδάλη» για τον κολπικό οργασμό, και τον «καταλύτη» για τη θηλυκή εκσπερμάτιση.
Κι όμως, η ύπαρξη του σημείου G βρίσκεται ακόμα υπό αμφισβήτηση και το κατά πόσο αποτελεί μύθο ή αλήθεια έχει να κάνει με το ποιον θα ρωτήσει κανείς. Η Ira Sharlip υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει σημείο G. Ως ουρολόγοι λειτουργούμε πολύ στην περιοχή αυτή και δεν έχουμε βρει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει τέτοια ανατομική δομή.» Άλλοι γιατροί λένε πως θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το σημείο G ως προέκταση της κλειτοριδικής ανατομίας.
Είτε υπάρχει ή όχι πάντως, έχει δημιουργήσει τέτοιο ντόρο γύρω από το όνομά του, κάνοντας τη γυναικεία σεξουαλικότητα να φαντάζει τόσο σύνθετη, που -όπως λέει η καθηγήτρια O’Connell, συγγραφέας του βιβλίου Journal of Urology- η τόση έμφαση που έχει δοθεί σε αυτό είναι ικανή για να ερεθίσει τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα ακόμα και με τη σκέψη. Πάντως, τονίζει, «προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, είναι καλύτερα να αντιμετωπίζει κανείς τον γυναικείο κόλπο ως όλον γιατί όλα τα όργανα που βρίσκονται εκεί κάτω συνδέονται στενά μεταξύ τους.»
Πόσο πρόωρη είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;
Οι δυνατότητες να εξερευνήσει κανείς τις ερωτογενείς ζώνες μιας γυναίκας είναι απεριόριστες, και αυτό οδηγεί στην πηγή ενός άλλου σεξουαλικού μύθου αλλά και σε μία ακόμα ανδρική αγωνία: «Πόσο μπορώ να αντέξω και πόσο θα έπρεπε να άντεχα;»
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι «η συχνότερη μορφή δυσλειτουργίας στους νέους άνδρες», σύμφωνα με την Ira Sharlip, και η διάδοσή της αφορά στο 20% με 30% των ανδρών όλων των ηλικιών.
Η ιατρική μέθοδος για να καθοριστεί η πρόωρη εκσπερμάτιση λέγεται «ενδοκολπικός λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης» (intravaginal ejaculatory latency time), η οποία μετρά με χρονόμετρο τη διάρκεια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διείσδυση μέχρι τη στιγμή της εκσπερμάτισης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Sharlip, η ποσοτική αυτή μέθοδος δεν λέει όλη την αλήθεια. «Υπάρχουν άνδρες που εκσπερματώνουν μέσα σε ένα λεπτό αλλά δεν θεωρούν πως αυτό είναι πρόωρο, ενώ άλλοι μπορούν να αντέξουν και 20 λεπτά αλλά θεωρούν πως αυτό είναι πρόωρο.» Έχει να κάνει, δηλαδή, περισσότερο με την προσωπική απόλαυση του κάθε άνδρα και το κατά πόσο αυτός θεωρεί ότι μπορεί να το ελέγξει. Οι αριθμοί πάντως λένε ότι ο μέσος χρόνος πρόωρης εκσπερμάτισης είναι στα 5,4 λεπτά.
Ο καθηγητής Ian Kerner, πάντως, λέει ότι πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρούνται συνήθως τα δύο λεπτά, αλλά προσθέτει πως πολλοί άνδρες που βιώνουν μία περίοδο γεμάτη στρες μπορεί να εκσπερματίσουν ακόμα νωρίτερα, π.χ. στα 30 δευτερόλεπτα. Κάτι που υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι απόλυτα φυσιολογικό. Άλλωστε, λέει, «αν οι άνδρες χρειαζόντουσαν μία ώρα για να εκσπερματίσουν, ο πλανήτης μας θα ήταν πολύ μικρότερος».
Πολλοί είναι οι σεξολόγοι που προτείνουν διάφορες τεχνικές για τη διατήρηση της διέγερσης, όπως χάπια ή τοπικά σπρέι, κάποια εκ των οποίων είναι αρκετά αποτελεσματικά. Η πιο ασφαλής μέθοδος, ωστόσο, λένε η «συνήθεια στην έντονη διέγερση». Με την αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών θα αυξηθεί ανάλογα και ο χρόνος εκσπερμάτισης.
Άλλη μία; Ο μυθικός πολλαπλός οργασμός στους άνδρες
Παρόλο που ο πολλαπλός ανδρικός οργασμός είναι πολύ πιθανός ανάμεσα στις παρεΐστικες ανδρικές συζητήσεις, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ακόμη μύθο. Σε αντίθεση με το πιο καθιερωμένο φαινόμενο του γυναικείου πολλαπλού οργασμού, οι ισχυρισμοί των ανδρών ότι και σε αυτούς συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εντελώς αβάσιμοι. Αυτό ίσως που τους μπερδεύει είναι το πώς ακριβώς ορίζουν έναν οργασμό.
Το βιβλίο «The Multi-Orgasmic Man», που έπεισε πολλούς άνδρες, αναφέρεται σε μία ανατολίτικη μέθοδο διαλογισμού που αφορά στη σύσφιξη του αδένα γύρω από τον προστάτη, αυτού που ελέγχει την ούρηση και την εκσπερμάτιση, έτσι ώστε -μετά από πολλές επαναλήψεις και εξάσκηση- να επιτρέπει τον οργασμό αλλά όχι την εκσπερμάτιση. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί πέντε ή έξι φορές πριν την πραγματική εκσπερμάτιση. Από τους 100 άνδρες πάντως που το προσπάθησαν, μόνο ένας δήλωσε ότι το κατάφερε.
Άλλοι άνδρες μπορεί να μπερδεύουν τον πολλαπλό οργασμό με την συχνότητα. Αν δηλαδή μεσολαβούν ένα ή δύο λεπτά ανάμεσα σε δύο ή τρεις εκσπερματίσεις, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν και πολλαπλό οργασμό. Άλλωστε στους άνδρες, δε μπορεί να υπάρξει τέτοιος διαχωρισμός.
Βγάλτε από το μυαλό σας τους αριθμούς
Τελικά, υπάρχει ένας μόνο τρόπος να ξεφύγει κανείς από τους μύθους γύρω από το σεξ: Απλά σταματήστε να σκέφτεστε με αριθμούς.
Το μυστικό στη σεξουαλική απόλαυση δεν κρύβεται στο μέγεθος του πέους, στη διάρκεια και την αντοχή ή την τεχνική απομόνωσης του σημείου G. Πρέπει κανείς να καταλάβει τον εαυτό του και τον/την σύντροφό του και τις επιθυμίες τους και να αναγνωρίσει πως οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν γεννήθηκαν έχοντας πλήρη, θεϊκή γνώση των πάντων γύρω από το σεξ. Το «σημείο G» μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία του κάθε ανθρώπου και το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να τα ανακαλύψει σιγά-σιγά με τον σύντροφό του και να μην επιδίδεται στο τυραννικό κυνήγι του χαμένου θησαυρού.