Μερικοί τα λένε φυτικά, άλλοι οικολογικά και άλλοι βιολογικά. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως πριν τα προμηθευτούμε και κυρίως πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πιστοποίηση των βιο-οικολογικών καλλυντικών.
Ως γνωστόν στα τρόφιμα υπάρχει κανονισμός (θεσμικό πλαίσιο) ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ποιες είναι οι επιτρεπόμενες ουσίες που καθιστούν το τελικό προϊόν, αυτό δηλαδή που φτάνει στον καταναλωτή, βιολογικό προϊόν.
Στα καλλυντικά δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα ένα παρόμοιο νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα πρότυπα παραγωγής. Όταν δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο επόμενο είναι να αναπτύσσονται διάφορα ιδιωτικά πρότυπα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ιδιωτικοί φορείς σε συνεργασία με ιατρικούς συλλόγους, πανεπιστήμια, παραγωγούς, οργανώσεων καταναλωτών κ.λπ..
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε διάφορους τομείς, λόγου χάρη τα βιολογικά καλλυντικά, το fair trade, την αειφορική διαχείριση ξυλείας, κτλ. Πάντα είναι μεγάλη η καθυστέρηση των αρμόδιων αρχών να θεσμοθετήσουν τις κοινωνικές πρωτοβουλίες των συνειδητοποιημένων κοινωνικών φορέων, όπως για παράδειγμα τα βιολογικά τρόφιμα, που στη Μ. Βρετανία πιστοποιεί η Soil Association από το 1967, η δε IFOAM από το 1972, όμως μόλις το 1991 ενσωματώθηκαν τα εν λόγω πρότυπα σε σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τα βιολογικά καλλυντικά, τα ιδιωτικά πρότυπα παραγωγής και αρκετοί Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων κάνουν αυτή την δουλειά για να προφυλάξουν τον καταναλωτή.
Οι οργανισμοί που πιστοποιούν προϊόντα και σε άλλες χώρες είναι :
Στην Ιταλία υπάρχει η AIAB-ICEA και η CCPB,
στην Μεγ. Βρετανία η SOIL ASSOCIATION,
στη Γαλλία η ECOCERT
και στην Γερμανία οι BDIH, ECOCONTROL & OKOTEST.
Στην Ελλάδα ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ έχει συνάψει συμφωνία και εκπροσωπεί τον οργανισμό ICEA (Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης) για την πιστοποίηση καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης σώματος και απορρυπαντικών.
Η ICEA ελέγχει και πιστοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες από τους εξής τομείς: τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας και υδατοκαλλιέργειας (Food), οικολογικά καλλυντικά και απορρυπαντικά, δασικές περιοχές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, δίκαιο εμπόριο, βιο-υφάσματα, ηθική οικονομία και πιστοποίηση SA 8000, οικολογικά έπιπλα και βιολογικά οικοδομικά υλικά (No Food).
Η πιστοποιήση «Βιο-Οικοκαλλυντικά AIAB» (BioEcoCosmesi AIAB), είναι εθελοντική και αφορά προϊόντα που ελέγχονται από την ICEA (Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης).
Η ICEA ελέγχει κατά πόσον αυτά συμμορφώνονται με τα πρότυπα που έχουν προκύψει από τη συνεργασία παραγωγών, εμπόρων, αλλά και οργανώσεων καταναλωτών.
Στους τομείς αυτούς, ακόμα δεν υπάρχουν κοινά πρότυπα αναφοράς σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία να ορίζουν με ξεκάθαρο και ελέγξιμο τρόπο τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων «φυσικών» προϊόντων.
Για να συνδράμουν στην αποσαφήνιση του τομέα, η AIAB και η ICEA, σε συνεργασία με ομάδες παραγωγών και επίσημους εκπρόσωπους του ακαδημαϊκού και επιστημονικού χώρου (Πανεπιστήμιο της Φερράρα, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια), δημιούργησαν κανονισμούς που υπόκεινται σε περιοδικούς επανελέγχους και αναθεωρήσεις.
Τα σήματα που φέρει η ετικέτα χαρακτηρίζουν τα προϊόντα ως «βιο-οικολογικά», πιστοποιημένα από την ICEA.
Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιούνται από την ICEA παράγονται :
Τηρώντας τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών
Χωρίς την προσθήκη GMO - genetically modified organism (ΓΜΟ γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί)
Χωρίς την χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.
Με βάση των ουσιών βιολογικής παραγωγής.
Πως θα αναγνωρίσουμε τα οικολογικά προϊόντα - Τι πρέπει να κοιτάμε
Ο καθένας μας όταν επιλέγει να αγοράσει βιολογικά προϊόντα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς πληρώνει. Η σήμανση που εικονίζετε πάνω σε κάθε προϊόν εγγυάται την γνησιότητα του παρέχοντας συγχρόνως εμπιστοσύνη στον καταναλωτή. Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ θέλοντας να μας προστατεύσει μας συμβουλεύει πάντα να εξετάζουμε προσεκτικά το προϊόν που επιλέγουμε.
Στην συσκευασία ενός βιολογικού προϊόντος πρέπει μεταξύ άλλων να αναγράφετε η σαφής ένδειξη για τη βιολογικότητα του προϊόντος,το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης,ο κωδικός του πιστοποιητικού οργανισμού,οι προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες πιστοποιήθηκε (οι οποίες για την Ελλάδα είναι οι αυστηρότητες που ορίζονται από τον εθνικό κανονισμό καθώς και οι προδιαγραφές της κομισιόν όταν πρόκειται για εισαγόμενα).
Τι πρέπει να προσέχoυμε σαν καταναλωτές
Πρωτίστως να γνωρίζουμε ότι καλλυντικά με 100% organic ingredients μπορούν να είναι σαπούνια και λάδια ή παρόμοια προϊόντα, τα οποία μπορούν να προέρχονται εξ' ολοκλήρου από φυτικές πρώτες ύλες γιατί δεν χρειάζονται περαιτέρω συντήρηση λόγο της φύσης του προϊόντος.
Να αγοράζουμε πιστοποιημένα προϊόντα όπου στην ετικέτα τους θα υπάρχει το όνομα ή και το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης.
Να μην αγοράζουμε προϊόντα που δεν αναγράφουν όλα τα συστατικά ή την προέλευσή τους.
Να μην προτιμάμε προϊόντα που στην σύνθεσή τους έχουν χημικές ή φυσικές ενώσεις ύποπτες για αλλεργιογόνο δράση ή όταν υπάρχει η πιθανότητα να περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς ή παράγωγα αυτών.
Τέλος καλό θα είναι να προμηθευόμαστε τα καλλυντικά μας από εξειδικευμένα καταστήματα καλλυντικών, βιολογικών προϊόντων ή φαρμακεία.
ΒΙΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ
Ένα μεγάλο κομμάτι των καλλυντικών είναι τα αντηλιακά που είναι απαραίτητα να τα χρησιμοποιούμε όλες τις εποχές. Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν αν τις είδους πρώτες ύλες περιέχουν τα αντηλιακά ώστε και να προστατεύουν την υγεία του δέρματος αλλά και να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τα αντηλιακά φίλτρα
Πρώτα από όλα πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι τα αντηλιακά φίλτρα χρησιμοποιούνται στα προϊόντα για προστατεύσουν το δέρμα από τις ακτινοβολίες UVA και UVB.
Τα οικο-βιολογικά αντηλιακά χρησιμοποιούν φίλτρα από πρώτες ύλες προερχόμενες από φυτά όπως για παράδειγμα το "Helianthus Annuus Seed Extract", το Pinus pinaster bark/bud extract, η Spirulina platensis powder, το Vitis vinifera seed extract κ.α. που μπορούν να φιλτράρουν τις ακτινοβολίες UVA και UVB. Έρευνες όμως έδειξαν ότι η προστασία που θα παρείχαν από μόνα τους, θα ήταν περιορισμένη και καθόλου επαρκής. Οι φυτικές ύλες μπορούν να φτάσουν σε προστασία ένα δείκτη SPF κοντά στο 3 (το οποίο είναι πολύ μικρή προστασία).
Κατά συνέπεια αντηλιακά φίλτρα με πρώτες ύλες μόνο βιολογικής καλλιέργειας δεν υπάρχουν.
Τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα πιστοποιημένα καλλυντικά είναι το zinc oxide και το titanium dioxide. Τα titanium dioxide και zinc oxide είναι τα πιο φυσικά φίλτρα που μπορούν να χρησιμοποιήσει κανείς σήμερα και υπάρχουν στη φύση σε διάφορα ορυκτά. Μπορούν φυσικά να προέλθουν και από χημικές διεργασίες γιατί δεν πρόκειται τίποτα άλλο παρά οξείδια τιτανίου και ψευδαργύρου.
Ο ουσιαστικές διαφορές των αντηλιακών φίλτρων για τα βιο-οικολογικά και τα συμβατικά αντηλιακά είναι τα συνθετικά που περιέχονται στα συστατικά τους. Ένα βιο-οικολογικό αντηλιακό έχει μη συνθετικό φίλτρο, ενώ η υπόλοιπη σύνθεση του βασίζεται σε φιλικά για τον καταναλωτή και το περιβάλλον υλικά και βιολογικά πιστοποιημένες πρώτες ύλες.
Η αποτελεσματικότητα των αντηλιακών εξαρτάται από τον δείκτη SPF
Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης τόσο πιο μεγάλη είναι και η προστασία που προσφέρει.
Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αγοράζοντας ένα αντηλιακό με μεγάλο δείκτη SPF πρέπει να βάζετε λιγότερο προϊόν ή να μην επαναλαμβάνετε τις επαλείψεις.
Μην ξεχνάτε ότι οι βουτιές στην θάλασσα και το σκούπισμα με την πετσέτα απομακρύνουν μεγάλο μέρος του προϊόντος με αποτέλεσμα να γίνετε μη αποτελεσματικό.
Οι εταιρίες καλλυντικών κάνουν συνήθως τεστ "water resistant activity" για να δουν κατά πόσο το προϊόν τους είναι αδιάβροχο.
Οι ουσίες που περιλαμβάνει ένα βιο- οικολογικό αντηλιακό είναι :
Πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης όπως τα φυτά ή μέρος αυτών, τα οποία όμως είναι βιολογικής γεωργίας ή έχουν πιστοποιηθεί ως συλλογή φυσικών προϊόντων.
Πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης από βιολογική γεωργία και φυσικά από ζώα που δεν θανατώνονται.
Πρώτες ύλες από κάποιες βακτηριακές ζυμώσεις.
Ανόργανες πρώτες ύλες.
Χημικές πρώτες ύλες όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όπως για παράδειγμα οι απορροφητές UV.
Προσοχή στον χρόνο ζωής
Εκτός από την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος, μπορεί να υπάρχει στην ετικέτα πληροφόρηση για το χρονικό διάστημα που το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά την πρώτη του χρήση.
Αυτή η πληροφόρηση δίνεται με τη βοήθεια ενός συμβόλου (σαν ανοιχτό βαζάκι) και το χρονικό διάστημα (πχ 12Μ).
Ο "χρόνος ζωής" εξαρτάται από τη σύνθεση του προϊόντος. Οι εταιρείες βασίζονται στα challenge και stability test .
Το πρώτο δείχνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος συντήρησης στο χρόνο, (έτσι ώστε το προϊόν να μη γίνει υπόστρωμα μικροβίων και να μην αναπτυχθούν βακτήρια ή άλλου είδους μικροοργανισμοί) ενώ το δεύτερο δείχνει εάν το προϊόν παραμένει αναλλοίωτο και ασφαλές για χρήση στο χρόνο, διατηρώντας τις φυσικο-χημικές του προδιαγραφές.
Έτσι μπορεί να δοθεί μια πλήρη και ικανοποιητική πληροφόρηση στον καταναλωτή για την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού.
Για το τέλος σας αφήσαμε ίσως το πιο σημαντικό.
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ένα καλό αντηλιακό ξεχωρίζει από την ασπρίλα που αφήνει επάνω στο δέρμα.
Και πιστέψτε με δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που λανθασμένα θεωρούν ότι αυτή η ασπρίλα σημαίνει ότι το προϊόν δεν απορροφάται καλά από το δέρμα.
«Non Testato Su Animali» («Δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα») σημαίνει ότι πιστοποιεί και νομιμοποιεί την πολιτική και τις εμπορικές επιλογές επιχειρήσεων και ατόμων που αντιτίθενται στα πειράματα σε ζώα.
Επίσης παρέχει εγγυήσεις στους καταναλωτές και την αγορά ότι τηρούνται οι απαιτήσεις του συστήματος.
Στην χώρα μας κυκλοφορούν πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά;
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά ελληνικής παραγωγής και εισαγόμενα.
Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιεί η ICEA προστατεύουν την υγεία του δέρματος και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Acquaria – Allegrini – Arda Natura – Areaderma – Argital – Armonie Cosmetica – Athena’s – Azienda Buonamici – Bema Cosmetici – Bio Health Care – Biobeauty – Biodomus – Bioearth International – Bioplasis – Biorama – Biosamia – Bioselect – Bodhisattva – Bottega Verde – Calla Trading Company – Camorak – Catrin – Cibe Laboratori – Commercio Alternativo Cooperativa Via dell’amore – Copar Investment Trading – Cosmethμc – Cosmofarma – Coswell – Derbe – Dermagib – Dipros Planter’s – Diva – Ebik – Ef cosmesi Fitodermotermale – Evan John Bartholomew – Exce – Farmaderbe – Fiomas Wellness – Fitocose – Fjwd – Flora – Gavarry – General Dietetica – Harbor – Hawai di Arduini Roberto – Hebena – Helan Cosmesi di Laboratorio – Herbal Touch Italia – Herbaland – Ibi Istituto Biocosmetico Italiano – Istituto Ricerche Biotecnologiche – Iserafini – Kapa Cosmetics – Kemon – La Verde Vita – Laboratoires Phito Technique – Lacote Fanghi Guam – L’erbolario – Lush Italia – Mastic Spa – Medolla Italia – Mondo Solidale – Namastenatura – Natracare – Natura Hellenica – Nature.cos – Neem Italia – Nour Italia – Om Officinali di Montauto – O-pac – Pharmaved – Phenbiox – Pilogen Carezza – Regard – San.eco.vit – Sfinx – Specchiasol – Terme di Salsomaggiore – Victor Philippe – Virgo Terra – Vita del Dr. Vittorio Vegni – Wip Wellness Innovation Project
Περισσότερες πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα και για τις πιστοποιημένες εταιρείες καλλυντικών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.dionet.gr
Επίσης κατάλογοι των επιχειρήσεων που ακολουθούν το σύστημα αυτό είναι διαθέσιμοι στις ιστοσελίδες: www.icea.info, www.infolav.org
/fe-mail.gr
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πιστοποίηση των βιο-οικολογικών καλλυντικών.
Ως γνωστόν στα τρόφιμα υπάρχει κανονισμός (θεσμικό πλαίσιο) ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ποιες είναι οι επιτρεπόμενες ουσίες που καθιστούν το τελικό προϊόν, αυτό δηλαδή που φτάνει στον καταναλωτή, βιολογικό προϊόν.
Στα καλλυντικά δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα ένα παρόμοιο νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα πρότυπα παραγωγής. Όταν δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο επόμενο είναι να αναπτύσσονται διάφορα ιδιωτικά πρότυπα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ιδιωτικοί φορείς σε συνεργασία με ιατρικούς συλλόγους, πανεπιστήμια, παραγωγούς, οργανώσεων καταναλωτών κ.λπ..
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε διάφορους τομείς, λόγου χάρη τα βιολογικά καλλυντικά, το fair trade, την αειφορική διαχείριση ξυλείας, κτλ. Πάντα είναι μεγάλη η καθυστέρηση των αρμόδιων αρχών να θεσμοθετήσουν τις κοινωνικές πρωτοβουλίες των συνειδητοποιημένων κοινωνικών φορέων, όπως για παράδειγμα τα βιολογικά τρόφιμα, που στη Μ. Βρετανία πιστοποιεί η Soil Association από το 1967, η δε IFOAM από το 1972, όμως μόλις το 1991 ενσωματώθηκαν τα εν λόγω πρότυπα σε σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τα βιολογικά καλλυντικά, τα ιδιωτικά πρότυπα παραγωγής και αρκετοί Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων κάνουν αυτή την δουλειά για να προφυλάξουν τον καταναλωτή.
Οι οργανισμοί που πιστοποιούν προϊόντα και σε άλλες χώρες είναι :
Στην Ιταλία υπάρχει η AIAB-ICEA και η CCPB,
στην Μεγ. Βρετανία η SOIL ASSOCIATION,
στη Γαλλία η ECOCERT
και στην Γερμανία οι BDIH, ECOCONTROL & OKOTEST.
Στην Ελλάδα ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ έχει συνάψει συμφωνία και εκπροσωπεί τον οργανισμό ICEA (Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης) για την πιστοποίηση καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης σώματος και απορρυπαντικών.
Η ICEA ελέγχει και πιστοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες από τους εξής τομείς: τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας και υδατοκαλλιέργειας (Food), οικολογικά καλλυντικά και απορρυπαντικά, δασικές περιοχές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, δίκαιο εμπόριο, βιο-υφάσματα, ηθική οικονομία και πιστοποίηση SA 8000, οικολογικά έπιπλα και βιολογικά οικοδομικά υλικά (No Food).
Η πιστοποιήση «Βιο-Οικοκαλλυντικά AIAB» (BioEcoCosmesi AIAB), είναι εθελοντική και αφορά προϊόντα που ελέγχονται από την ICEA (Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης).
Η ICEA ελέγχει κατά πόσον αυτά συμμορφώνονται με τα πρότυπα που έχουν προκύψει από τη συνεργασία παραγωγών, εμπόρων, αλλά και οργανώσεων καταναλωτών.
Στους τομείς αυτούς, ακόμα δεν υπάρχουν κοινά πρότυπα αναφοράς σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία να ορίζουν με ξεκάθαρο και ελέγξιμο τρόπο τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων «φυσικών» προϊόντων.
Για να συνδράμουν στην αποσαφήνιση του τομέα, η AIAB και η ICEA, σε συνεργασία με ομάδες παραγωγών και επίσημους εκπρόσωπους του ακαδημαϊκού και επιστημονικού χώρου (Πανεπιστήμιο της Φερράρα, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια), δημιούργησαν κανονισμούς που υπόκεινται σε περιοδικούς επανελέγχους και αναθεωρήσεις.
Τα σήματα που φέρει η ετικέτα χαρακτηρίζουν τα προϊόντα ως «βιο-οικολογικά», πιστοποιημένα από την ICEA.
Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιούνται από την ICEA παράγονται :
Τηρώντας τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών
Χωρίς την προσθήκη GMO - genetically modified organism (ΓΜΟ γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί)
Χωρίς την χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.
Με βάση των ουσιών βιολογικής παραγωγής.
Πως θα αναγνωρίσουμε τα οικολογικά προϊόντα - Τι πρέπει να κοιτάμε
Ο καθένας μας όταν επιλέγει να αγοράσει βιολογικά προϊόντα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς πληρώνει. Η σήμανση που εικονίζετε πάνω σε κάθε προϊόν εγγυάται την γνησιότητα του παρέχοντας συγχρόνως εμπιστοσύνη στον καταναλωτή. Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ θέλοντας να μας προστατεύσει μας συμβουλεύει πάντα να εξετάζουμε προσεκτικά το προϊόν που επιλέγουμε.
Στην συσκευασία ενός βιολογικού προϊόντος πρέπει μεταξύ άλλων να αναγράφετε η σαφής ένδειξη για τη βιολογικότητα του προϊόντος,το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης,ο κωδικός του πιστοποιητικού οργανισμού,οι προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες πιστοποιήθηκε (οι οποίες για την Ελλάδα είναι οι αυστηρότητες που ορίζονται από τον εθνικό κανονισμό καθώς και οι προδιαγραφές της κομισιόν όταν πρόκειται για εισαγόμενα).
Τι πρέπει να προσέχoυμε σαν καταναλωτές
Πρωτίστως να γνωρίζουμε ότι καλλυντικά με 100% organic ingredients μπορούν να είναι σαπούνια και λάδια ή παρόμοια προϊόντα, τα οποία μπορούν να προέρχονται εξ' ολοκλήρου από φυτικές πρώτες ύλες γιατί δεν χρειάζονται περαιτέρω συντήρηση λόγο της φύσης του προϊόντος.
Να αγοράζουμε πιστοποιημένα προϊόντα όπου στην ετικέτα τους θα υπάρχει το όνομα ή και το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης.
Να μην αγοράζουμε προϊόντα που δεν αναγράφουν όλα τα συστατικά ή την προέλευσή τους.
Να μην προτιμάμε προϊόντα που στην σύνθεσή τους έχουν χημικές ή φυσικές ενώσεις ύποπτες για αλλεργιογόνο δράση ή όταν υπάρχει η πιθανότητα να περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς ή παράγωγα αυτών.
Τέλος καλό θα είναι να προμηθευόμαστε τα καλλυντικά μας από εξειδικευμένα καταστήματα καλλυντικών, βιολογικών προϊόντων ή φαρμακεία.
ΒΙΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ
Ένα μεγάλο κομμάτι των καλλυντικών είναι τα αντηλιακά που είναι απαραίτητα να τα χρησιμοποιούμε όλες τις εποχές. Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν αν τις είδους πρώτες ύλες περιέχουν τα αντηλιακά ώστε και να προστατεύουν την υγεία του δέρματος αλλά και να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τα αντηλιακά φίλτρα
Πρώτα από όλα πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι τα αντηλιακά φίλτρα χρησιμοποιούνται στα προϊόντα για προστατεύσουν το δέρμα από τις ακτινοβολίες UVA και UVB.
Τα οικο-βιολογικά αντηλιακά χρησιμοποιούν φίλτρα από πρώτες ύλες προερχόμενες από φυτά όπως για παράδειγμα το "Helianthus Annuus Seed Extract", το Pinus pinaster bark/bud extract, η Spirulina platensis powder, το Vitis vinifera seed extract κ.α. που μπορούν να φιλτράρουν τις ακτινοβολίες UVA και UVB. Έρευνες όμως έδειξαν ότι η προστασία που θα παρείχαν από μόνα τους, θα ήταν περιορισμένη και καθόλου επαρκής. Οι φυτικές ύλες μπορούν να φτάσουν σε προστασία ένα δείκτη SPF κοντά στο 3 (το οποίο είναι πολύ μικρή προστασία).
Κατά συνέπεια αντηλιακά φίλτρα με πρώτες ύλες μόνο βιολογικής καλλιέργειας δεν υπάρχουν.
Τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα πιστοποιημένα καλλυντικά είναι το zinc oxide και το titanium dioxide. Τα titanium dioxide και zinc oxide είναι τα πιο φυσικά φίλτρα που μπορούν να χρησιμοποιήσει κανείς σήμερα και υπάρχουν στη φύση σε διάφορα ορυκτά. Μπορούν φυσικά να προέλθουν και από χημικές διεργασίες γιατί δεν πρόκειται τίποτα άλλο παρά οξείδια τιτανίου και ψευδαργύρου.
Ο ουσιαστικές διαφορές των αντηλιακών φίλτρων για τα βιο-οικολογικά και τα συμβατικά αντηλιακά είναι τα συνθετικά που περιέχονται στα συστατικά τους. Ένα βιο-οικολογικό αντηλιακό έχει μη συνθετικό φίλτρο, ενώ η υπόλοιπη σύνθεση του βασίζεται σε φιλικά για τον καταναλωτή και το περιβάλλον υλικά και βιολογικά πιστοποιημένες πρώτες ύλες.
Η αποτελεσματικότητα των αντηλιακών εξαρτάται από τον δείκτη SPF
Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης τόσο πιο μεγάλη είναι και η προστασία που προσφέρει.
Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αγοράζοντας ένα αντηλιακό με μεγάλο δείκτη SPF πρέπει να βάζετε λιγότερο προϊόν ή να μην επαναλαμβάνετε τις επαλείψεις.
Μην ξεχνάτε ότι οι βουτιές στην θάλασσα και το σκούπισμα με την πετσέτα απομακρύνουν μεγάλο μέρος του προϊόντος με αποτέλεσμα να γίνετε μη αποτελεσματικό.
Οι εταιρίες καλλυντικών κάνουν συνήθως τεστ "water resistant activity" για να δουν κατά πόσο το προϊόν τους είναι αδιάβροχο.
Οι ουσίες που περιλαμβάνει ένα βιο- οικολογικό αντηλιακό είναι :
Πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης όπως τα φυτά ή μέρος αυτών, τα οποία όμως είναι βιολογικής γεωργίας ή έχουν πιστοποιηθεί ως συλλογή φυσικών προϊόντων.
Πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης από βιολογική γεωργία και φυσικά από ζώα που δεν θανατώνονται.
Πρώτες ύλες από κάποιες βακτηριακές ζυμώσεις.
Ανόργανες πρώτες ύλες.
Χημικές πρώτες ύλες όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όπως για παράδειγμα οι απορροφητές UV.
Προσοχή στον χρόνο ζωής
Εκτός από την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος, μπορεί να υπάρχει στην ετικέτα πληροφόρηση για το χρονικό διάστημα που το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά την πρώτη του χρήση.
Αυτή η πληροφόρηση δίνεται με τη βοήθεια ενός συμβόλου (σαν ανοιχτό βαζάκι) και το χρονικό διάστημα (πχ 12Μ).
Ο "χρόνος ζωής" εξαρτάται από τη σύνθεση του προϊόντος. Οι εταιρείες βασίζονται στα challenge και stability test .
Το πρώτο δείχνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος συντήρησης στο χρόνο, (έτσι ώστε το προϊόν να μη γίνει υπόστρωμα μικροβίων και να μην αναπτυχθούν βακτήρια ή άλλου είδους μικροοργανισμοί) ενώ το δεύτερο δείχνει εάν το προϊόν παραμένει αναλλοίωτο και ασφαλές για χρήση στο χρόνο, διατηρώντας τις φυσικο-χημικές του προδιαγραφές.
Έτσι μπορεί να δοθεί μια πλήρη και ικανοποιητική πληροφόρηση στον καταναλωτή για την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού.
Για το τέλος σας αφήσαμε ίσως το πιο σημαντικό.
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ένα καλό αντηλιακό ξεχωρίζει από την ασπρίλα που αφήνει επάνω στο δέρμα.
Και πιστέψτε με δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που λανθασμένα θεωρούν ότι αυτή η ασπρίλα σημαίνει ότι το προϊόν δεν απορροφάται καλά από το δέρμα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
«Non Testato Su Animali» («Δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα») σημαίνει ότι πιστοποιεί και νομιμοποιεί την πολιτική και τις εμπορικές επιλογές επιχειρήσεων και ατόμων που αντιτίθενται στα πειράματα σε ζώα.Επίσης παρέχει εγγυήσεις στους καταναλωτές και την αγορά ότι τηρούνται οι απαιτήσεις του συστήματος.
Στην χώρα μας κυκλοφορούν πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά;
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά ελληνικής παραγωγής και εισαγόμενα.
Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιεί η ICEA προστατεύουν την υγεία του δέρματος και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Πιστοποιημένες επιχειρήσεις – «ΒΙΟ-ΟΙΚΟΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ»
Acquaria – Allegrini – Arda Natura – Areaderma – Argital – Armonie Cosmetica – Athena’s – Azienda Buonamici – Bema Cosmetici – Bio Health Care – Biobeauty – Biodomus – Bioearth International – Bioplasis – Biorama – Biosamia – Bioselect – Bodhisattva – Bottega Verde – Calla Trading Company – Camorak – Catrin – Cibe Laboratori – Commercio Alternativo Cooperativa Via dell’amore – Copar Investment Trading – Cosmethμc – Cosmofarma – Coswell – Derbe – Dermagib – Dipros Planter’s – Diva – Ebik – Ef cosmesi Fitodermotermale – Evan John Bartholomew – Exce – Farmaderbe – Fiomas Wellness – Fitocose – Fjwd – Flora – Gavarry – General Dietetica – Harbor – Hawai di Arduini Roberto – Hebena – Helan Cosmesi di Laboratorio – Herbal Touch Italia – Herbaland – Ibi Istituto Biocosmetico Italiano – Istituto Ricerche Biotecnologiche – Iserafini – Kapa Cosmetics – Kemon – La Verde Vita – Laboratoires Phito Technique – Lacote Fanghi Guam – L’erbolario – Lush Italia – Mastic Spa – Medolla Italia – Mondo Solidale – Namastenatura – Natracare – Natura Hellenica – Nature.cos – Neem Italia – Nour Italia – Om Officinali di Montauto – O-pac – Pharmaved – Phenbiox – Pilogen Carezza – Regard – San.eco.vit – Sfinx – Specchiasol – Terme di Salsomaggiore – Victor Philippe – Virgo Terra – Vita del Dr. Vittorio Vegni – Wip Wellness Innovation Project
Περισσότερες πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα και για τις πιστοποιημένες εταιρείες καλλυντικών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.dionet.gr
Επίσης κατάλογοι των επιχειρήσεων που ακολουθούν το σύστημα αυτό είναι διαθέσιμοι στις ιστοσελίδες: www.icea.info, www.infolav.org
/fe-mail.gr