Ω3: Γιατί τα έχουμε ανάγκη;

Διαφημίζονται σχεδόν παντού ως τα πλέον ωφέλιμα λιπαρά για τον οργανισμό μας. Τα Ω3, που ανήκουν στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων και επειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας, τα αναζητούμε σε διάφορες τροφές
Όταν ακούμε τη λέξη λιπαρά, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε ουσίες ιδιαίτερα βλαβερές για τον οργανισμό και τη… ζυγαριά μας! Ωστόσο, υπάρχουν και τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που ωφελούν ιδιαίτερα τον οργανισμό και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.
Ο ρόλος των Ω-3
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παράξει όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται πέρα από δύο: το λινελαϊκό οξύ (LA), ένα Ω-6 λιπαρό οξύ και το α-λινολεϊκό οξύ (ALA), ένα Ω-3 λιπαρό οξύ. Αυτά τα δύο λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Οι κύριες πηγές πρόσληψης Ω6 είναι τα φυτικά λίπη, όπως το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο, ενώ τα Ω3, τα συναντάμε στο λιναρέλαιο και στο φυστικέλαιο αλλά κυρίως στα ιχθυέλαια.
Για την καλή λειτουργία του οργανισμού, απαραίτητη είναι η ισορροπημένη αναλογία μεταξύ Ω-3 και Ω-6 σε μια αναλογία που δεν ξεπερνά το 1:1 ή έστω το 1:5. Ωστόσο, η πολύτιμη αυτή αναλογία έχει διαταραχθεί με τα χρόνια και τις αλλαγές στη διατροφή μας που δεν μας επιτρέπουν να τηρούμε τις διατροφικές ισορροπίες που θα έπρεπε. Έτσι, σήμερα έχουμε φτάσει σε μια αναλογία 15: 1 κυρίως σε βάρος των Ω-3, που ενώ είναι τόσο πολύτιμα για την καλή διατήρηση της υγείας μας ωστόσο έχουν σημαντικά υποβαθμιστεί.
Ποια είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό;
Πολλά και σημαντικά είναι τα οφέλη των Ω-3 για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, του άσθματος και της κατάθλιψης.
Σημαντική είναι και η συνεισφορά τους στη βελτίωση της όρασης, στη μείωση πόνου λόγω φλεγμονών και στην ανακούφιση ατόμων που πάσχουν από έλκος ή από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα Ω-3, βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση πολλών ειδών καρκίνου ενώ και η καρδιά «θωρακίζεται» ενάντια στις κάθε είδους απειλές που υπονομεύουν την καλή λειτουργία της.
Σε ποια τρόφιμα εμπεριέχονται τα πολύτιμα Ω-3;
Τα ψάρια είναι η βασικότερη πηγή των Ω-3 λιπαρών οξέων. Κυρίως, τα πιο «λιπαρά» ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος, ο τόνος και ο κολιός αποτελούν πηγές πλούσιες σε Ω-3. Ωστόσο, πέρα από τα ψάρια, υπάρχουν και φυτικές πηγές πρόσληψης, όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, το σογιέλαιο και οι ξηροί καρποί (και κυρίως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια).
Λόγω όμως, της ιδιαίτερα μεγάλης αύξησης της ζήτησης των Ω-3, ολοένα και περισσότερα τρόφιμα, εμπλουτίζονται με τα ευεργετικά λιπαρά οξέα Ω-3. Έτσι, ήδη στην αγορά, πέρα από ψάρια, κυκλοφορούν και κοτόπουλα αλλά και ψωμί, εμπλουτισμένα με Ω3 λιπαρά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε μια ισορροπημένη διατροφή.


thenetwar.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...